Laskee kuin lehmän häntä – Itä-Suomen väestön alkuvuoden miinus lähes 2 500

Itä-Suomen kolme maakuntaa menettivät tammi-kesäkuussa väestöään yhteensä lähes 2 500 henkeä. Pohjois-Savossa väkimäärä laski kaikkiaan 829 henkeä.

– Ei kovin valoisalta näytä. Pohjois-Savon tappio on vajaat 300 henkeä enemmän kuin vuosi sitten, aluekehityssuunnittelija Teemu Juntunen Pohjois-Savon liitosta kommentoi.

Väestömuutosten ennakkotiedot ovat tammi-kesäkuulta. Lukuihin vaikuttavat syntymät, kuolemat ja muutot.

Kuopion väkiluku oli kesäkuun lopussa 117 383. Kuopiossa väkeä oli tammi-kesäkuussa 357 vähemmän kuin vuosi sitten, mutta luku elää, kun opiskelijat saapuvat kaupunkiin.

– Kuopion tilanne kääntyy taas kuukauden, kahden päästä kasvuun, Juntunen muistuttaa.

Siilinjärvellä ja Lapinlahdella väki on vähentynyt enemmän kuin viime vuonna samana ajanjaksona.

Siilinjärvi on maakunnassa ainoa kunta, jossa syntyvyys on kuolleisuutta suurempaa. Silti väkimäärä väheni tammi-kesäkuussa 90:llä, kun vuosi sitten vähennystä oli 15 henkeä.

Kuntien välisessä nettomuutossa Siilinjärveltä lähti 128 henkeä, kun edellisenä vuonna vähennys oli 36 henkeä. Kunnassa oli kesäkuun lopussa 21 678 asukasta.

Iisalmi kiilasi ohi 21 782 asukkaalla. Viime vuonna Iisalmen väkiluku väheni tammi-kesäkuussa 52 hengellä, tänä vuonna tuli lisäystä 15 henkeä.

Lapinlahti menetti määrällisesti eniten asukkaita Ylä-Savossa, 118 henkeä, kun viime vuonna vähennys oli 49 henkeä. Kuntien välisessä nettomuutossa Lapinlahti menetti 70 henkeä.

Kuntien välisessä nettomuutossa voittajia olivat Iisalmi, Pielavesi, Vieremä ja Kiuruvesi, Suonenjoki ja Rautalampi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.