Megatärskyillä ujompikin nuori uskaltaa lähestyä työnantajaa

Viittomakielen ohjaajaksi opiskeleva Päivi Koponen kävelee pitkin Kuopio-hallia laput silmillään ja kuulosuojaimet korvillaan.

Kojujen välissä ei tarvitse puikkelehtia täysin sokkona, sillä häntä johdattaa eteenpäin kanssaopiskelija Heli Miettinen.

– Äsken piirsin selkään minkä muotoinen tila on, missä me seisottiin ja minne me lähdetään kiertämään, keväällä valmistuva Miettinen kertoo.

Kaksikko oli tullut esittelemään Pohjois-Savon opistoa Megatärskyt-kiertueelle, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen nuoria mahdollisten työnantajien ja opiskelupaikkojen kanssa.

Mitro Välitalo oli tullut Megatärskyille yhdessä Anni Lehtisen kanssa kartoittamaan työtilannetta, mutta tarkkaa ajatusta esimerkiksi kesätöiden etsinnästä kaksikolla ei ollut.

Välitalo kiinnostui erityisesti Kuopioon avattavasta lasersotahallista, jossa töitä olisi tarjolla muun muassa asiakkaiden opastamisen ja ratasuunnittelun saralla.

– Se suunnitteluhomma itseäni kiinnostaisi, kun muotoiluopiskelija olen, Välitalo kertoo.

Itä-Suomen yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva ukrainalainen Timothy Usatiuk piti tilaisuutta mainiona mahdollisuutena myös ujommille nuorille, jotka eivät välttämättä uskaltaisi soitella työnantajille puhelimitse.

– Täällä ollaan hyvin avoimia ja läpinäkyviä. Yrityksen edustajilta voi kysyä mitä vain haluaa yrityksestä ja avoimista työpaikoista, Usatiuk hehkuttaa.

Puolitoista vuotta opiskellut Usatiuk kertoi etsivänsä itselleen harjoittelupaikkaa. Hän arveli paikkoja löytyvän parhaiten paljon ulkomaille vientiä tekevistä yrityksistä, joissa suomen puhuminen ei ole välttämättömyys.

Elisa Lintu esitteli toisen asteen opiskelijoille suunnattua NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa, jossa perustetaan lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva harjoitusyritys. Hanke on nyt käynnissä ensimmäistä vuotta.

– Nuorisolla on ollut todella hyviä ideoita, joita voisi lähteä jatkamaan oikeiksikin yrityksiksi, Lintu kuvailee.

Ensimmäistä vuotta ammattikorkeakoulussa opiskeleva Lintu on itsekin mukana harjoitusyritystoiminnassa. Hän on mukana pitämässä talviaikaan toimivaa kesäkahvilaa.

– Meidän oli tarkoitus alun perin koodata kännykällä toimiva taloushallinto-ohjelma, mutta emme löytäneet sitä varten ketään koodaria. Päätimme sen sijaan tehdä jotakin todella kieroa ja hauskaa.

Megatärskyillä nuoria tsemppasi hiihto-onnettomuutensa jälkeen tiensä takaisin elämään taistellut entinen freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo.

Nuoret kävivät joukolla ottamassa itsestään kuvia Hyysalon kanssa tämän puheenvuoron jälkeen.

– Olen lukenut hänestä tarinoita ja katsonut paljon videoita hänestä. Hienosti hän on jaksanut sieltä sairaalasängystä ponnistaa, lähestulkoon faniksi tunnustautuva Kaisla Kärkkäinen kertoo.

Tapahtumassa oli tarkoitus kuulla myös jääkiekkoilija Sami Kapasta, joka joutui perumaan esiintymisensä sairastumiseen vedoten.

Megatärskyillä vieraili tiistaipäivän aikana yli 3 000 kävijää, joista suurin osa oli toisen asteen opiskelijoita.

– Myös lapsiperheitä on käynyt paljon, ja ihan työikäisiäkin jopa eläkeikään asti, esitteitä jakanut Maria Puustinen kertoo.