Maakuntauudistuksen askelmerkit selkenivät - Seutukuntien edustajista löytyi sopu

Eri tahot ovat nimenneet edustajansa Pohjois-Savon maakuntauudistuksen esivaiheen valmisteluryhmään.

Ennakkoon epäiltiin, että kunnat eivät pääse yhteisymmärrykseen seutukuntansa edustajista, mutta henkilövalinnat ovat sujuneet siististi. Nimet piti jättää maakuntaliittoon torstaina.

Ryhmän kokoonpano aiheutti hämmennystä kesäkuun alussa kuntakokouksessa Kuopiossa. Tämän seurauksena maakuntahallitus muutti ohjausryhmän koostumuksen viranhaltijavetoiseksi. Valmistelun poliittinen ohjaus on maakuntahallituksella ja -valtuustolla.

Kuopion seudulla on ryhmässä kaksi edustajaa, kun muilla seuduilla on yksi. Lisäksi kaikilla on varahenkilöt.

Seutukunnissa on ollut erilaisia tapoja ratkaista edustus. Esimerkiksi Sisä-Savossa ratkaisu tehtiin kunnanhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajien kesken.

– Kokoonnuimme sekavan kuntakokouksen jälkeen ja sovimme yksimielisesti, ketkä kunnanjohtajat edustavat seutuamme, kertoo Suonenjoen valtuuston puheenjohtaja Pentti Huuskonen (vas.).

Sen sijaan esimerkiksi Ylä-Savossa luottamushenkilöt eivät osallistuneet edustuksen valintaan, vaan kunnanjohtajat pitivät asiasta pikakokouksen.

– Valmisteluryhmän toiminta ei ole luottamushenkilövetoista, joten kunnanjohtajat ovat keskenään sopineet, kuka menee, kertoo Iisalmen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pirjo Rytkönen (kesk.)

Valmisteluryhmässä Kuopion seutua edustaa Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen, jonka varamiehiä ovat perusturvan palvelualuejohtaja Markku Tervahauta ja kaupunkiympäristön palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen. Siilinjärveltä on nimetty kunnanjohtaja Vesa Lötjönen ja varalle talousjohtaja Pekka Takkinen.

Koillis-Savon kuntia edustaa Tuusniemen kunnanjohtaja Toni Auvinen, varalla Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen. Varkauden seutua, Joroinen mukaan lukien, edustaa Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari varalla Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen. Sisä-Savo nimesi ryhmään Suonenjoen kaupunginjohtaja Juha Piiroisen ja varalle Tervon kunnanjohtaja Petteri Ristikankaan. Ylä-Savoa edustaa Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen varamiehenään Sonkajärven kunnanjohtaja Simo Mäkinen.

Lisäksi ryhmään on nimetty Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta, Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelujohtaja Markku Rautio, Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Soile Lahti, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen ja Pohjois-Savon Pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jukka Koponen.

Vaalijalan erityishuoltopiiri, Pohjois-Savon liitto ja Posote-hanke eivät olleet jättäneet takarajaan mennessä tietoa edustajastaan.

– Maakuntahallitus nimeää liiton edustajan elokuun lopussa kokouksessa, jossa vahvistetaan ryhmän kokoonpano, kertoo vs. hallintojohtaja Pekka Kaikkonen maakuntaliitosta.

Ryhmän esittelijänä toimii syksyllä aloittava uusi maakuntajohtaja Marko Korhonen. Valmistelijana tulee toimimaan muutosjohtaja, jota ei ole vielä valittu.

Maakuntapäättäjät päättivät ohjata maakuntauudistusta

Yli satapäinen kokous aivan äimän käkenä