Lapinlahden uusi kunnanjohtaja: "Työsarkaa riittää"

Lapinlahden uutena kunnanjohtajana aloittaa vuoden 2017 alussa varpaisjärveläislähtöinen Janne Airaksinen, 41.

Kunnanvaltuuston tiistai-illan kokouksessa järjestettiin valtuutettu Antti Vallan (kesk.) ehdotuksesta suljettu lippuäänestys, jonka ensimmäisellä kierroksella olivat mukana kaikki kolme ehdokasta: Airaksinen, Osuuskunta Itä-Maidon toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen ja Lapinlahden vt. kunnanjohtaja Antti Jokikokko.

Airaksinen ja Lukkarinen saivat molemmat 15 ääntä, ja Jokikokko viisi. Kun ensimmäisellä kierroksella ei yksikään kunnanjohtajaehdokkaista saanut äänienemmistöä, joutuivat 35 valtuutettua äänestämään toisen kerran.

Valtuustoryhmät saivat ennen toista äänestyskierrosta parikymmentä minuuttia pohdinta-aikaa. Lapinlahden uusi kunnanjohtaja oli selvillä noin 50 minuutin kokoustamisen jälkeen, kun Airaksinen sai 20 ääntä ja Lukkarinen 15.

Airaksinen on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hän työskentelee tällä hetkellä konserniohjausjohtajana Kuopion kaupungin palveluksessa.

– Tiukka kilpailu tuntuu olleen, kommentoi Airaksinen puhelimitse kuultuaan kunnanjohtajavalinnan vaatineen kaksi äänestyskertaa.

Uunituore kunnanjohtaja oli luonnollisesti hyvillään valinnastaan, mutta totesi diplomaattisesti valinnan viimeisessä vaiheessa olleen kaksi muutakin hyvää hakijaa.

Hän myönsi tulevan tehtävän olevan vaativan, mutta Airaksinen on valmis vastaan tuleviin haasteisiin.

– Kuntataloudessakin ovat vaativat ajat menossa, eikä tilanne varmastikaan helpotu ihan lähitulevaisuudessa. Työsarkaa riittää, mutta Lapinlahdella on hyvä ja asiantunteva porukka töitä tekemässä. Isoja muutoksia on myös tulossa sote-uudistuksen myötä, joten tehtävää riittää itse kullekin, pohti Airaksinen.

Airaksinen on toisen polven kunnanjohtaja, sillä hänen isänsä Heikki oli pitkään Varpaisjärven kunnanjohtajana ja jonkin aikaa myös Lapinlahdella vastaavassa tehtävässä Varpaisjärven liityttyä Lapinlahteen.

– Joo, niinhän se taitaa mennä, naurahti Janne Airaksinen.

Airaksisen perheeseen kuuluu aviovaimon lisäksi kolme ala-ikäistä tytärtä, joista vanhin on 9-vuotias ja nuorin 2,5 vuotta.

– Kyllähän kotona vauhtia ja melskettä piisaa, hymähti vapaa-ajalla mielellään metsästystä harrastava Airaksinen.

Airaksisen perhe asuu Pajulahdessa entisen Nilsiän alueella, mutta ykkösvaihtoehtona on muuttaa jossain vaiheessa Lapinlahdelle.

– Ilman muuta täytyy ryhtyä katsomaan asuntoa Lapinlahden suunnalta. Kun hain Lapinlahden kunnanjohtajan paikkaa, niin olihan mukana myös lähiseuturakkautta ja toive paluusta tuttuihin maisemiin.

– Ensi viikonloppuna alkaa Varpaisjärvellä hirvenmehtuu, joten sinne suuntaan nyt ensimmäisenä.

Janne Airaksinen

41-vuotias, kotoisin Varpaisjärveltä.

Koulutukseltaan diplomi-insinööri.

Toiminut Nilsiän kaupunginjohtajana, tällä hetkellä konserniohjausjohtajana Kuopion kaupungin palveluksessa.

Perheeseen kuuluu aviovaimon lisäksi 9-, 4,5- ja 2,5-vuotiaat tytöt.

Harrastaa metsästystä sekä maasto- ja maantiepyöräilyä.

Toisen sukupolven kunnanjohtaja, sillä hänen isänsä Heikki oli Varpaisjärven ja kuntaliitoksen jälken myös Lapinlahden kunnanjohtaja.

Lapinlahdelle valittiin uusi kunnanjohtaja