Linja-autoalalle markkinaoikeuden tuomiot kilpailun rajoittamisesta

Markkinaoikeus on tuominnut useita linja-autoyhtiöitä, Linja-autoliiton ja Matkahuollon maksamaan yhteensä 1,1 miljoonan euron seuraamusmaksut kielletystä kilpailun rajoittamisesta. Kullekin tulee maksettavaa 100 000 euroa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto oli vaatinut linja-autoalan toimijoille yhteensä yli 30 miljoonan euron sakkoja, mutta markkinaoikeus hylkäsi osan viraston vaatimuksista.

Markkinaoikeuden mukaan yhtiöt ja liitto pyrkivät rajoittamaan kilpailua sulkemalla uudet reittiliikennevuorot Matkahuollon joidenkin palveluiden ulkopuolelle. Oikeuden mukaan toimet eivät estäneet uusien toimijoiden pääsyä markkinoille.

Tuomittuja bussiyhtiöitä ovat esimerkiksi J. Vainion Liikenne, Koiviston Auto, Länsilinjat, Pohjolan Liikenne, Pohjolan Matka, Savonlinja ja Väinö Paunu.

Ainakin Matkahuolto, Pohjolan Liikenne sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) harkitsevat valittavansa markkinaoikeuden torstaina antamasta päätöksestä.

– Haluan tutustua rauhassa annettuun päätökseen, joten enempää en kommentoi tässä vaiheessa, Pohjolan Matkan toimitusjohtaja Johanna Lehtonen totesi.

VR-konserniin kuuluva Pohjolan Liikenne korosti tiedotteessaan toimivansa vahvasti kilpaillussa joukkoliikenteen markkinassa ja kannattavansa joukkoliikenteen kilpailua, josta sen mukaan hyötyvät sekä matkustajat että alan toimijat.

VR-konsernin lakiasiainjohtaja Taru Uotilan mukaan Pohjolan Liikenne ei ole syyllistynyt kilpailulakien rikkomiseen.

Matkahuolto kommentoi olevansa joiltain osin tyytyväinen päätökseen. Toimitusjohtaja Jarmo Oksaharjun mukaan joukkoliikennelain muututtua joulukuussa 2009 tilanne oli pitkään epäselvä.

– Saimme viranomaisilta ristiriitaista ohjeistusta lain tulkintaan koskien uusia reittiliikennelupavuoroja. Menettely ei koskenut yksilöityjä bussiyrityksiä, vaan eri bussiyritysten liikennöimiä yksittäisiä reittiliikennevuoroja, joilla ei kelpuutettu Matkahuollon lipputuotteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.