Lapinlahtelainen yrittäjä: Oltaisiin yhdessä koko Ylä-Savon asialla

Kuntastrategia. Ei ehkä seksyin sana, mutta sitäkin tärkeämpi.

Kuntastrategia sisältää sen, mitä kunta haluaa olla.

Lapinlahdella tulevat valtuutetut pääsevät päättämään uudesta kuntastrategiasta melkein ensitöikseen.

Tavoite on, että elinkeinoelämä otetaan strategiassa nykyistä voimakkaammin huomioon. Valion tehtaan ja alkutuotannon merkitys on Lapinlahdella valtava, mutta yhteen koriin ei munia haluta panna. Kunnan on määriteltävä nyt tiukemmin, miten se tukee alueen elinvoimaisuutta yritysten näkökulmasta.

– Uusien valtuutettujen kannalta olisi hyvä, että he perehtyvät alueen yrityksiin ja niiden toiveisiin. Yritykset kuitenkin ovat kunnan kivijalka, jonka ympärille muut palvelut rakennetaan, sanoo Mirja Litmanen.

Mirja ja Erkki Litmanen ovat Lapinlahden Koneistuksen yrittäjäpari. Toimitusjohtaja Erkki Litmanen toimii myös Lapinlahden Yrittäjien hallituksessa ja yrityksen hallintojohtaja Mirja Litmanen on Ylä-Savon Teollisuusliiton hallituksen jäsen.

Erkki Litmanen perusti yhtiön vuonna 2005 yhden miehen yrityksenä. Kun toiminta kasvoi, Lapinlahden kunnan omistama Viitostien Ykköstilat rakensi hallin vuonna 2008, ja Lapinlahden Koneistus on siinä vuokralla. Nykyään työntekijöitä on 16.

– Halli tehtiin täysin meidän tarpeidemme mukaan. Asiat ovat kunnan kanssa hoituneet oikein hyvin muutenkin, Erkki Litmanen sanoo.

Vaikka välit kuntaan ovat hyvät ja keskusteluyhteys avoin, toiveita ja ideoita tälläkin yrittäjäpariskunnalla toki on.

Heidän viestinsä on, että kuntataloutta katsotaan laajasta näkökulmasta eikä aina panna vastakkain vaikkapa yritystoiminnan tukemista ja liikuntapaikkojen ylläpitoa sekä hyvää vanhustenhoitoa.

– Olisi myös hyvä, jos kunnat ja yritykset tekisivät enemmän yhteistyötä kuntarajoista huolimatta. Oltaisiin yhdessä koko Ylä-Savon asialla, Mirja Litmanen sanoo.

Vastuuta onnistumisesta ei voi Litmasten mielestä kuitenkaan sysätä kunnan syliin. Vastuu on yrityksellä, mutta kunta voi toimia tukevana tekijänä. Sen takia valtuutettujen olisi hyvä tietää, mihin asioihin mikin päätös lopulta vaikuttaa.

– Itse yrittäjinä aika herkällä korvalla seuraamme kuntapolitiikkaa varsinkin elinkeinoelämän kannalta. Päätökset vaikuttavat myös meihin ja sitä kautta kaikkiin työntekijöihin ja heidän perheisiinsä, Mirja Litmanen sanoo.

Tietysti tätäkin aktiivista yrittäjäpariskuntaa on kyselty ehdolle kuntavaaleihin. Heille se ei kuitenkaan tunnu omalta jutulta.

Litmasten yrityksen tulevaisuus näyttää hyvältä. Toiminnalle on jatkajakin jo tiedossa, kun koneistajana työskentelevä poika Tuomas Litmanen ottaa jonakin päivänä homman haltuun.

Siilinjärvellä asuva Tuomas Litmanen ei juuri seuraa Lapinlahden kuntapolitiikkaa, mutta luettelee siinä silmänräpäyksessä litanian, mihin asioihin kunnan päätökset vaikuttavat esimerkiksi Lapinlahden Koneistuksen elinvoiman kannalta.

– Työntekijöille on asuinpaikkoja ja harrastuksia, palvelut säilyvät ympärillä, työntekijöiden lapsilla on koulutusmahdollisuuksia, kulkuyhteydet ja kunnallistekniikka toimivat... Niin, ylipäätään päätökset vaikuttavat kaikkeen, että pystytään täällä toimimaan.

Kuntavaalit-sarjassa Savon Sanomat esittelee levikkialueensa kuntien keskeisiä haasteita tulevalla valtuustokaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.