Sirkku Aaltonen on tutkinut, mitä Marilyn Monroe söi ja kokkasi

Kunnon pihvi ja samppanja, etenkin Dom Perignon. Siinä Marilyn Monroen suosikkiruoka ja -juoma.

Tähän tulokseen on tullut Siilinjärven Ahmon koulun kotitalousopettaja, kuopiolainen Sirkku Aaltonen, 31. Hän tutki Marilynin suhdetta ruokaan kasvatustieteiden opinnäytetyönään Helsingin yliopistossa.

Kirjallisuuslähteissä on yllättävän paljon tietoa Marilynin syömisistä ja kokkauksista.

– Marilynin lapsuus oli 1930-luvun lama-aikaa. Hän tuli köyhistä oloista, joten itse kasvatetut kasvikset olivat tärkeitä.

Tämä näkyi läpi Marilynin elämän niin, että hänen kokkaamissaan annoksissa porkkanat ja herneet olivat lähes tavaramerkki. Myös niiden värit olivat Marilynille tärkeitä.

Aaltosen mukaan Marilyn halusi kehittyä ruuanlaittajana paremmaksi ja oppia uutta.

Tämä tapahtui avioliittojen kautta. Hän opetteli laittamaan miestensä mieleistä ruokaa. Marilyn oli kolmesti naimisissa. Ensimmäisen kanssa syötiin riistaa, toisen kanssa italialaista ruokaa ja kolmannen kautta hän perehtyi juutalaiseen ruokakulttuuriin.

Marilyn oli vasta 16-vuotias, kun hän meni naimisiin Jim Doughertyn kanssa. Tuohon aikaan oli selviö, että Marilyn jää kotirouvaksi. Mies metsästi ja kalasti, joten Marilyn opetteli käsittelemään riistaa ja kalaa.

– Hän opetteli nylkemään jäniksen ja tekemään riistapataa myös hirvestä.

Marilyn suhtautui lihaan ristiriitaisesti. Hän piti lihasta, mutta kuolleen eläimen näkeminen oli liikaa, sillä hän tykkäsi eläimistä.

– Hän ei voinut laittaa kokonaista broileria ruuaksi, sillä se oli lintuemon poikanen. Kokkaus sujui, kun joku ensin paloitteli broilerin.

Kun Marilyn vasta opetteli kotitaloustöitä, kommelluksilta ei vältytty. Hän saattoi laittaa kahvikuppiin lusikallisen suolaa tai vieraat saivat eteensä drinkin, jossa oli deseittäin väkevää alkoholia.

Ensimmäisen avioliiton aikaan Marilyn kuitenkin sai perusopin ruuanlaitosta.

– Hän innostui etenkin leivän leipomisesta. Leivän vaivaaminen oli varmaan rauhoittavaa.

Avioeron jälkeen Marilyn opiskeli näyttelemistä. Rahat olivat tiukoilla, joten hän säästi ruuasta ja ajatteli, että näyttelijän on hyvä olla laihempi.

– Ruoka ja painonhallinta ei kuitenkaan ollut Marilynille ongelma tai stressin paikka niin kuin nykyisin monelle. Kun rahaa ei ollut Marilyn söi halpaa ruokaa, hampurilaisia ja hot dogeja kera.

Kun hän alkoi saada elokuvarooleja, vaihtui roskaruoka kunnollisiin pihveihin.

– Aamiaiseksi hän joi usein lämmintä maitoa, johon oli rikottu kananmuna. Illallinen oli pihvi, lammasta tai maksaa – ja porkkanoita.

Makeiden perään Marilyn ei ollut, mutta jäätelöstä hän piti.

Toinen aviomies oli Joe DiMaggio, jonka sisko opetti Marilynille italialaisen keittiön saloja. Tämän avioliiton aikana Marilyn oppi ruuanlaitosta eniten.

– Hän innostui paitsi pihvien paistamisesta, myös pastaruuista ja salaateista.

Kun pariskunta tapasi vuonna 1952, Marilyn oli suuri tähti, joka herkutteli loistavilla ruuilla halutessaan. Tuolloin hänen lempiruokaansa olivat esimerkiksi tuorejuustolla ja kaviaarilla täytetyt pienet tomaatit tai vaikkapa hummeri. Sen sijaan oliiveja hän inhosi.

Sekin tiedetään, että hääillallisella Marilyn söi mediumiksi kypsennetyn pihvin. Avioliitto ei kuitenkaan kestänyt pitkään, mutta italialaisesta ruuasta Marilyn piti jatkossakin.

Kolmannen aviomiehensä Arthur Millerin myötä Marilyn alkoi kokata juutalaisia ruokia, kuten borssikeittoa ja matzopallosia.

– Marilynistä tuli lopulta hyvä kokki ja hän oli myös kiinnostunut keittokirjan kirjoittamisesta.

Tänä vuonna tulee 90 vuotta Marilynin syntymästä. Aaltonen oli vasta kolmevuotias, kun kiinnostus tätä maailmantähteä kohtaan heräsi.

– Näin silloin elokuvan Herrat pitävät vaaleaveriköistä. Jotenkin Marilyn oli minulle heti kaikkia muita tähtiä ihanampi.

Seitsemänvuotiaana vanhemmat antoivat katsoa elokuvat Bussipysäkki ja Kesäleski.

– Ajattelin, että tuollainen tähti viettää varmaan ihanaa elämää. Kun äitini kertoi, että Marilynillä oli paljon vastoinkäymisiä ja että hän kuoli vain 36-vuotiaana, jäi se vaivaamaan. Siksi aloin lukea elämäkertaa.

Siitä lähtien Aaltonen on kerännyt etenkin Marilyniin liittyvää kirjallisuutta. Hän on myös käynyt filmitähden elämään liittyvissä kohteissa Kaliforniassa. Marilynin syntymä- ja kuolinpäivän Aaltonen noteeraa joka vuosi.

Marilyn näkyy myös Aaltosen kodin sisustuksessa ja pukeutumisessa.

– Tykkään 50-luvun estetiikasta. Pukeudun aina mekkoon tai hameeseen.

Blondiksi Aaltonen ei kuitenkaan aio heittäytyä.

– En ole koskaan ollut blondi, enkä tule olemaan. Sehän oli Marilynin työrooli.

Videolla Sirkku Aaltonen kokkaa Marilynin tapaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keittiössä Marilynin tapaan