Maistuisiko sampivohveli Varkauden kattojen yllä?

265 askelmaa ja olet Varkauden katolla. Miksi sinne kuitenkaan jalan menisi, kun voi sujahtaa alle minuutissa 15 kerrosväliä hissillä?

Varkautelaiset Tolvasen pojat, Kaius, Petrus ja Elijas ovat Varkauden vesitornin Terassikahvila Tornin kanta-asiakkaita. He käyvät vanhempiensa kanssa Tornin terassilla monta kertaa kesässä.

– Jäätelö ja komeat maisemat, poikakolmikko vastaa, kun heiltä kysyy, miksi he käyvät Tornissa niin usein.

– Jäätelö maistuu aivan erityisen hyvältä juuri tässä pöydässä, paljastaa Kaius, veljessarjan vanhin, nuolaisee jäätelöstään ja istahtaa muoviseen jäätelötötterötuoliin.

Paikallisten kesäolohuone

Kisapuiston Ruokapalvelut avasi terassikahvilan vesitorniin viisi kesää sitten. Terassista on tullut nopeasti suosittu matkailukohde ja varkautelaisten kesäolohuone.

– Parhaina päivinä kävijöitä on helposti useita satoja. Tiistai on jostain kumman syystä viikon vilkkain päivä. Ihmiset ovat tottuneet liikkumaan lomalla satoi tai paistoi, joten kävijöitä riittää Filippiinejä myöten myös kehnommalla säällä, kertoo kahvilan työntekijä Kirsti Konttinen.

Varkaudessa on tapana tuoda kesävieraat Torniin, mutta moni paikallinen käy siellä usein myös ihan oman väen kesken aikaa viettämässä.

Hellepäivänä terassilla voi nauttia auringosta vaikka lekottelemalla lepotuolissa. Vähän viileämpinä elokuun iltoina terassilla on tarjolla vilttejä, mihin asiakkaat voivat kääriytyä.

Kiinni vain myrskysäällä

Joskus kesämyrsky riehuu Tornissa niin, että Konttisen on köytettävä kahvilan huonekalut kiinni ja suljettava asiakkailta ovet. Sellaista sattuu kuitenkin äärimmäisen harvoin. Terassi on ydinkesän auki säävarauksella viikon jokaisena päivänä.

– Ukkoset ovat täällä korkealla aivan ihania, jotenkin paljon kauempana ja pehmeämpiä kuin maasta käsin, Konttinen kuvailee.

Sateenkaarenkuvaajat ovat myös löytäneet vesitornin terassin. Muutama heistä ilmestyy lähes aina yhtä varmasti paikalle kuin sateenkaari taivaalle.

Kiikarin kanssa torniin

Tolvasen pojat eivät nyt näe sateenkaarta. Taivas on sininen ja sää kirkas. Sellaisella ilmalla on hyvä esitellä maisemia Lohjalla asuvalle tädille Teresa Malavalle.

– Kävin vesitornissa viimeksi 80-luvulla, kun asuin vielä Varkaudessa. Kaupunki on muuttunut, mutta ei sitä täältä korkealta oikeastaan edes huomaa, täti sanoo.

Janne Kipinoinen, entisiä varkautelaisia hänkin, on tullut terassikahvilaan kiikarin kanssa.

–  Vesitorni on niin hieno paikka, että olen täällä jo kolmatta kertaa tällä lomallani. Onneksi muistin ottaa kiikarin mukaan niin voin katsella vanhaa koulua ja kotitaloa.

Jäätelö maistuu tötteröpöydässä

Konttinen nauttii työstään melkein 50 metrin korkeudessa.

– Tänne tulevat ihmiset ovat aina hyvällä tuulella ja rauhallisia, vaikka olisi tungostakin. Hyvä olo tarttuu. Aina ei itse edes muista, kuinka kauniilta kaikki näyttää täältä korkealta. Varkauden ympärillä on valtavasti upeaa vettä.

Jäätelö on terassilla lasten ehdoton suosikki. Sitä on tarjolla yli 20 sorttia. Aikuiset pitävät Konttisen mukaan erityisen paljon frappesta, maustetusta jääkahvista, jota saa vaikka suklaan tai mansikan makuisena.

Yksi herkku on kuitenkin Tornissa ylitse muiden. Se on savustetulla Varkauden sammella täytetty vohveli.

– Vohveleita menee niin paljon, että välillä sampi loppuu.

Suolaisen vohvelin kyytipojaksi voi nauttia vaikka Tornin omaa nimikkoviiniä.

– Me tyydyimme tällä kertaa mansikkaleivoksiin, kahviin ja vichyyn, naureskelevat kesäkahville tulleet, entiset työkaverit Soili Tolvanen ja Päivi Puukko.

Tolvasen perhe ja täti ovat jo lähteneet. Tötteröpöydässä istuvat jo uudet asiakkaat, kuopiolaisten lastenlastensa Kerttu ja Siiri Hietasen kanssa Torniin tulleet varkautelaiset isovanhemmat Aino ja Kauko Jalkanen.

Asukkaita, vettä ja terassikahvila

Kaupunginarkkitehti Kalevi Väyrysen suunnittelema vesitorni valmistui Varkauteen 1954 ja oli aikoinaan maan korkein, asuttu rakennus.

Torni on 45 metriä korkea ja siinä on 27 kaupungin vuokra-asuntoa, terassikahvila sekä miljoonan litran vesisäiliö.

Vesitornissa on aikoinaan ollut myös Savon museo sekä Varkauden taidemuseo.

Näköalaterassi oli 1950- ja 60-luvuilla Varkauden suosituin matkailukohde.

Terassikahvila Torni on auki 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–20 (säävaraus).

Terassia voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.

Tornissa on pidetty ja pidetään muun muassa aamujumppaa sekä yhteislaulu- ja karaoketapahtumia.

Epävirallisen tiedon mukaan terassille on suunnitteilla lähivuosina Tarzan-huutokilpailut talossa pitkään asuneen, näyttelijä, musiikinopettaja Nelly Himangan muistoksi.

Torni nousi jokin vuosi sitten uutisiin, kun seitsemän miestä ahtautui 460 kiloa painoa kestävään hissiin, hissi juuttui ja palokunta pelasti heidät.

Savon Sanomien Kesä-lehti on ilmestynyt! Ota se talteen ja nauti menosta ja menoista koko kesä!