Laulu vei läpi sairauden - Runnilla hiljennyttiin karaoken äärelle

Tunnelma on käsin kosketeltavan hauras, kun yleisö keskittyy kuuntelemaan joroislaisen Kari Kettusen tulkintaa kappaleesta Jäit taakse horisontin.

– Sama musta huntu peitti sydämenkin. Nyt siellä suru on ja katkeruus, laulaa Kettunen.

Runnille tiistaista torstaihin kokoontuneita karaokelaulun ystäviä hemmoteltiin tiistaina ja keskiviikkona tuntikausia kestäneillä karaokekarsinnoilla ja -finaaleilla, kun Eläkeliiton Karaokemestari-kilpailu järjestettiin yhdeksännen kerran.

Tapahtuman arvioitiin keskiviikkona houkuttelevan Iisalmen Runnille ainakin yli 300 kävijää. Ensi vuonna kilpailu lauletaan Tahkolla.

Yhdessäoloa, voimaa ja tunteiden käsittelyä

Vaikka lavalle pääsivät vain tiukat piirikarsinnat selvittäneet kultakurkut, istui yleisössä paljon karaokelaulun vankkumattomia ystäviä.

Tärkeimmät syyt karaoken harrastamiselle ovat kävijöiden mielestä muiden eläkeläisten tapaaminen, omien ajatusten ja tunteiden käsittely sekä omien rajojen kokeilu.

50–64-vuotiaiden naisten semifinaaliin osallistunut Tarja Vartiainen kertoo saaneensa karaokelaulusta voimaa sairastuttuaan syöpään kymmenen vuotta sitten. Karaokeen Vartiaisen tutustutti aikanaan hänen siskonsa.

– Rankkojen sytostaattihoitojen jälkeen lähdin laulamaan aina heti, kun vain jaksoin. Musiikki kantoi eteenpäin, kertoo Vartiainen.

Lue lisää Runnin karaokehuumasta torstain Savon Sanomista.