Luonto tulee tutuksi metsäesikoulussa - vain myrsky ja pakkanen estävät ulkoilun

Metsä- ja luontopainotteiset päiväkodit ovat yleistyneet Suomessa. Pohjois-Savossa sellainen on tällä hetkellä vain Kuopiossa Länsi-Puijon päiväkodissa, jossa toimii viime syksynä aloittanut metsäesikouluryhmä.

Ryhmän 15 lasta ovat niin innoissaan, että ovat vapaa-aikanaan vieneet vanhempiaan ja sisaruksiaan esikoulussa tutuiksi tulleille reiteille, kuten purolle, kaatuneelle puulle ja muualle tuttuun metsään, Niuvan pellolle, läheiselle mäelle ja tutulle kodalle.

– Päiväkodin kaikissa ryhmissä painotetaan luonnon tärkeyttä, mutta vain yksi ryhmä on varsinainen metsäryhmä. Se on ulkosalla heti aamusta saakka aina puoli kahteen iltapäivällä. Viikossa on yksi sisäpäivä, mutta silloinkin ulkoillaan iltapäivällä, selvittää päiväkodinjohtaja Pia Viippola.

– Servican toimittama päiväkotiruokakin kuljetetaan kärryllä tai ahkiolla omalle kodalle.

Muutamassa kuukaudessa lapset ovat oppineet huolehtimaan itsestään ja toisistaan luontevasti riippumatta siitä, onko pakkanen tai vesisade.

– Vain myrsky tai yli 30 asteen pakkanen estää ulkona olemisen.

Luonnon ja säätilan eri ilmiöiden, puu- ja kasvilajien sekä lintujen ja muiden eläinten tuntemus kehittyy kuin luonnostaan.

– Suosikkieläimeni on ketterä orava, ilmoittaa kuuden vanha Ilona Taavitsainen kaveriensa säestäessä.

Metsikössä Ilona kapuaa puuhun tottuneesti.

Laavulla voi halutessaan ottaa päiväunetkin patjalla elävän tulen ja viltin lämmössä.

– Monet nukahtavatkin sinne mielellään, selvittävät lastentarhanopettaja Kaija Pelo ja lastenhoitaja Jarno Ruuskanen.

Molemmat ovat perehtyneet luontokasvatukseen. Koulutusta ovat antaneet Suomen Latu ja Luontoliitto.

– Kun aloitimme, jotkut vanhemmat aprikoivat, tuleeko lapselle vilu metsikössä. Kun on säähän sopiva vaatetus ja jalkineet, niin ei tule. Päinvastoin, meillä on sairasteltu vähemmän kuin päiväkotiryhmissä yleensä, Viippola kertoo.

Esiopetussuunnitelma on aivan sama kuin muutoinkin esikouluryhmissä.

– Toiminnallinen oppiminen, liikkuminen ja leikkiminen sujuu kuitenkin meillä sisätilojen sijasta ulkosalla.

– Näin lapsilla on luontaisesti mahdollisuus runsaaseen ja monipuoliseen liikkumiseen ja tutkivaan oppimiseen. Luonnon keskellä ei iske tilanpuute. Se on hyväksi kaikille, ja tutkiva oppiminen sujuu kuin luonnostaan, Kaija Pelo kuvailee.

Ensi syksylle on enää yksi paikka vapaana. Viippola toivookin, että Kuopioon ja myös muualle maakuntaan alkaisi syntyä vastaavia ryhmiä.

– Annamme vinkkejä, jos toisissa päiväkodeissa herää mielenkiintoa tällaiseen.

Toiveeseen vastataan pian: Kuopion Saaristokaupungissa aloittaa elokuussa yksityinen luontopäiväkoti Louna.