Maaninkalaiset yhdeksäsluokkalaiset hakivat päättötodistukset perinteikkäästi traktorikyydillä

Massey Ferguson. Valtra. Ursus. Valmet. Ford. New Holland.

Maaninkajärven koulun sisäpihalla on kymmenen traktoria, joilla yhdeksäsluokkalaiset ovat tulleet hakemaan päättötodistuksiaan. Kahdessa rivissä on sekä isoja, moderneja pelejä että vanhempaa avomallistoa.

Kirkon ja kevätjuhlatilaisuuden jälkeen parhaimpiinsa sonnustautuneet ajajat purkautuvat pihamaalle kukkineen ja todistuksineen valmistautumaan kylän ympäriajokierrokselle. Seassa kulkee myös kahdeksasluokkalaisia, joidenka yhtenäinen pukeutumiskoodi on tänä keväänä työhousut.

Eetu Mielonen (vas.) ja Tino Kumpulainen (oik.) odottivat Maaninkajärven koulun pihassa kylän ympäriajolle lähtöä. Kuva: Paula Pohjamo
 

Ennen lähtöä otetaan kuitenkin kuvia, lasketaan todistusten keskiarvoja ja arvotaan, kuka istahtaa kenenkin kyytiin. Parhaimmillaan yhdessä kopissa on juhlakansan mukaan saattanut olla kuusikin ihmistä.

– Laita se kauhaan, kuuluu neuvo, jos kopissa tulee ahdasta.

Tällä kertaa joukkoa on vähemmän ja kaikki pääsevät turvallisesti sisätiloihin. Myös yksi traktoreista puuttuu, sillä se sattui särkymään peltotöissä juuri juhlien ovella.

Mikko Lehtimäki (vas.) ja Miko Tick ajoivat samalla kyydillä. Kuva: Paula Pohjamo
 

Kun lähtökäsky käy, pihan täyttää nopeasti kova moottorien jylinä.

– Kaikki lähtee jonossa. Ajetaan paria kymppiä, kaikuu ohjeistus pihalla.

Letka lähtee hallitusti liikkeelle eikä kuskit selvästikään ole ensimmäistä kertaa ajopeliensä puikoissa. Yhden traktorin ratissa on myös tyttö, toisessa taas pariskunta.

Eetu Kumpulainen osallistui ajoihin mopolla. Kuva: Paula Pohjamo
 

Joonas Kekäläisellä on allaan Ursus-merkkinen traktori. Mallista ei ole enää tietoa, koska kaikki merkinnät ovat kuluneet pois. Osa kuskeista on puunannut ajopelejään juhlapäivää varten, toiset vähemmän.

– Itse lähdin traktorin kanssa siinä kunnossa, missä se pihamaalla oli, Kekäläinen kertoo valmistautumisestaan. Koulun pihasta poiketaan ensin kylänraitin yli asuinalueelle. Vastaantulijat vilkuttavat hiljalleen ohi lipuvalle jonolle. Välillä konkkaronkka pysähtyy pitämään taukoa ja nuoremmat käyvät kertaalleen onnittelemassa vanhempiaan. Lopulta letka palaa kylänraitille ja kaartaa takaisin koulun pihaan.

Traktoreilla ajavat yläkoululaiset eivät ole Maaningalla outo näky. Kekäläinen muistelee, että todistustenhakuperinnettä on jatkunut ainakin hänen koko peruskoulunsa ajan. Vaikka parkkitila koulunpihassa on kortilla, rehtori kertoi juhlapuheessaan, ettei hennonut olla antamatta lupaa reippaasti sitä pyytäneille yhdeksäsluokkalaisille.

Monet oppilaat tulevat traktorilla kouluun myös tavallisina koulupäivinä, ettei vanhempien tarvitse lähteä erikseen kyyditsemään lapsiaan.

– Ajelen traktorilla yleensä enemmän talvella, kun mopo on talviteloilla.

Maaningalla nähtiin traktoriletka jo vappuna, kun yli 50 traktoria ja muuta raskasta ajoneuvoa osallistui Haatalantien kunnossapidon puolesta järjestettyyn mielenilmaukseen. Kekäläinen kertoo monen päättötodistusta traktorilla hakeneen osallistuneen myös kyseiseen tapahtumaan.

Jesse Paldaniuksen kyyti oli avomallia. Kuva: Paula Pohjamo
 

Koulun päätöksen jälkeen edessä häämöttää odotettu kesäloma sekä jatko-opinnot. Kekäläistä kiinnostaa metallialan opinnot ammattikoulussa.

– Jatko-opinnot ovat mieluisampaa kuin peruskoulu, kun on saanut itse päättää, mitä alkaa opiskelemaan.

Vaikka koulu taukoaa, traktorilla ajaminen ei kuitenkaan jää kesätauolle. Kekäläinen toteaa viettävänsä traktorissa paljon aikaa.

–  Varmaan pitää tehdä pihatöitä, keräillä kiviä pellolla ja muuta. Tämä traktori ei ole meillä hirveästi käytössä, joten varmaan ajelen sillä huvikseni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pysykää uteliaina ja aktiivisina

Reikäpallon ehdoilla: ylioppilaaksi tänään valmistuva Juho Kuutsa teki rohkean ratkaisun

Uusimmat

Savo

Viitostiellä iso kolari Joroisissa – kaistoja suljettu

Ravihevonen karkuteillä Tuusniemellä – operaatio käynnissä jo toista tuntia: "Toivottavasti ei pääse valtatielle"

Mies tunkeutui syyttäjän kotiin Savossa ja halusi puhua oikeusjutuista – seurauksena uusi oikeusjuttu ja tuomio

Pohjois-Savossa isketään maatalouden ongelmiin yli miljoonalla – hanke kilpailukyvyn lisäämiseksi sai rahoituksen maanantaina

Sinkku, etsitkö kumppania – kerro siitä meille!

Nuorella miehellä oli ammattimaiset kannabiskasvattamot kotonaan – kotoa löytyi kukintoja, kokaiinia ja seteleitä

Milloin Savon viisi järveä jäätyvät? Osallistu perinteiseen jääveikkaukseen ja voita lahjakortti

Kerrostalon käytävään sumutettiin yskittävää kaasua – paprikasumute haisi koko rapussa

Nuori mies ajoi humalassa rajusti ulos tieltä – auto kynti ojaa ja lensi sitten katolleen

Sekava, kengätön mies riehui metsässä – ajoi sitä ennen myös tahallaan kolarin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.