Maran toimitusjohtaja kertoo, miksi Kuopiossa on paljon ravintoloita

Ravintolapalveluiden keskittyminen Kuopioon näkyy Pohjois-Savossa selvästi: maakunnan ruokapaikoista hieman yli puolet sijaitsee Kuopiossa. Matkailu-, majoitus- ja ravintolapalvelualan edunvalvontajärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan Kuopio onkin perinteisesti ollut vahva ravintolakaupunki, jossa ravintolapaikkoja on paljon suhteessa asukaslukuun.

– Kuopio on kasvukunta, ja siellä on hyvät tulevaisuuden kasvunäkymät. Kuopio on myös vahva opiskelijakaupunki. Yliopiston merkitys on erittäin suuri, sillä opiskelijat tuovat mukanaan nuorekasta ilmettä ja kysyntää, Lappi sanoo.

Ravintola-alan kysynnän kasvu tulee juuri nuorista. Lapin mukaan 1980-luvun lopussa ja 1990-luvulla syntyneet ovat aivan erilaisia palveluiden käyttäjiä kuin 1940–60-luvuilla syntyneet.

Ravintolassa käymisestä on tullut positiivisella tavalla arkipäiväistä, hän sanoo.

– Nuoret käyttävät rahaa itsensä hemmotteluun ja tässä päivässä elämiseen, kun vanhemmat sukupolvet säästävät loppuun asti. Asennemuutos on tässä suuri. On hieno asia niin ravintola-alan, työllisyyden kuin verotulojenkin kertymisen kannalta, että itse tekeminen on vähentynyt ja sen sijaan annetaan ammattilaisten tehdä, ja nautitaan hyvästä ruoasta ja juomasta.

Ravintola-ala on kääntynyt kasvuun vaikeiden vuosien jälkeen

Kaaville aukeaa pian uusi ravintola