"Mad day!" Savossa: hyinen avanto, paikalliset ruokaherkut ja luminen metsä

Kuopiossa syntyi keskiviikkona Suomi-kuvaa Savosta, kun kahden miehen kuvausryhmä tallensi avantouintia Väinölänniemellä ja savolaista lähiruokaa Puijon tornin ravintolassa.

Tuotantoyhtiö BriteSpark Filmsin tehokaksikko Max Surridge ja Ross Young kiitävät kameroineen vajaassa kahdessa viikossa halki Suomen. Tuloksena on Suomi-jakso Britanniassa Channel 5:llä pyörivään sarjaan World's most scenic railway journeys. Sarjassa brittikatsojat voivat eläytyä junamatkoihin läpi hienojen maisemien ja tutustua kiinnostaviin matkakohteisiin.

 

Puijon tornin alkupalapöytä esittelee paikallista makumaailmaa. Max Surridge kuvaa. Kuva: Paula Pohjamo

 

Kuopion talviuimareiden Ulla-Mari Koskivirta ja Mirja Sürmeli pulahtivat muiden avantouimarin kanssa rohkeasti kameran eteen.

Koskivirta sai myös vesitiiviin kameran käteensä ja kuvasi uimareita vedestä käsin.

– Olen kuvaajana kyllä ihan amatööri. Kuvasin, kun uimarit laskeutuivat järveen ja uivat. Kamera käskettiin upottamaan puoleksi veteen, Koskivirta nauraa.

– Oli hauskaa, että talviuimareista tehtiin dokumenttia, Sürmeli sanoo. Häntä myös haastateltiin ohjelmaan.

 

Ross Young kuvasi, kun Tapio Miettinen (vas.) ja Janne Tirri loihtivat ateriaa paikallisista aineksista Puijon torniravintolan keittiössä. Kuva: Paula Pohjamo

 

Puijon torniravintolassa katettiin pöytään kuvattavaksi ja maisteltavaksi parasta savolaista lähiruokaa Ravintolamestareiden keittiömestari Janne Tirrin ja toimitusjohtaja Eeva Mertasen johdolla.

Eikä savolaista juomapuoltakaan unohdettu, kun Lignell & Piispasen kehitysjohtaja Harri Nylund esitteli kameralle metsän henkistä Gustav-giniä, johon on talletettu makuja 13 kasvista ja yrtistä, puut mukaan lukien.

 

Lignell & Piispasen Harri Nylund esitteli savolaista Gustav-giniä, jossa on metsän makuja. Kuva: Paula Pohjamo

 

Taustajoukoissa häärivät myös ProAgria Itä-Suomen kansainvälisen toiminnan johtaja Ilona Sares ja Puijo Peakin Markku Komppula.

 

Vieraat olivat silmin nähden vaikuttuneita Puijon maisemista ja savolaisesta makumaailmasta, vaikka päivän kuvaustahti oli hengästyttävä.

– Mad day! (hullu päivä), Max Surridge saattoi huokaista, kun suurin osa Kuopio-materiaalista oli muutamaa haastattelua vaille paketissa. Aamulla oli tultu junalla Mikkelistä ja kuvattu koko päivä.

Surridgen ja Youngin matka alkoi maanantaina Helsingistä ja jatkui Mikkelin kautta Kuopioon, josta juna vie Kemin ja Rovaniemen kautta pääteasemalle Kemijärvelle. Kotiin he lentävät ensi viikon perjantaina Rovaniemeltä.

 

Ross Young kuvasi Janne Tirriä, kun tämä kertoi englanniksi savolaisesta ruoasta. Kuva: Paula Pohjamo

 

Sarjassa ovat jo ilmestyneet ohjelmat muun muassa Norjasta, Sveitsistä, Pohjois-Espanjasta ja Uudesta Seelannista.

Miten ammatikseen maailmaan koluavat ohjelmantekijät kokevat suomalaiset matkailumaisemat, jos niitä verrataan vaikkapa Norjan vastaaviin? Suomessahan junan ikkunasta näkyy melkein vain metsää, eikä katseen kiinnittäviä vuoria juuri ole.

– En osaa sanoa, mikä olisi paras maa, sillä jokainen on hieno ja jokaisessa on mielenkiintoisia paikkoja, Young pohtii.

– Suomessa mielenkiintoista on nimenomaan metsä. Meillähän ei samanlaista ole. Haluaisin tulla Suomeen käymään myös kesällä, Surridge vakuuttaa.

 

Max Surridge (vas.) ja Ross Young kokeilivat Puijon tornissa mäkihyppyä virtuaalilaseilla. Kuva: Paula Pohjamo

 

Torstaina Surridge ja Young painuvat Tuusniemellä vielä syvemmälle savolaiseen metsään muusikko ja tapahtumajärjestäjä Jukka Kervisen opastuksella.

– Tuotantoyhtiössämme on töissä taustatoimittajana Elsi Kervinen, joka on Jukka Kervisen tytär, britit selittävät miksi metsään mennään juuri Tuusniemellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Jäästä veistetty Puijon torni ja kylmän kankea Veljmies taistelevat torilla plusasteita vastaan

Viikkosavo: Kuopio irtisanoi suunnittelujohtaja Juha Romppasen – taustalla tietoja tulehtuneesta ilmapiiristä

Vaalijala palauttaa kunnille rahaa, erikoistuminen tuonut tuloja

Remontti sulkee Kurkimäen kirjaston

Suininlahden koulun oppilaat lähettivät tiedeprojektinsa stratosfääriin: "Jos pallo putoaa korkeaan puuhun, sitä on vaikea saada takaisin"

Tuore tutkimus: Stressin lievittyminen vaikuttaa aineenvaihduntaan

Hääyö järjestetään torstaina – Siilinjärvellä vihittävien parien määrä kaksinkertaistui viimevuotisesta

Kuopion Kurkimäen kirjasto kiinni pari viikkoa

Katujen puhdistus jatkuu Kuopiossa – pysäköintikieltoja perjantaina

Pommikoneen öljyt vietiin tupaan lämpenemään – talvisodan taisteluja käytiin juvalaisen järven jäältä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.