"Melkein voi kuulla, kun isä hoilaa Juicen mukana" – Näin äänestäjät perustelivat biisivalintojaan

Vaikka Juicen paras kappale -äänestyksen kärkipaikat menivät klassikoille Viidestoista yö, Musta Aurinko Nousee ja Syksyn sävel, ääniä annettiin monille muillekin mestariteoksille.

Tässä poimintoja äänestäjien perusteluista omille suosikkibiiseilleen.

Viidestoista yö

– 80-luvulta tuttu. Iloharjulla kuunneltiin ja Huvikummussa Siilinjärvellä livenä.

– Kuuntelin kappaleen Kuopion Satamatorilla vuonna 2006. Se oli Juicen viimeinen keikka, eikä hän jaksanut esiintyä kuin tuolilla istuen.

– Soitimme ja lauloimme kyseistä kappaletta ala-asteen bänditunneilla, mistä jäi hyvät muistot.

– Tuo nuoruuden mieleen. Laulan karaokessa myös tuon kappaleen.

– Tämä kappale jäi mieleeni nuoruudestani. Oli lokakuu ja viidestoista päivä, kun tuli ero nuoruusvuosien ihastuksesta. Olinkohan 17- tai 18- vuotias. Asuin maalla ja haravoin syksyn lehtiä samalla tuli lumi räntää.

– Tunteita herättävä, vanhoja hyviä aikoja mieleen tuova kappale.

– Todella loistava lyriikka ja melodia!

– Hyviä kappaleita oli hänellä paljon, mutta mieleni syövereihin on jäänyt tämän laulun sanat, hyvä biisi. Sanoittajana ihan paras tyyppi.

Musta Aurinko Nousee

– Maailmassa on paljon hienoja kappaleita, mutta todella harva on sellainen, että sen kuuleminen ei kyllästytä koskaan. Tämä on sellainen.

– Biisi, jota Leskinen teki omien sanojensa mukaan 9 vuotta ja jonka voi tulkita "ainakin neljällä tavalla". Siinä on kaikki.

– Tämä biisi menee jotenkin niin ihon alle, huikean hyvä edelleenkin. Myös mieheni mielikappale sairasvuoteella. Koirakin kuunteli tätä biisiä pää kallellaan!

– Olin kerran hyvin ihastunut yhteen mieheen ja tämän biisin tahtiin tanssimme Gloriassa. Se oli ensimmäinen ja viimeinen tanssi minkä tanssimme.

– Joskus 1980-luvun puolivälin paikkeilla (1986?) Juice yhtyeineen esiintyi Kuopion torilla Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman ilmaiskonsertissa. Paikalla oli väkeä torin täydeltä (10 000?). Olin silloin lukiolainen ja jotenkin tuo ”Musta aurinko nousee” kuulosti musta silloin erityisen komialta.

– 80-luvun nuorta puhutteli Mustan auringon realistinen pessimismi ja optimismi omenapuun istuttamisineen. Juicen koko tuotanto on parasta kotimaista A-luokkaa.

– Hyvin monisyinen kappale, jota on haastavaa laulaa karaokessa koskaan täysin oikein.

– Monia hyviä kappaleita mutta Musta Aurinko Nousee -biisiä marraskuussa edesmennyt rakas isäni tykkäsi aina laulaa karaokessa. Siksi valintani parhaaksi on se, paljon muistoja. Biisi soitettiin myös isän muistotilaisuudessa. Isä tutustutti muutenkin musiikkimaailmaan jo lapsena ja sieltä monet biisit nykyisin omiakin suosikkeja.

– Miesystäväni soitti tätä levyltä juuri ennen kuolemaansa. Tuttavani esitti saman kappaleen sitten muistotilaisuudessa. Arvelen että miesystävälläni oli viesti minulle kappaleessa.

– Lapsena ollessa meillä kuunneltiin usein Juicea. Erityisesti isään Juicen sanoitukset kolahtivat, ja hän osasikin sanat ulkoa useimpiin lauluihin. Nyt kun isää ei enää ole, saa Juicen biiseillä pienen palan takaisin: melkein voi kuulla kun isä hoilaa Juicen mukana.

Syksyn Sävel

– Yksi maailman kauneimpia ja haikeimpia kappaleita. Sopii kuin nenä päähän suomalaiseen mielenmaisemaan.

– Itselleni tärkeä kappale, syksy on minun vuodenaikani. Tässä kappaleessa tulee taas esiin Juicen Suomen kielen taidot, kuinka hän osaa muotoilla asiat kauniisti.

Pyhä toimitus

– Niin hyvä biisi että se soitetaan hautajaisissani. Jos ev.lut.-kirkko sen sallii.

– Kappaleesta tulee väkisinkin mieleen syksy 1970, kun Juice tuli Tampereelta ja olin häntä vastassa Kuopion rautatieasemalla. Astuessa junasta näky oli positiivisen hämmentävä, hän oli kuin itse pastori tulossa toimittamasta pyhää toimitusta. Jotenkin sen hetkinen näky ja tunnelma sopii tähän biisiin, vaikka kappale onkin tehty noin 15 vuotta myöhemmin.

– Kuulin tämän eka kerran Vesku Loirin esittämänä livenä. Sain semmosen itkukohtauksen, että tuli rytmihäiriöitä ja luulin että pitää lähteä kesken konsertin sairaalaan. Sanat lyö suoraan ytimeen.

Luonas kai olla saan

– Olen aina tykännyt tästä, mutta kun kanttori soitti ja lauloi sen hyvän ystäväni hautajaisissa, se upposi täysin.

– Suurin osa Juicen tuotannosta sisältää yhteiskunnallista analytiikkaa, kriittisiä havaintoja ja älyllisiä jekkuja kuulijalle tai muulle kohdehenkilölle. Tässä biisissä on kuitenkin jotain niin pyyteetöntä ja nöyrää rakkautta toista ihmistä kohtaan jota kukaan muu kuin Juice ei ole osannut pukea sanoiksi yhtä kauniisti. Tavallaan tämä biisi edustaa sitä puhtainta Juicea, eli kun ihmiseltä on riisuttu kaikki muu, ainoa mikä jäljelle jää on rakkaus. Itselleni biisistä mieleen tulee Savossa vietetyt lapsuuden kesäyöt, kun ajelimme serkkuni ja enoni kanssa metsäteitä ja kuuntelimme radiota.

– Lounasta kai mä saan! Sellaiseksi se kääntyi jo vuosia sitten kiiruhtaessani Pappilanmäeltä kohti linja-autoasemaa. Linja-autoasemalta sai silloin vielä täyden palvelun ruokailua kahvilasta, jota ei enää ole. Eikä pian ole se tienookaan, mitä se tuolloin oli. Muistoja vain. Laulun sanat vie siihen aikaan.

Kaksoiselämää

– Juice on Kaksoiselämää-biisissä kiteyttänyt sanoiksi hienolla tavalla yhden hyvän elämän kulmakivistä. Olemalla rehellinen itselleen ja tärkeimmilleen elämän perustavanlaatuisissa asioissa, pääsee lähemmäs olemassaolon merkitystä. Tarkoitustahan olemassaololla ei ole ;)

– Juicelta kysyttiin haastattelussa, mikä hänen mielestään on paras kappale. Vastaus oli Juicemaiseen tyyliin "Ethän sinäkään laita lapsiasi paremmuusjärjestykseen". Esimerkiksi Myrkytyksen oireet -kappaleen sanoitus on mielenkiintoinen mutta valitsin kuitenkin Kaksoiselämää, koska sanoitus sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen sekä itsetutkiskeluun. On helppo kuvitella, että sanoitus kuvaa Juicen omaa elämää.

Norjalainen villapaita

– Olen kuunnellut sitä pienestä tytöntylleröstä asti, sillä isäpappani on kova Juice-fani. Norjalainen villapaita maalaa mieleeni miellyttävän maiseman. Sitä kuunnellessani tunnen koiperhosen lehahtavan lentoon omasta villapaidastanikin.

Juankoski Here I Come

– Juankoski on syntymäpaikka, Juice oli lukiossa, kun olin keskikoulussa. Laulussa Jatta ja Jamppa luokkatovereita.

– Exän nimi on Seppo ja systerin nimi Sirpa, joten aina kun biisin kuulen, tulee mieleen systeri ja ex.

– Juankoskelaisten oma hengennostatuspoppi, hyväntuulinen kaikkien paikkakuntalaulujen isä!

– Läheisin, koska on omasta ystäväporukasta tehty laulu. Tunnen kaikki laulun henkilöt oikeasti. Laulu on paljon muuta kuin vain pelkkä laulu, tarinoita, tapahtumia, yhdessä elettyjä hetkiä...

Bluesia Pieksämäen Asemalla:

– 1970-luvulla Kuopio–Tampere -välillä piti junaa vaihtaa Pieksämäellä. Asemarakennus oli ankea, ja odotusaika joskus tosi pitkä. Opiskelin Tampereen yliopistossa, kuten Juicekin. Monesti odotimme samaan aikaan junaa Pieksämäen asemalla. Tuo laulu tuo paljon muistoja.

Ei elämästä selviä hengissä

– Äitini kuoli hoitokodissa ja juuri kun kuoli samalla kuului Juicen Ei elämästä selviä hengissä. Silloin tuntui pahalta, mutta hetken päästä aattelin, että sattuipas hyvin, sillä äiti piti paljon musiikista.

Risainen elämä

– Tässä biisissä yhdistyy monta laulua Bohemian Rhapsodyn tyyliin. Menettämisen tuska ja toivo. Juicen sanankäyttö antaa kuulijalle mahdollisuuden tulkita sanoma useammassa ulottuvuudessa. Ihana sävel ja perisuomalaiset sanat.

SIka

– Yleensä joulut meidän perheessä olivat riitaisia ja etenkin haudoilla käynti ihan hirveää. Vanhemmat taas tappeli autossa, kun tämä biisi alkoi soimaan. En muista milloin viimeksi olisimme kaikki nauraneet YHDESSÄ niin kovasti että mahaan koski. Siitä asti biisiä on soitettu JOKA joulu meidän talossa, vaikkei vanhemmat enää onneksi yhdessä olekaan. Se on hyvän mielen joulubiisi, joka muistuttaa ettei sitäkään pyhää pidä ottaa liian vakavasti ;)

Leppävirran kansainvälinen kaatopaikka

– Ainoa merkittävä musiikkikappale, jossa syntymäkuntani Leppävirta mainitaan. Pitäisi valita Lepikän kunnallislauluksi.

Napoleonin mopo

– Se on niin hauska biisi. Olen nauranut monet kerrat, kun joku on yrittänyt karaokessa vetää biisiä kunnialla. Kukahan muu kuin Juice pystyy vetämään biisin niin, että sanoistakin saa selvää.

Viime yönä ennen kahta

– Tuttavani lauloi mahtavasti Juicea ja bravuurit olivat Viime yönä ennen kahta ja Luonas kai olla saan. Hänen sairastuttua vakavasti, sovimme viimeisestä laulusta, jonka raapustin muistikirjaani pvm:n ja pienen sydämen kera. Viikko tästä eteenpäin tuli viesti: "Viime yönä ennen kahta kanssani kävi uneen ihanaan." Karavaani oli saapunut viimeiselle asemalle.

Tango Iloharjulla soi

– Nuoruudessa tuli vietettyä kaikki viikonloput Iloskalla eri bändejä kattomassa. Ja kyllä Juicekin tuon paikan arvon tiesi.

3.30

– Rakasta minua nyt, kun kaikki muut ovat menneet... Sanat ovat ilmiömäiset ja työpaikan naisten saunaillassa tätä on laulettu kuorossa jo yli 20 vuoden ajan. Löytyy minulta myös soittoäänenä puhelimesta. Mikäli en muista väärin oli 3.30 kaljapullon hinta tuolloin 1980-luvulla.

Afroditen poika

– Tulkintani mukaan biisi kertoo siitä murrosvaiheesta, kun yksi aika on päättymässä ja toinen alkamassa. Tämä kappale on antanut lohtua työpaikan vaihtamiseen, opiskelun aloittamiseen, avioeroon, muuttoon ulkomaille ja moneen muuhun mullistukseen. Biisin sanat ovat syvälliset ja yksinkertainen sävel tukee sanoitusta oivallisesti. Sanat saavat uudella kuuntelukerralla aina uuden merkityksen, minkä ansiosta 34 vuotta vanha kappale on edelleen raikas. Lisäksi Afroditen poika ei ole radiossa puhkisoitettu.

Rock'n'roll'n'blues'n'jazz

– Juice aloitti yleensä aina tällä kappaleella keikan Grand Slamin kanssa, jonka johdosta ollaan juankoskelaisbändillä Juicen vanhojen soittokavereiden kanssa jatkettu perinnettä. Biisissä on vielä oma hyvä jujunsa kaiken lisäksi.

Vaiti, aivan hiljaa

– Kappale on kaunis ja ajatuksia herättävä laulu. Siinä voi aistia surun, ilon, lähdön tunnelman, haikeuden sekä elämisen koko kirjon. Todellinen Juice -helmi!

– Selvisin hengissä 4 vuotta sitten vaikeasta jutusta ja kappale on kuin minulle tarkoitettu.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pohjois-Savon rajoilla: "Tuntuu, että nyt on kotona"

"Haastavan haaska" maakuntavisa pistää savolaistietämyksen koetukselle

Savon murre: Viäntäminen elää voimalla tässä ajassa, jossa väki sekoittuu

Pohjois-Savon Maakuntapäivänä 15.8. viirit salkoihin

Tämä on rakkain paikkani – "Viime kesänä minä lähdin synnyttämään täältä"

Tekstintekijän lentoa ja teini-pojan tuskaa

Juicen paras kappale: Viidestoista yö kolahtaa koviten

Juankosken trio pisti Juicen parhaat potpuriksi – Video vie fiiliksiin