Liikunta ja kylpylät kiinnostavat lomalla: Katso savolaisperheen lomatunnelmat videolta

Siilinjärveläinen Pasi Pohtinen vietti keskiviikkona hiihtolomaa lastensa Vilma ja Topi Pohtisen kanssa Kasurilan hiihtokeskuksessa mäkeä laskien. Hiihtolomaviikolla perhe aikoo myös muassa käydä uimassa ja keilaamassa. Pasi Pohtisen mukaan hiihtolomalla on tullut tehtyä suunnilleen samoja asioita kuin muinakin vuosina. Perhe viettää lomaansa tänä vuonna Kuopion ja Siilinjärven alueella.

– Vaimo on tällä viikolla töissä, joten emme lähteneet siksi lomalle minnekään kauemmas.

Kasurilan hiihtokeskuksessa Pohjois-Savon hiihtolomaviikko on lähtenyt liikkeelle edellisvuotta vilkkaammin, sillä sää oli erittäin hyvä viikon ensimmäisinä päivinä. Kasurilan rinnepäällikkö Antti Argillander myöntää, että paikallisessa hiihtokeskuksessa ollaan paljon säiden armoilla.

Hänen mukaansa loppuviikkokin kuitenkin näyttää säiden puolesta kohtalaiselta.

– Nyt näyttää siltä, ettei vesikeliä ole tulossa.

Argillanderin mukaan Etelä- ja Väli-Suomen hiihtolomaviikoilla Kasurilassa kävi väkeä suunnilleen saman verran kuin edellisinäkin vuosina. Pohjoisen hiihtolomaviikko on kuitenkin Kasurilassa suosituin.

Hänen mukaansa Kasurilassa käy hiihtolomaviikoilla paitsi lapsiperheitä myös paljon nuoria.

Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen kertoo, että Kuopion Antikkalan rinteiden toiminta on vielä käynnistysvaiheessa. Hänen mukaansa kävijöitä on ollut hiihtolomien aikaan vaihtelevasti.

– Viime sunnuntaina meillä oli kausikorttilaisten lisäksi noin sata lipunostajaa. Alkuviikosta lipunostajia on ollut vaihtelevasti. Määrä riippuu aika paljon säästä.

Suutarisen mukaan Antikkala ei vielä ole täyden palvelun hiihtokeskus, joten kävijämäärä ei vielä ole aivan tavoitetasolla. Tulevaisuudessa Antikkalaan aiotaan hankkia lumetusjärjestelmä sekä rakentaa toinen rinne ja toinen hissi. Lisäksi palvelurakennukset aiotaan uusia.

Orimattilasta kotoisin oleva Nina Varpa vietti hiihtolomaa Rauhalahden kylpylässä lastensa Maria, Luukas ja Alisa Varpan kanssa. Orimattilassa koulujen hiihtolomaviikko oli jo edellinen viikko, mutta Varpa itse viettää lomaa vasta nyt.

– Perheen koululainen, 10-vuotias Maria, on oikein tyytyväinen, kun sai nyt kaksi viikkoa lomaa.

Nina Varpa kertoo, ettei ollut aiemmin käynyt Rauhalahdessa. Hän kertoo viihtyvänsä kylpylässä hyvin, sillä alueella on paljon tekemistä sekä lapsille että aikuisille. Kylpylässä lillumisen lisäksi perhe oli käynyt myös jäällä hiihtämässä.

– Aion myös käydä torilla ostamassa kalakukkoa, hän sanoo.

Kylpylähotelli Rauhalahden viestintäpäällikkö Sirpa Nyyssönen kertoo, että Rauhalahdessa on ollut kaikilla kolmella hiihtolomaviikolla todella täyttä. Hiihtolomaviikkojen käyttöaste on tänä vuonna ollut 87.

– Tällä viikolla majoituspuolella on sisässä yli 400 henkeä. Loppuviikolle on muutama yksittäinen huone vapaana, mutta alkuviikko oli loppuunmyyty.

Nyyssösen mukaan kylpylän etu on se, ettei lomakauden kävijämäärä ole säästä riippuvainen. Rauhalahdessa järjestetään hiihtolomaviikoilla paljon ohjattua tekemistä sekä sisällä että ulkona. Suuri osa hiihtolomaviikon asiakkaista on lapsiperheitä.

– Tällä viikolla meillä on täällä todella huomattava määrä lapsia.

Hiihtolomaviikolla vilinää riitti myös keskustan kaupoissa. Nurmeksessa asuva Sanna Nurmirinta oli tullut Kuopioon naistenpäivän kunniaksi ostosreissulle äitinsä ja miehensä kanssa. Nurmirinta uskoi, että ostosreissulta tarttuu jotakin mukaan, mutta mitään erityistä hänellä ei ollut mielessä.

Nurmirinta kertoo käyttäneensä lomansa liikunnallisiin harrastuksiin. Hän oli muun muassa käynyt hiihtämässä, potkukelkkailemassa, pilkkimässä ja ulkoilemassa koiran kanssa.

– Tänä vuonna olemme viettäneet lomaa lähinnä kotona, kun meillä on talonrakennusprojekti menossa.