Laitan vain palan... Leena Kuivalainen on jäänyt koukkuun palapeleihin, kokoamisessa viehättää ongelmanratkaisu

Kello saattaa olla puoli kolme aamuyöllä kun Leena Kuivalainen havahtuu palapelin äärestä, jossa hänen piti vain muutama pala laittaa paikalleen. Niin koukuttava on palapeliharrastus.

– Minulla on iso ruokapöytä, jonka toisessa päässä on keskeneräinen peli aina esillä. Siinä kerrassaan häviää ajantaju ja kaikki muutkin murheet, kun etsii sitä sopivaa palaa, Kuivalainen kertoo.

 

Kirjanpitäjän työtä Pieksämäellä tekevä Kuivalainen on jo useamman vuoden harrastanut palapelejä. Hän ostaa paikallisesta leluliikkeestä 1000–3000 palan pelejä. Innostavimpia ovat pieniä yksityiskohtia pursuavat palapelit, joissa palojen yhteensaattaminen on ongelmanratkaisua parhaimmillaan.

– Tykkään pikkutarkasta työstä. Maisemat, jossa on paljon taivasta ja merta, eivät ole suosikkejani. Ennemmin muita aiheita.

Kun palapeli vihdoin valmistuu, on Kuivalaisesta nautinnollista ihailla valmista työtä ja sivellä täydellistä pintaa–jokainen pala on paikallaan.

– Se on riemullinen hetki kun iso palapeli valmistuu. En koskaan liimaile niitä tauluksi vaan annan olla jonkin aikaa valmiina pöydällä ja laitan sitten takaisin laatikkoon.

Kuivalainen ei ole koskaan tehnyt samaa palapelia kahdesti, vaan on laittanut kerran tehdyt palapelit kiertoon.

– Neljä vuotta olen intensiivisesti tehnyt palapelejä ja kuulun Facebookin palapelien harrastajat ryhmään, jossa voi myydä ja vaihtaa pelejä. Nyt 2 000 palan peli valmistui viikossa.

 

Viikossa Leena Kuivalainen saa koottua 3000 palan pelin valmiiksi. Kuva: Liisa-Ilona Tanninen

 

Yleensä Kuivalainen aloittaa kokoamisen reunoista eli kehyksistä. Sitten hän etsii yksityiskohtia, joista on helppo edistää palapeliä eteenpäin. Parhaillaan töissä on kamala kiire tilinpäätösten kanssa, joten työpäivät venyvät helposti kaksitoistatuntisiksi. Siitä huolimatta Kuivalainen jaksaa vielä myöhään illalla käydä palapelin kimppuun.

– Lapset ovat aikuisia ja koira on ainoa häiriötekijä kotona, joten voin rauhassa uppoutua tekemään. Kirjaimellisesti nollaan aivoni numeroista ja rentoudun, Kuivalainen naurahtaa.

 

Palapelien tekeminen on aivoille hyödyllistä. Vaikka kyse on yksinkertaisesta toiminnasta, palojen etsiminen ja asettelu luo aivoissa uusia hermoimpulsseja, ja ne virkistävät aivotoimintaa. Palapelin kokoamista kuvataan samanlaiseksi kuin uuden kielen oppimista. Aivoille tärkeää on tekemisen säännöllisyys, mielekkyys ja ilo.

 

Uutta palapeliharrastuksessa ovat Wasgij-palapelit. Kokoamalla pääsee katsomaan kannen kuvan tilannetta toisesta suunnasta ja vasta sitten selviää mitä kuvassa oikeasti tapahtuu.

– Jos kannessa on pariskunta laskeutumassa lentokoneesta niin valmiissa palapelissä onkin, mitä lentokapteeni näkee koneesta katsoessaan lentokentällä. En ole vielä tehnyt uutuuksia, yksi on minulla tuolla jemmassa. Vaatii varmasti ajattelun muutosta, koska tähän asti olen koonnut kannen kuvaa hyödyntäen, Kuivalainen pohtii.

 

Pala kerrallaan. Leena Kuivalaisella on jo odottamassa uudet haasteet pöydän kulmalla. Kuva: Liisa-Ilona Tanninen

 

Pääsiäisen pyhät hurahtivat kolmentuhannen palan palapelin kimpussa. Nyt Pöydällä levähtää hetken valmis kuva. Vieressä odottaa jo pari laatikkoa uusia palapelejä.

– Ehkä viikonloppuna on aikaa aloittaa uusi. Mutta ei pakettia voi aukaista etukäteen, muuten kokoaminen on aloitettava heti, Kuivalainen nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Sari Essayah (kd.) on pettynyt maan hallituksen EU-linjaan: "Olen jättänyt vastalauseen kaikkiin yleiseurooppalaisiin velkahankkeisiin"

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Nuori mies halusi kokeilla autoaan – KKO:n mukaan nuoruuden ymmärtämättömyys otettava huomioon rangaistuksessa

4.7. tämä vain verkkojuttu//Popita avaa ovet ja verkkokaupan

8 900 euroa maksaneet graniittitaulut asennettiin ylpeydellä Saaristokadulle, 11 vuotta myöhemmin ne seisovat rujossa kunnossa – tilalle voi olla luvassa "normikyltit"

Neljä nautaa narrattiin kotiin Jäppilässä

Poliisi epäilee kolariauton kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta

Hotelli Savonsolmun tilanne yhä auki: ”Kyseessä oli selvä pilailija, joka syystä tai toisesta vedätti”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.