"Liennytystä ja lisää luottamusta Ukrainan kriisiin"

Euroopan unionin talous- ja raha-asioista vastaava komissaari Olli Rehn korostaa Ukrainan kriisissä rauhanomaista ratkaisua neuvotteluteitse.

–Tärkeintä on saada konflikti rajattua, liennyttää jännitystä sekä alkaa vahvistaa keskinäistä luottamusta. Se vaatii sitä kaikilta osapuolilta.

Geneven konferenssi käynnistettiin EU:n aloitteesta pari viikkoa sitten.

–Valitettavasti kaikki osapuolet eivät sitoutuneet sen myönteiseen lopputulokseen. Viimeiset viikot Ukrainassa ovat olleet kiristyvän jännityksen ja ihmisuhrien aikaa, mikä on hyvin valitettavaa.

Jos Venäjä ei laajenna ja kärjistä kriisiä, seuraavan vaiheen talouspakotteet kyetään Rehnin mukaan välttämään.

–Ei kukaan tolkku eurooppalainen sinänsä halua tiukempia talouspakotteita, hän totesi Savon Sanomille Kuopiossa keskiviikkona.

Venäjän talouden sakkaaminen alkoi jo viime vuoden puolella.

–Rupla heikkeni, minkä seurauksena myös pietarilainen ostosmatkailu väheni hyvin merkittävästi. Lappeenrannassa on nykyään tyhjiä ostoskeskuksia ja parkkihalleja.

 

Euroopan komissio ja Maailmanpankki ennakoivat Venäjän taloudelle nollakasvua.

–Jos tämä kriisi kärjistyy, Venäjän talous heikkenee entisestään. Venäjän ongelma on, ettei se ole investoinut ja kyennyt uudistamaan talouttaan.

Rehnin mukaan nyt on kysyttävä, mikä on Venäjän taktiikan perimmäinen päämäärä?

–Arvioni on, että lyhyen tähtäyksen poliittiset tekijät ohittavat vähänkin pidemmän sihdin hyvinvointitekijät Venäjän kansan osalta.

Komission jäsenissä on nykyisin enemmän venäjää kuin ranskaa ymmärtäviä, koska unioni on laajentunut itäiseen Eurooppaan. Nämä komissaarit ovat seuranneet ihmeissään Venäjän tv-kanavia.

–He ovat olleet aika järkyttyneitä propagandasodasta. Se selittää, miksi venäläinen keskiluokka on lähtenyt voimapolitiikan kelkkaan hyvin mukaan.

Komission varapuheenjohtaja, keskustan eurovaaliehdokkaana kuukauden virkavapaalla ollut Rehn arvelee, että kyse on mahdollisesti aika pitkäaikaisesta jännitteestä läntisen maailman ja Venäjän välillä.

Rehnin mielestä puntarissa ovat nyt yhteiset eurooppalaiset arvot kuten kansalaisvapaudet, kansanvalta ja oikeusvaltio.

–Ne eivät ole Venäjällä kovin korkeassa kurssissa tällä hetkellä.

Hänen mielestään presidentti Sauli Niinistö on toiminut viisaasti.

–Niinistö on korostanut kansainvälisen oikeuden merkitystä ja rauhanomaisen ratkaisun hakemista. Samalla hän on lähtenyt siitä, että arkiset käytännön asiat hoidetaan Venäjän kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Natolla ei havaintoja Venäjän joukkojen vetäytymisestä

Putinin Ukraina-kanta sinkautti Moskovan pörssin nousuun

Viisuyleisö protestoi Venäjän pääsyä finaaliin

Ukrainan kriisi hidastaa maailman talouskasvua

Etyj vaatii Ukrainaan tulitaukoa ennen vaaleja