Lietettä valui säiliöstä - oja puhdistettu, seuranta jatkuu

Kuopion Heinälamminrinteen alueella tapahtunut lannoitelietteen vuoto on saatu puhdistettua ojasta. Paikalla jatketaan vielä vesistönäytteiden ottoa ensi viikolla.

Kuopion biokaasulaitoksen tuhansien kuutioiden varastosäiliö repesi viime viikonloppuna. Vahinko huomattiin sunnuntaina aamuyöllä, kun auton kuljettaja tuli hakemaan paikalta kuormaa. Paikalle hälytettiin laitoksen omaa väkeä sekä palomiehet, jotka tukkivat ja patosivat vuodon säiliön ympärille.

Läheisessä ojassa oli kuitenkin sulamisvesiä, joihin osa vuodosta pääsi mahdollisesti sekoittumaan. Gasum Biotehtaan Kuopion biokaasulaitoksen säiliössä oli hygienisoitua, lietemäistä laimeaa lannoitevalmistetta, joka on käyttökelpoinen ruoantuotantoon. Liete ei siis lainkaan vaarallista, mutta voi rehevöittää vesistöä.

Säiliö ei ole onnettomuudessa tyhjentynyt kokonaan, vaan sen sisällöstä pieni osa päältä pääsi vuotamaan varaston ympärille.

– Imuauto sai ojan tyhjäksi keskiviikkona. Vesistönäyte on otettu ja otetaan vielä uudestaan, tuotantopäällikkö Tuomas Niskanen Gasumista kertoo.

Laitos toimii normaalisti, sillä onnettomuus koskee vain yhtä säiliötä. Vaurioitunut säiliö tyhjennetään lannoitteesta, minkä jälkeen säiliön kunto arvioidaan, korjataanko vai vaihdetaanko se.