Lehtoniemen työväentalo lahoaa pystyyn

Purkulupaa odottava Lehtoniemen työväentalo voisi saada Suomen Kotiseutuliitolta jopa 80 prosentin tuen korjaustöihin.

Kotiseutuliitto ihmettelee, miksei Lehtoniemen työväenyhdistys käytä sille myönnettyä 2 700 euron suunnittelurahaa työväentalon tulevaisuuden selvittämiseen.

Liiton hallituksen jäsen, leppävirtalainen suunnittelu- ja kehittämispäällikkö Kirsi Moisander kertoo, että jopa 80-prosenttisen tuki työväentalon kunnostukseen on mahdollinen, jos rakennus korjataan sopivaan käyttötarkoitukseen.

Lehtoniemen vuonna 1905 valmistunut työväentalo on yksi Suomen vanhimmista työväentaloista. Vuosia tyhjillään ja kylmänä ollut työväentalo on kehnossa kunnossa. Talon kohtalosta on kiistelty vuosia Varkaudessa. Pohjois-Savon ympäristökeskus halusi suojella rakennuksen. Ympäristöministeriö ei vahvistanut suojelupäätöstä ja talon omistava yhdistys uusi purkulupahakemuksensa.

- Emme ole käyttäneet suunnittelurahaa, sillä toivomme edelleen purkulupaa. Emme ole myöskään selvittäneet mahdollisuutta saada kotiseutuliitolta korjausavustusta.

- Jos liiton tuki olisi todella 80 prosenttia, tilanne saattaisi muuttua. Yhdistyksellä ei tosin ole omia varoja korjaustöihin edes puuttuvan 20 prosentin verran, Lehtoniemen työväenyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Aali sanoo.

Työväentalon kunnostus kesäkäyttöön maksaisi arviolta noin 190 000 euroa. Kotiseutuliiton avustuksen ehtona on, että rakennus olisi yleishyödyllisessä käytössä kuten vaikka seura- ja yhdistystoiminnassa.

Työväenyhdistys on kiinnostunut myös työväentalon kahdesta tontista ja tahtoisi muuttaa ne rahaksi. Myynti ei kuitenkaan onnistu ennen kuin työväentalon kohtalo ratkeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.