Lihavuus vaarantaa lapsenteon

Odottavien äitien pyylevöityminen on kasvava ongelma. Joka neljäs alle kolmekymppisistä synnyttäjistä on ylipainoinen jo raskaaksi tullessaan.

Kuopion yliopistollisessa sairaalan (KYS) synnytysklinikan lääkärit ovat yhä enemmän huolissaan raskauksien ja synnytysten sujumisesta. Äitien ja lasten vointi vaarantuu, ja riskisynnytyksiä on viikoittain.

- Ennen raskaana olevia varoitettiin fyysisesti raskaasta työstä, mutta nykyisin toppuuttelu koskee liian kaloripitoista ruokailua, sanoo asiaa tutkinut erikoislääkäri Kaisa Raatikainen.

- Vaikeaksi luokiteltu lihavuus koskettaa jo noin 13:a prosenttia odottavista äideistä.

Ylipaino altistaa keskenmenolle

Synnytysklinikan ylilääkäri, professori Seppo Heinonen pitää elämäntapaneuvontaa yhä tärkeämpänä perusterveydenhuollossa, äitiys- ja lastenneuvoloissa, työterveyshuollossa ja synnytysten jälkitarkastuksissa.

- Jos on ylipainoa jo ennen raskautta, ongelma pitäisi hoitaa kuriin ainakin ennen toisen lapsen hankintaa.

KYSin äitiyspoliklinikka aikoo esittää alueen terveydenhoitajille, että yhä useampi nainen pääsisi ravitsemusterapeutin luo odotusaikanaan ja pian lapsen synnyttyä.

Ylipainoisella raskausajan komplikaatioina on tavallista useammin verenpaine- ja sokeriongelmia tai raskausmyrkytys. Myös keskenmenoja ja vaikeita synnytyksiä on runsaammin.

Ylipainoisen riski menettää lapsi kohtuun tai heti syntymän jälkeen on jo puolitoistakertainen ja lihavalla yli kaksinkertainen. Muitakin ongelmia, kuten vastasyntyneen hapenpuutetta, esiintyy muita enemmän.