Lentävät lyhdyt kiellettiin

Maahantuoja vetää markkinoilta lentävät lyhdyt. Sekä pelastus- että kuluttajaviranomaiset pitävät tuotteita palovaarallisina, jos lyhdyn lähettäjä ei osaa valita tuotteen käyttöpaikkaa oikein.

Ilmavirran mukana leijuvia kynttilöitä tuli Suomeen myyntiin viime vuoden lopulla.

Savon Sanomissa julkaistun uutisen (SS 29.11.) jälkeen Kuluttajavirasto puuttui asiaan. Neuvottelut maahantuojan kanssa johtivat toimiin.

- Maahantuoja poistaa itse vapaaehtoisesti tuotteet myynnistä ja on juuri ilmoittanut lehdissä asiakkaille, että ostetut tuotteet voi palauttaa ilman kuittiakin myymälään, tuoteturvallisuusinsinööri Riitta Ojala Kuluttajavirastosta sanoo.

Kiinalaisia lentäviä lyhtyjä myytiin viime syksynä Tarjoustaloissa, Tokmanneissa, Säästöpörsseissä, Maxi-Makasiineissa ja Vapaavalinnoissa.

Hallitsemattomuus suurin ongelma

Lentävät lyhdyt ovat isoja paperipusseja, joiden alareunan suuaukossa metallirenkaassa on palava kynttilä tai vastaava sytytyspala. Avotulen kuumentama ilma nostaa lyhdyn lentoon.

Lyhty voi lentää jopa kilometrejä minne tahansa ja laskeutua esimerkiksi rakennuksen katolle tai kuivaan heinikkoon. Lentävän avotulen reittiä ei voi mitenkään hallita.

Lyhtyjen veto pois markkinoilta on parhaillaan käynnissä.

>> Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.