Löytyn lohen yrittäjä: "En ole vielä päättänyt, jatkanko enää ensi kesänä"

Kun Löytyn lohi perustettiin Pielavedellä 1960-luvun lopussa, se oli Suomen ensimmäinen lohilammikko. Mallia otettiin Amerikasta. Paikan osti Sauli Piispasen perhe vuonna 1977.

Mikko Piispanen oli silloin parikymppinen. Nyt asiakasta on vastassa kuusikymppinen mies.

– Elämä on ollut ongenkoukun varassa jo 39 vuotta.

Löytyn lohi on pysynyt niin perinteisenä kuin vain voi. Kioskirakennus on yli 30 vuotta vanha, eikä muutoksia ole tehty juuri muitakaan. Silti tai siksi Löytyn lohi on yhä elinvoimainen, vaikka muut perinteiset lohilammikot teiden varsilta ovat yksi toisensa jälkeen lopettaneet.

– Moni paikka on loppunut, kun yrittäjälle on tullut ikää, eikä jatkajaa ole löytynyt. Eihän se mukavaa ole, mutta itse kyllä uskon, että voisi tällä alalla olla tulevaisuuttakin, Mikko Piispanen sanoo.

Piispasen työhuki alkaa aina huhtikuussa ja päättyy syyskuun lopussa. Apuna on ollut jo 15 vuotta Jarmo Korhonen ja sesonkityöläisiä tarvittaessa.

Löytyn lohen taustayhtiöllä Myhkyri Oy:lla oli aiemmin myös kaksi kalankasvattamoa, mutta niistä on luovuttu. Nykyään kalat tulevat Kuusamosta.

– On tässä tekemistä ilman poikaslaitostakin. Monta kertaa olen jo miettinyt, että tämä se oli viimeinen kesä, Piispanen sanoo.

Pohdinta on käynnissä nytkin. Seitsenpäiväiset työviikot puolen vuoden ajan ottavat voimille, vaikka alasta Piispanen yhä tykkääkin.

– En ole vielä päättänyt, jatkanko enää ensi kesänä. Vuosikin on aika pitkä aika.

Jos on yrittäjä itse kasvanut miehen ikään kalahommissa, on asiakaskunta varttunut samaa tahtia.

– Moni sanoo, että kävi jo lapsena täällä ja nyt käydään omien lapsien kanssa.

Kun nykyiset nuoret isät ja äidit olivat itse lapsia, lohilammikoita oli Savonkin teiden varsilla kiitettävästi. Mikko Piispanen on nähnyt sinä aikana tapahtuneen muutoksen asiakaskunnassa.

– Kun me aloitimme tässä, ihmiset eivät olleet niin kiireisiä. Nyt kala pitää saada mahdollisimman nopeasti ja aina ollaan menossa johonkin.

Yhä suurempi osa asiakkaista käykin ostamassa kalan suoraan kioskin luukusta ja ongintaosio jää väliin.

Mutta esimerkiksi Tarmo Eroselle kalastusvaihe kuuluu aina pakettiin.

Iisalmessa asuva Eronen käy Löytyn lohella perheensä kanssa kerran kesässä.

– Kyllä kala täytyy itse ylös ottaa. Järvestä on niin hankala kalaa saada, että kyllä se mukavalta tuntuu kun tästä edes saa, Eronen hymyilee.

Muistatko vielä lohilammikkobuumin?