Median valta on vaikutusvaltaa

- Sopimiseen perustuvassa yhteiskunnassa kriittisyys ja moniääninen media ovat tärkeitä, totesi palvelualojen liitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin Kuopion Mielenterveyspäivillä tänään tiistaina. Siellä pohdittiin muun muassa median roolia hyvinvointiyhteiskunnan rakentajana.

- Media on perusedellytys hyvinvointiyhteiskunnalle. Ei ole kansanvaltaa ilman toimivaa mediaa, eikä hyvinvointiyhteiskuntaa ilman kansanvaltaa, määritteli Iisalmen Sanomien ja Warkauden Lehden päätoimittaja Maj Koivula.

Moni keskustelun alustajista kaipasi medialta huomiota myös hyville uutisille, mutta toisaalta todettiin, että ongelmien esiin nostaminen on median päätyötä.

- Media määrittelee, mistä keskustellaan ja mistä ei, sanoi Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen.

Kuopion sosiaali- ja terveysjohtaja Tuomo Meriläinen käytti esimerkkinä median vaikutuksesta viime syksyistä sikainfluenssakohua.

- Alkutilanteessa tuskin kukaan oli ottamassa rokotusta, mutta kun uutisoitiin 7-vuotiaan tytön kuolleen Oulussa, syntyivät seuraavana päivänä mahtavat rokotusjonot Kuopioon. Mielipide muuttui hetkessä.

Kansanedustaja Kari Rajamäki vertasi iltapäivälehdistöä George Orwellin romaanin Vuonna1984 totuusministeriöön, joka suoltaa kansalaisille ajattelun sumentavaa roskaviihdettä. Myös kansanedustaja Markku Rossi latasi, että kun media oikein iskee, jälki on kuin Stalinin uruista.

- Digilähettimellä tai painokoneella ei ole omaatuntoa, mutta toimittajalla on, sanoi Rossi.

Mielenterveyspäivät jatkuvat torstaihin saakka Kuopion kaupunginkirjastolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.