Marco Hietala saa patsaan

Kuopio muistaa Kuorosota-ohjelmasta koko kansan tietoisuuteen noussutta heavymuusikkoa Marco Hietalaa patsaalla. Kuvanveistäjä Manu Orimattilan muotoilema Hevipoika-patsas nousee tänään Veljmiehen paikalle Kuopion torilla Kauppahallin päädyssä.

- Hietala on tuonut Kuopiolle mainetta paitsi Kuorosota-ohjelmassa, myös pitkällä urallaan Tarotin ja Nightwishin laulajana, kertoo kaupungininsinööri Aimo Vatula kaupunginhallituksen kaikessa hiljaisuudessa siunaamasta päätöksestä.

- Kuopiolle on haettu logoilla ja imagokampanjoilla nuorekasta ilmettä, ja tämä on linjassa matkailustrategiamme kanssa, Vatula valottaa taustoja.

Vanhaa tuttua Veljmiestäkään ei unohdeta. Se upotetaan vesisuihkuineen ravintola Henry's Pubin ulkoseinään hieman Brysselin Manneken pis -patsaan tavoin.

Samalla Kalahalli remontoidaan esiintymissaliksi kuoroille. Päätöksistä ei voi valittaa. Siskotyttö-patsaan korvaamista Kristiina Braskin näköispatsaalla harkitaan.

Kalevalaista uhmaa Kuvanveistäjä Manu Orimattila kertoo saaneensa inspiraation teokseen Raimo Utriaisen Lehtipoika-patsaasta (1961). Lehtipoika seisoo tällä hetkellä sanomalehti Savon Sanomien toimituksen edustalla Kuopion Vuorikadulla.

Työssä on havaittavissa kaikuja myös Akseli Gallen-Kallelan maalauksen Kullervon kirous päähenkilön uhmakkuudesta. Orimattila kertoo kuitenkin nykyaikaistaneensa asetelmaa muun muassa "hevitervehdyksellä".

- Hietala edustaa "runonlaulajana" pitkää kalevalaista perinnettä, ja hänen maskuliinisessa habituksessaan on paljon Väinämöistä. Ja tunnetusti Hietala laulaa kilpailijansa suohon, Orimattila veistelee.

Hän muistuttaa, että suomalaiset metalliyhtyeetkin ammentavat vaikutteita Kalevalasta.

- Taidetta ei kuitenkaan voi selittää. Jokainen tekee oman tulkintansa, Orimattila teroittaa.

Kuorot esiintyvät Patsaan paljastustilaisuudessa esiintyy nimekäs kaarti artisteja torilla kello 12 alkaen.

Luonnollisesti avajaisissa ovat mukana Kuorosodassa menestynyt Hietalan johtama Kuopion kuoro sekä Suomen parhaana kuorona aiemmin palkittu Kuopion nuorisokuoro johtajanaan Jussi Mattila. He esittävät yhteislauluna Kuorosodasta tutun Tarotin uutuussinglekappaleen I Walk Forever sovitettuna bollywood-henkisiin shakalaka-rytmeihin.

Yllätysesiintyjänä torilla vierailee brittiläinen lauluyhtye King's Singers, joka on aikaistanut Kuopion vierailuaan kuukaudella ja esittää läpileikkauksen Tarotin tuotannosta a cappella -tulkintoina.

Kuorosodan toinen finalisti Ilkka Alanko on estynyt tulemasta paikalle keikkakiireidensä takia. Alanko esiintyy tänään illalla Nilsiässä Tahkon Piazzalla.

Kuopion kaupunki tarjoaa juhlan kunniaksi paikalle saapuville kakkukahvit. Pukusuosituksena on miehillä frakki tai saketti, naisilla pitkä iltapuku. Tavanomaiset kunniamerkit.

Aprillijuttuja!

Uusimmat

Savo

Aktiivinen reserviläinen saa kärsimyskorvauksia valtiolta, kun väärä merkintä esti pääsyn rauhanturvaajaksi

Ilmavoimien upseerien syytteet käsitellään toukokuussa – Simputuksen uhreissa oli useita everstiluutnantteja ja majureita

Nainen raivostui lääkkeitä vieneelle miehelle – uhria kidutettiin tuntien ajan

Tahallinen tulipalo tukki valtatien – sankka savu tuprusi autopalosta suoraan tielle

Useiden maiden puolustusvoimien iso testaustapahtuma näkyy myös Rissalassa – kevään tapahtumaan ehkä Ranskan Rafalet ja iso ilmatankkauskone

Auto päätyi penkkaan Iisalmen yössä – kuski ja apukuski niin humalassa, ettei ajajaa saatu selville

Senioriliike haluaisi käyttää eläkerahastoja: "Hyöty valuisi isotuloisille eläkeläisille"

Siilinjärvellä huutokaupataan satoja pulpetteja ja muuta koulutavaraa purettavasta koulusta

Siilinjärven uudet vanhat vastasivat kenkäkysymykseen – katso kuvat ja video Siilinjärven lukion tansseista

Näin lukijat kommentoivat kenkäetikettiä: "Omissa vanhoissa moni tanssi verisin jaloin, kun ei ollut varaa korkkareihin. Tennarit olisivat olleet paremmat."

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.