Lepikon torpan katto valmis

Nyt voisi vaikka sataa, sillä Lepikon torpan uusi pärekatto on pantu ja pysyy.

Kattomestarit Aimo ja Tuomo Ruotsalainen latoivat toukokuun viimeisellä viikolla torpan katon toisenkin puolen valmiiksi ja viikonvaihteessa naulattiin paikoilleen tarvittavat suojalaudat katon harjalle ja sivureunoille.

- Oikeastaan saisikin sataa, sillä se tekisi hyvää uudelle pärekatolle, sanoo Aimo Ruotsalainen.

Presidentti Urho Kekkosen synnyinkodin suojana on nyt neljä kerrosta päreitä. Kolmen, neljän sentin vahvuinen pärekatto kestänee nyt niin pitkään, ettei miehen ikään ehtineitten Ruotsalaisen veljesten tarvitse enää kivuta tikapuita torpan katolle sitä korjaamaan.

- Kaksikymmentä vuotta. Siinä tämänhetkinen arvio katon kestosta, jos mitään kummempaa ei satu. Aiemmat katot kestivät vain viitisentoista vuotta, kun torpan vieressä rehottava runsas lepikko karisteli lehtensä katolle ja lehdet puolestaan alkoivat hajotessaan lahottaa myös päreitä.

Seiniäkin kengitettiin

Kattopinta-alaa on kaiken kaikkiaan noin 140 neliömetriä. Tottuneina katontekijöinä Ruotsalaisen veljekset osasivat laskea etukäteen, paljonko päreitä tarvittaisiin. Tavara ei loppunut, vaan sitä jäi jopa reilusti yli.

- Oli tavallista parempia päreitä, joten ei tarvinnut heitellä pois, Aimo Ruotsalainen sanoi.

Katon ohella torpalla on korjailtu - tai kengitetty, kuten sanonta kuuluu - myös rakennuksen seiniä. Pohjoispuolen alimmat alahirret ovat lahonneet, kun rinteestä valuu sateilla vettä. Turmeltuneet hirret on korvattu uusilla hirsillä, jotka ovat kuitenkin jo vanhempia tukkeja.

- Kyllä ne kestävät yhtä pitkään kuin muukin seinä, Ruotsalaiset arvelevat.

Myös savupiippuja pitää korjailla, kun vesi ja jää ovat murennelleet vuosien saatossa ylimpiä kerroksia. Tulta ei savupirtin uuneissa sinänsä ole koskaan museoaikana pidetty.

Turistien ihailtavaksi Lepikkosäätiön ylläpitämä UKK:n synnyinkoti avautuu kesäkuun alussa. Vaikka presidentin kuolemasta on jo yli kaksi vuosikymmentä, torppa on Pielaveden tunnetuimpia matkailukohteita. Säätiön asiamies kunnansihteeri Risto Tarvainen uskoo, että kävijämäärä nousee tänä vuonna 6 000:sta kattoremontin saaman julkisuuden vuoksi.

Torppa on sisustettu viime vuosisadan alun kuntoon. Pihapiirissä on aikakauden henkeä vastaava aitta, savusauna ja vinttikaivo sekä myöhemmin rakennettu kahvilarakennus.

Savon Sanomat on seurannut Lepikon torpan uudelleenkattamista alusta loppuun. Ensin kaadettiin pärepuut Aimo Ruotsalaisen talon pihasta Talluskylästä. Sitten höylättiin päreet, minkä jälkeen päästiinkin itse kattotöihin. Nyt pannaan tarinalle toistaiseksi piste, kun työ on tehty. Savon Sanomien lisäksi Lepikkosäätiötä ovat olleet tukemassa kattourakassa Pielaveden ja Kuopion Osuuspankit.

Kekkosen synnyinkotiiin pärekatto

Urho Kekkosen synnyinkotiin uusi pärekatto