Lasten, nuorten ja perheiden palvelut uudistetaan Savossa – perheille suunnitteilla avoimia kohtaamispaikkoja

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen muutosohjelma LAPE alkaa virallisesti Pohjois-Savossa. Pohjois-Savo on mukana hallituksen kärkihankkeessa, jonka tarkoituksena on uudistaa kaikki lasten, nuorten ja perheiden palvelut asiakaslähtöiseksi ja yhteen sovitetuksi kokonaisuudeksi.

Pohjois-Savossa palvelut rakennetaan verkostomaisesti toimiviksi kokonaisuuksiksi. Verkosto rakentuu lasten, nuorten ja perheiden perustason sote-palveluista, sivistys- ja nuorisopalveluista sekä kolmannen sektorin toiminnoista. Perustason sote-palveluja ovat esimerkiksi neuvolapalvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, kotipalvelu ja perhetyö.
Palvelukokonaisuuksiin rakennetaan lapsille ja perheille avoimia kohtaamispaikkoja, kuten avoimia päiväkoteja ja perhekahviloita.
 

Lapsi- ja perhepalvelujen muutosta tehdään kaikissa Pohjois-Savon kunnissa ja maakuntatasolla. Mukaan kutsutaan lapset, nuoret ja perheet sekä heidän kanssaan toimivat työntekijät, johto ja poliittiset päättäjät. Kuntalaiset aktivoidaan erilaisten avoimien tilaisuuksien ja sähköisten osallistumismahdollisuuksien kautta.
 

Ohjelman toimeenpanosta vastaa Pohjois-Savon liiton hallinnoima YHDESSÄ! -ohjelma sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä 1,1 miljoonan euron rahoituksella. LAPE-ohjelman toimeenpanon rahoitus jatkuu vuoden 2018 loppuun. Pohjois-Savon YHDESSÄ! -ohjelmassa on mukana 18 kuntaa, mukaan lukien Joroinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.