Makuaisti on avainsana Tahkon Rehti-ravintolassa: "Laajentaminen on käynyt mielessä"

Jos on kyky aistia yhteen raaka-aineiden maut parhaalla mahdollisella tavalla, on kokkiainesta. Siihen kun vielä lisätään ymmärrys viineistä, voi käydä niin kuin Ilkka Aapajärvelle.

Hän on nyt keittiöpäällikkö omassa yrityksessä, Ala carte Ravintola Rehdissä Nilsiän Tahkon matkailukeskittymässä. Rehti on perheyritys, jossa työskentelee myös puoliso Raili Aapajärvi ja tämän tytär Suvi Valtonen.

– Haluan kannustaa ihmisiä toteuttamaan ammattitaitoaan ja intohimojaan kuten Ilkka on tehnyt. Hän hallitsee maut. Kun on oma yritys, ei ole rajoja niin kuin toisen töissä. Voi luoda sitä, mikä itsestä on hyvää. Parasta tässä on, että myös asiakkaat ovat olleet samaa mieltä, kehuu Raili.

Rehti onkin neljässä vuodessa haarukoinut niin sellaisen maineen, että turha on yrittää illalliselle ilman pöytävarausta.

Perheravintolan tausta on tyypillinen. Kaikki kolme työskentelivät ensin Tahkolla vuosia toisten palveluksessa. Raili ja Ilkka olivat töissä Tahko Chaletilla.

– Minä olin jo 14-vuotiaana ensimmäisen kerran töissä ravintolassa. Olen ollut pehkubaarissa, spassa ja chaletissa, kertoo ravintolaesimieskoulutuksen saanut Suvi.

Nyt hän vastaa ravintolapäällikkönä oman yrityksen salista. Äiti hallinnoi ja tarjoilee.

– Me kaikkea teemme kaikkea tarpeen mukaan. Kiireisimpänä aikana meillä on myös kuusi työntekijää, kertoo Raili.

Parhaillaan on paras sesonki käynnissä. Silloin Rehti on auki joka päivä päivälläkin.

– Olemme ympäri vuoden auki toisin kuin monet muut Tahkon ravintolat. Itse asiassa heinäkuu on kolmanneksi paras kuukausi nykyään.

Rehdin juuret ovat kaukana ja ne liittyvät parisuhteeseen.

– Ilkka tuli Tahkolle vuonna 1999, jolloin tapasimme tarjoilijana ja kokkina. Sen jälkeen on tehty paljon töitä, mutta myös lapsia ja talo, nauraa Raili.

Ilkastaan hän toteaa, että tämä on tuonut Tahkon ravintolamaailmaan Torniosta pohjoista maustetta.

– No on sieltä tullut myös isäni poimimia lakkoja ja porotuotteita, tarkentaa Ilkka.

Idea omasta ravintolasta kypsyi vuonna 2012, jolloin kiinteistössä toiminut pub remontoitiin ravintolaksi. Vuosi aloittamisesta Rehdin kylkeen avattiin Pizzeria Onni ja sittemmin yrityksen liikevaihto on kaksinkertaistunut. Ravintolapaikkoja on nyt 80.

– Laajentaminen on käynyt mielessä, mutta tämä toimii nyt toisaalta hyvin, sanoo Raili.

Hän tähdentää, että asiakkaat haluavat lomalla tasokasta ruokaa. Monet Rehdin asiakkaat tulevat Helsingistä.

– Ihmiset haluavat hemmotella itseään ja syödä edes yhtenä iltana hyvin.

Rehdin ovat ottaneet omakseen myös paikalliset nilsiäläiset.

– Siitä olemme erityisen iloisia. Meidät mielletään paikalliseksi yritykseksi, kun asummekin kaikki Nilsiässä.

Naiset uskovat, että yksi Rehdin valteista on aitous.

– Asiakkaat tykkäävät, kun lottuutamme savoksi. Tämä on rento paikka, on rai rai -meininkiä.

Ravintolan nimeksi valikoitui helposti Rehti.

– Se kuvaa sitä, millaista ruokaa ja palvelua paikka tarjoaa. Hyvät  raaka-aineet ovat kaiken ydin. Emme käytä valmiskastikkeita tai valmiiksi pilkottuja vihanneksia, kertoo Suvi.

Raili kuvaa keittiötä tuoreen eurooppalaiseksi.

– Listalla on ruokaa risotoista kampasimpukoihin, mutta toisaalta Syvärin kuhaa, paikallisia marjoja ja sieniä.

Rehti on uskollinen omille jutuilleen. Vaikka lista vaihtuu säännöllisesti, tietyt suosikit pysyvät.

– Kuten blinit. Myös drinkkilista on meidän juttu. Etenkin Vihainen kokki on suosittu rapsakka alkudrinkki. Lähes jokainen ruokailija tilaa nykyään drinkin, kiittää Suvi.

Keittiön velho Ilkka sanoo seuraavansa ruokatrendejä tarkkaan, mutta tavoitteena on omaperäinen makumaailma.

– Idea voi tulla missä vain. Tämän on paljolti tiedon hakua ja kokeilemista. Maut on saatava kohdilleen. Viinien kanssa nämä ovat sellaisia ahaa- elämyksiä. Tässä työssä ei ole koskaan valmis.

Tahkolla riittää ravintoloita