Metsähallitus teki tutkintapyynnön norppakuolemasta

Savonlinnan poliisi sai keskiviikkona tutkintapyynnön verkkoon tukehtuneesta saimaannorpan poikasesta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Metsähallitus turvautui poliisin apuun norppakuoleman selvittämiseksi. Poliisi ja norppatutkijat pitävät tapausta erityisen törkeänä siksi, että uhanalaisen norpan tappanut verkko löytyi verkkokalastuskieltoalueelta Pihlajaveden Kommerniemestä.

Kommerniemen osakaskunta on tehnyt Metsähallituksen kanssa sopimuksen verkko- ja täkykalastuksen kieltämisestä kyseisellä alueella 15.4.-30.6.

Kuollut kuutti oli tämän kevään poikasia. Verkko löytyi aivan pesän läheltä ja on mahdollista, että poikanen olisi uinut sieltä verkkoon.

Poliisi tutkii tapausta luonnonsuojelurikoksena. Uhanalaisen lajin tahallisesta tappamisesta voi saada sakkoja tai enimmillään kaksi vuotta vankeutta.

Saimaannorppia on nykyisin vain noin 230. Savonlinnan tapauksesta järkyttynyt, Metsähallituksen suojelubiologi Tero Sipilä muistuttaa, että norppa on yhtä harvinainen kuin lumileopardi ja valkoinen sarvikuono.

Metsähallituksen tietoon tulee joka vuosi 4-6 norpan verkkokuolemaa. Arvioiden mukaan verkkoihin kuolee kuitenkin joka vuosi jopa 20-30 norppaa.

Saimaalle syntyi tänä keväänä 51 uutta kuuttia, mikä oli keskimääräistä vähemmän.

Lue lisää huomisesta lehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.