Lakimuutos lisäsi tukiperheiden tarvetta – paikkaa odottaa lähes tuplamäärä lapsia

Tukiperheiden tarve on lisääntynyt selvästi uuden sosiaalihuoltolain tultua voimaan kaksi vuotta sitten. Myös Savossa tukiperhettä odottavia lapsia on jonossa kymmenittäin, jopa saman verran kuin tukiperheitä on pystytty järjestämään.

Etelä-Savon alueella tukiperhettä jonottaa nyt yhteensä noin 70 lasta, kertoo tukiperhetoiminnan sosiaalityöntekijä Leena Lähdesmäki Pelastakaa Lapset ry:stä. Tukiperheissä käy alueella suunnilleen saman verran lapsia.

– Viime vuonna järjestettiin 158 lapselle tukiperhe, mutta tarve on kaksinkertainen. Kiinnostuneita perheitä ottaa yhteyttä lähes viikoittain, mutta tarve olisi vieläkin suurempi, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Tarja Pitkänen Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämiskeskuksesta, joka organisoi tukiperhetoimintaa 14 kunnassa.

Kehittämiskeskus on juuri aloittanut uuden tukiperheiden valmennuskurssin Siilinjärvellä. Pelastakaa Lapset ry. aloittaa maaliskuun puolivälissä oman valmennuksensa Pieksämäellä.

Pieksämäellä runsaat kolme vuotta tukiperheenä toimineet Satu ja Samu Hirvonen suosittelevat oman kokemuksensa perusteella valmennuskurssille lähtemistä, jos asiaan vähänkään tuntee kiinnostusta.

– Ensinnäkin tämä ei vaadi hirveitä, Satu Hirvonen sanoo.

– Olemalla aikuinen ja perhe, voi tarjota toiselle perheelle ison avun, jolla voi olla tosi pitkällinen vaikutus.

Tukiperhetoiminnan ajatuksena on auttaa lapsiperheitä selviytymään paremmin, kun omat voimavarat ovat vähissä. Uusi sosiaalihuoltolaki laajensi tukiperhetoiminnan mahdollisuuksia ja saatavuutta – tukiperheen voi saada myös olematta lastensuojelun piirissä.

Tarkoituksena on ollut lisätä perheille ennalta ehkäiseviä tukitoimia, jotta vältyttäisiin raskailta ja kalliilta korjaavilta toimilta.

Tukiperheisiin tulee lapsia monenlaisista perheistä. Valtaosa on yksinhuoltajia tai perheessä on vanhempien jaksamista koettelevia vaikeuksia. Usein perheiden ulottuvilla ei ole isovanhempia tai vastaavia läheisten verkostoja.

Lapset viettävät tukiperheissään useimmiten yhden viikonlopun kuukaudessa, loma-aikoina pitempiäkin jaksoja. Tukiperheet ovat tavallisia perheitä, joilla on aikaa, tilaa ja lämpöä olla lasten tukena, Leena Lähdesmäki kuvaa.

– Kokemukset ovat hyviä. Tämä on apua perheeltä perheelle ja vanhemmat ottavat sitä mielellään vastaan. Lapset itse kokevat, että heillä on tukiperheissä kavereita ja aikuisia, joilla on heille aikaa.