Lautakunta päätti: Muuruveden, Vehkalammin ja Vehmersalmen kouluja ei lakkauteta

Kuopion kasvun ja oppimisen lautakunta tyrmäsi aikeet Kuopion koillisen alueen kouluverkon karsimisesta. Lautakunta päätti, että kouluverkko pidetään nykyisellään ja Riistaveden alueen koulun ja palvelukeskuksen tarveselvitys käynnistetään välittömästi.

Ratkaisu tarkoittaa, että Muuruveden ja Vehkalammin alakouluja ja Vehmersalmen yläkoulua ei lakkauteta.

Päätös syntyi lautakunnassa kahden äänestyksen jälkeen. Sekä lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen (kok.) että jäsen Kari Loponen (kesk.) tekivät vastaehdotuksen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkankaan esitykselle, jonka mukaan kouluverkossa olisi edetty vaihtoehto 2b:n mukaan. Tämä olisi merkinnyt muun muassa Vehmersalmen yläkoulun lakkauttamista ja koulujen yhdistämisiä Kuopion koillisella maaseutualueella.

Kari Loponen esitti, että nykyiset koulut säilyvät ja Riistaveden alueen koulun ja palvelukeskuksen tarveselvitys käynnistetään. Loposen esitys voitti ensin Niirasen esityksen äänin 6–5 ja lopulta esittelijän esityksen äänin 8–1, 2 tyhjää.

Ratkaisevassa äänestyksessä Loposen esityksen taakse asettuivat Heli Jussila (vas.), Hanna Svensk (kesk.), Tuula Savolainen (kesk.), Veijo Tirkkonen (sd.), Heikki Meriranta (vihr.) ja Marko Kilpi (kok.). Vähäkankaan esitystä kannatti Iiris Asikainen (sd.). Pekka Niiranen ja Miia Eskelinen-Fingerroos (kok.) äänestivät tyhjää.

Niirasen esityksessä perusopetuksen palveluverkosto olisi pidetty toistaiseksi nykyisellä tasolla, mutta oppilasmääriä olisi tarkasteltu vuoden 2021 lokakuussa. Jos oppilasmäärä olisi vähentynyt nykytilasta yli 10 prosenttia, olisi otettu vaihtoehto 2a tai 2b käyttöön.

Lautakunnan päätös merkitsee, että kouluverkkoasia ei etene kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitus voi kuitenkin halutessaan tuoda otto-oikeudella asian käsittelyynsä. Sen jälkeen asiasta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Kuopion koillisen alueen kouluverkosta syntyi valmistelun aikana useampia vaihtoehtoja, joista lautakuntaan tuotu 2b-vaihtoehto olisi merkinnyt Vehkalammin koulun (luokat 1–6) yhdistämistä Melalahden kouluun (luokat 1–6), jolloin ne olisivat muodostaneet yhtenäiskoulun Riistaveden koulun 7–9-luokkien kanssa. Tämä olisi toteutunut, kun Riistaveden koulun tilakysymys olisi ratkaistu ja tilat käytettävissä.

Muuruveden koulun (luokat 1–6) olisi yhdistetty Juantehtaan kouluun (1–6) ja ne olisivat muodostaneet yhtenäiskoulun Juankosken koulun 7–9-luokkien kanssa.

Vehmersalmen koulun yläkoulutoiminta olisi lakkautettu ja opetus siirretty Riistaveden kouluun, kun Riistaveden koulun tilakysymys olisi ratkaistu.

Yläkouluja olisi näin jäänyt koilliselle alueelle kaksi: toinen Riistavedelle ja toinen Juankoskelle. Molemmat olisivat sijainneet yhtenäiskouluissa.

Kouluverkon karsiminen herätti koillisella alueella asukkaissa voimakasta vastustusta. Tilannetta puitiin syksyllä useissa yleisötilaisuuksissa.

Riistaveden alueen koulun ja palvelukeskuksen tarveselvitykseen on kaupunginvaltuusto myöntänyt aiemmin 200 000 euroa.

Juttua täydennetty 19.12. kello 8:07: Lisätty lause: Sen jälkeen asiasta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Uusimmat

Savo

Kansanedustajat Markku Rossi ja Seppo Kääriäinen lähtevät helpottuneina, mutta haikein mielin

Kuopion jättimäinen hotellihanke kirvoitti voimakasta keskustelua: "Kuka vastaa, jos nämä talot sortuvat?"

Vehmersalmen päiväkoti aiotaan siirtää koulukeskukseen

Haku päällä Pieksämäellä

Rautalammin taajaman läheisyyteen tulossa reilut 30 omakotitonttia

Nettihurmuri huijasi savolaisnaiselta yli 100000 euroa – poliisi keskeytti tapauksen tutkinnan

Tulipalo tuhosi omakotitaloa Siilinjärven Vuorelassa

148-vuotias itsenäisyys päättymässä – Keiteleen seurakuntaa esitetään liitettäväksi yhtymään

Rautalampi sitoutuu ottamaan uusia kiintiöpakolaisia vain vuoden

Rautalammin kunta ostamassa osuuspankilta Viiluhallin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.