Luonnon Ystäväin Yhdistys niukkasanainen Antikkala-kiistan uudesta käänteestä – "Laskettelun takia ei pidä saattaa uhanalaista lajia vaaraan"

Vaasan hallinto-oikeuden päätös Antikkalan laskettelurinteen lumettamiskiellon purkamisesta ei aiheuta toimenpiteitä Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksessä (KLYY). Yhdistyksen toiminnanjohtaja Sampo Jaakkola toteaa KLYY:n seuraavan tilanteen jatkokehitystä kiinnostuneena.

– On erittäin mielenkiintoista kuulla, mitä aluehallintovirasto tähän käänteeseen vastaa. Hehän olivat tehneet asiasta tutkimuksia, jotka hallinto-oikeus nyt sitten tavallaan nollasi, Jaakkola spekuloi.

Jaakkolan mukaan KLYY:llä ei ole Antikkala-tapauksessa kiveen hakattua kantaa. Toiminnanjohtaja korostaa, ettei yhdistys ole koko asiassa minkäänlainen osapuoli.

– Olemme luonnon puolesta puhujia ja haluamme, että luonnonsuojelulakia noudatetaan. Millään muulla ei ole meille väliä, hän tiivistää.

– Joka ikinen oikeustajuinen ihminen ymmärtää, että laskettelun takia ei pidä saattaa uhanalaista lajia vaaraan. Mutta tämän varmistaminen on viime kädessä viranomaisten asia.

Itä-Suomen aluehallintovirasto totesi vuonna 2017, ettei Antikkalan rinnettä voi lumettaa läheisen lammen vedellä. Syynä oli veden fosforipitoisuus, minkä pelätään olevan haitaksi rinteessä kasvavalle harvinaiselle sienelle, viherhäiverusokkaalle.

Vaasan hallinto-oikeuden perjantaina julkistetussa päätöksessä todetaan, että laskettelurinteen ylläpito on osaltaan mahdollistanut kyseisen sienen elinmahdollisuudet Antikkalassa.

– Tuo kuulostaa erikoiselta. Ehkä niittämisellä voi positiivista vaikutusta ollakin, mutta suksilla laskeminen ei taida sienen elinoloja kohentaa, Jaakkola sanoo.

Hallinto-oikeuden päätöksen voi lukea kokonaisuudessaan tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huippupaikat ei olekaan luopunut Antikkalan kehittämishankkeesta: "Suunnitteluun on mennyt kymmeniä tuhansia euroja"

Hallinto-oikeus kumosi avin lumetuskiellon Antikkalassa