Lautakunta päätti: Muuruveden, Vehkalammin ja Vehmersalmen kouluja ei lakkauteta

Kuopion kasvun ja oppimisen lautakunta tyrmäsi aikeet Kuopion koillisen alueen kouluverkon karsimisesta. Lautakunta päätti, että kouluverkko pidetään nykyisellään ja Riistaveden alueen koulun ja palvelukeskuksen tarveselvitys käynnistetään välittömästi.

Ratkaisu tarkoittaa, että Muuruveden ja Vehkalammin alakouluja ja Vehmersalmen yläkoulua ei lakkauteta.

Päätös syntyi lautakunnassa kahden äänestyksen jälkeen. Sekä lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen (kok.) että jäsen Kari Loponen (kesk.) tekivät vastaehdotuksen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkankaan esitykselle, jonka mukaan kouluverkossa olisi edetty vaihtoehto 2b:n mukaan. Tämä olisi merkinnyt muun muassa Vehmersalmen yläkoulun lakkauttamista ja koulujen yhdistämisiä Kuopion koillisella maaseutualueella.

Kari Loponen esitti, että nykyiset koulut säilyvät ja Riistaveden alueen koulun ja palvelukeskuksen tarveselvitys käynnistetään. Loposen esitys voitti ensin Niirasen esityksen äänin 6–5 ja lopulta esittelijän esityksen äänin 8–1, 2 tyhjää.

Ratkaisevassa äänestyksessä Loposen esityksen taakse asettuivat Heli Jussila (vas.), Hanna Svensk (kesk.), Tuula Savolainen (kesk.), Veijo Tirkkonen (sd.), Heikki Meriranta (vihr.) ja Marko Kilpi (kok.). Vähäkankaan esitystä kannatti Iiris Asikainen (sd.). Pekka Niiranen ja Miia Eskelinen-Fingerroos (kok.) äänestivät tyhjää.

Niirasen esityksessä perusopetuksen palveluverkosto olisi pidetty toistaiseksi nykyisellä tasolla, mutta oppilasmääriä olisi tarkasteltu vuoden 2021 lokakuussa. Jos oppilasmäärä olisi vähentynyt nykytilasta yli 10 prosenttia, olisi otettu vaihtoehto 2a tai 2b käyttöön.

Lautakunnan päätös merkitsee, että kouluverkkoasia ei etene kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitus voi kuitenkin halutessaan tuoda otto-oikeudella asian käsittelyynsä. Sen jälkeen asiasta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Kuopion koillisen alueen kouluverkosta syntyi valmistelun aikana useampia vaihtoehtoja, joista lautakuntaan tuotu 2b-vaihtoehto olisi merkinnyt Vehkalammin koulun (luokat 1–6) yhdistämistä Melalahden kouluun (luokat 1–6), jolloin ne olisivat muodostaneet yhtenäiskoulun Riistaveden koulun 7–9-luokkien kanssa. Tämä olisi toteutunut, kun Riistaveden koulun tilakysymys olisi ratkaistu ja tilat käytettävissä.

Muuruveden koulun (luokat 1–6) olisi yhdistetty Juantehtaan kouluun (1–6) ja ne olisivat muodostaneet yhtenäiskoulun Juankosken koulun 7–9-luokkien kanssa.

Vehmersalmen koulun yläkoulutoiminta olisi lakkautettu ja opetus siirretty Riistaveden kouluun, kun Riistaveden koulun tilakysymys olisi ratkaistu.

Yläkouluja olisi näin jäänyt koilliselle alueelle kaksi: toinen Riistavedelle ja toinen Juankoskelle. Molemmat olisivat sijainneet yhtenäiskouluissa.

Kouluverkon karsiminen herätti koillisella alueella asukkaissa voimakasta vastustusta. Tilannetta puitiin syksyllä useissa yleisötilaisuuksissa.

Riistaveden alueen koulun ja palvelukeskuksen tarveselvitykseen on kaupunginvaltuusto myöntänyt aiemmin 200 000 euroa.

Juttua täydennetty 19.12. kello 8:07: Lisätty lause: Sen jälkeen asiasta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Kuljettaja sammutti linja-auton jarrustossa syttyneen palon itse

Itä-Suomen yliopisto 10 vuotta – kahden kampuksen mallia häivytetään edelleen

Ylä-Savon ammmattiopiston työmaa siirtyi Iisalmen keskustaan – tulossa rivitaloja, paritaloja ja hirsitaloasumista

Osaavatko lapset enää lasketella? Ammattilaiset huolissaan lumenpuutteen vaikutuksista

Mies hurjasteli 175 kilometrin tuntinopeutta Kallansilloilla

Pendelöinti kasvaa jatkuvasti – Nyt tullaan Uudeltamaalta Pohjois-Savoon

Työn perässä kahden kodin taktiikalla – tällaista on pendelöinti

Jäästä veistetty Puijon torni ja kylmän kankea Veljmies taistelevat torilla plusasteita vastaan

Viikkosavo: Kuopio irtisanoi suunnittelujohtaja Juha Romppasen – taustalla tietoja tulehtuneesta ilmapiiristä

Vaalijala palauttaa kunnille rahaa, erikoistuminen tuonut tuloja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.