Laulava valtion virkamies yllätti yleisön kansalaisopiston 100-vuotisjuhlissa

Vieno Niilosta voi luonnehtia jo kanta-asiakkaaksi. Hän aloitti Kuopion kansalaisopistossa käymisen 45 vuotta sitten. Vaikka vuosien varrelle mahtunut kuparintaonnan, emalityön ja ompelupiirin kursseja, ovat kankaankudonnan kurssit olleet Niilonen kuitenkin kaikkein mieluisimpia. Lähes kaikki kangastyöt, kuteet kaulahuivit, shaalit ja matot Niilonen on jakanut eteenpäin sukulaisille, lapsille ja lapsenlapsille.

– Viime vuonna kävin.. sano nyt mikä se oli...

– Tietotekniikkakurssin, pojantytär Reeta Niilonen avittaa.

– Oli siitä hyötyä. Ostin sen jälkeen tabletin. Reetahan se toi minulle läppäriä aina kurssin aikana lainaan, Vieno Niilonen kertoo.

Erityisen merkittävä henkireikä kansalaisopisto oli Niilosen puolison pitkäaikaisen sairauden aikana. Juhliin Niilonen saapui monipuolisen ohjelman ja historian vuoksi.

– 18.4. alkaa taas kankaankudontakurssi. Sinne aion osallistua. Leikkaan matonkuteetkin itse, Niilonen kertoo.

Painavaa juhlapuhetta eturivissä istuneille kuopiolaisille päättäjille lausui Itä-Suomen avin opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola.

– Vapaaseen sivistystyöhön panostaminen kannattaa taloudellisesti. Se ei siis ole kuluerä tai menoerä, Lehtola muistutti.

Tutkimuksia siteerannut komeaääninen virkamies onnistui yllättämään yleisönsä laulamalla kansalaisopistolle onnittelulaulun ilman mikrofonia tai säestystä, saaden yleisöltä lämpimän vastaanoton.

– Koittakaa kestää, mies nauratti yleisöä ennen lyhyttä mukaelmaa Isänmaalle-kappaleesta.

Korjaus kuvatekstiin: Johanna Leksis, ei Leskinen.

Aiheesta lisää sunnuntain Savon Sanomissa.