Mies esiintyi ex-työnantajansa edustajana - pitkä tuomio 57 talousrikoksesta

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1978 syntyneen kuopiolaisen Marko Ensio Huhtasen 3 vuodeksi ja 4 kuukaudeksi vankeuteen laajasta talousrikosten sarjasta. Tuomio tuli 7 törkeästä petoksesta ja 50 petoksesta.

Huhtanen erehdytti vuonna 2008 eteläkarjalaista pankkia myöntämään hänelle yli 200 000 euron lainan omakotitalon rakentamista varten. Mitään ei kuitenkaan rakennettu. Kesällä 2013 Huhtanen huijasi samaa pankkia uudestaan. Tuolloin pankki myönsi 25 000 euron lainan Huhtasen yritykselle. Hänellä ei ollut aikomuksenaan maksaa lainoja takaisin.

Maineikkaassa teknologiayrityksessä aiemmin työskennellyt Huhtanen huijasi viittä teollisuusalan yritystä esiintymällä entisen työnantajansa edustajana. Hän tilasi petoksen kohteiksi joutuneilta yrityksiltä muun muassa osia. Yritykset luulivat, että maksaja heidän asiakkaana ja kustannusten maksajana olisi teknologiayhtiö, joka ei kuitenkaan ollut tilannut mitään.

Järjestelyyn kuului, että yrityksen tuli tilata osia Huhtasen yrityksen kautta ja lisätä nämä kulut teknologiayrityksen lopullisen tilauksen laskutukseen. Näin hän pystyi laskuttamaan yrityksiltä kymmeniätuhansia euroja. Saatuaan laskut hän tavoitteli taloudellista etua myymällä ne välittömästi rahoitusyhtiöille, jotka maksoivat sopimusten mukaisia osuuksia myydyistä laskuista Huhtaselle ja hänen yhtiölleen.

Ensimmäiset näistä huijauksista tapahtuivat vuoden 2013 jälkimmäisellä puoliskolla ja viimeiset vuoden 2014 elokuuhun mennessä.

Keväällä 2014 Huhtanen alkoi lainailla rahaa yksityishenkilöiltä ja maksoi takaisin vain osan, jos mitään. Lisäksi hän möi netissä etumaksua vastaan tavaroita, joita hän ei aikonut toimittaa ostajille. Suurin osa ostajista maksoi ennakkoa joitakin satoja euroja. Suurin tappio tuli tuusulalaiselle yritykselle, jolle Huhtanen möi puutavaranosturin 14 000 eurolla, josta yritys maksoi puolet ennakkoon.

57 rikoksen sarjasta aiheutui yli 500 000 euron vahingot. Huhtanen on tunnustanut teot. Rahaa hän tarvitsi muun muassa aiemman oikeuden käynnin raskaisiin kuluihin. Asiasta pidettiin tunnustamisoikeudenkäynti 1. kesäkuuta. Käräjäoikeus antoi asiasta kansliatuomion torstaina.

Uusimmat

Savo

Snellmaninpuiston parturointi alkaa maanantaina – talvella puistossa käytössä vain yksi väylä neljästä

Kuopion vankilasta löytyi huumeita – ehdotonta tuomiota istuvalle lisää vankeutta

Savoon 3,5 miljoonaa euroa tukea Veikkauksen voittorahoista

Ylä-Savon tulevaisuusfoorumi saamassa tuulta alleen - Pielavedeltä vihreää valoa

Paikallinen kiinteistösijoittaja osti teollisuustontin Pielaveden kirkonkylältä – hankki aiemmin myös teollisuushallin

Suomen köyhin kunta antoi eniten hyväntekeväisyyteen – Rautavaaran Yhteisvastuu-potti omassa luokassaan

Ammattivarkaat kiersivät 17 myymälää kuukaudessa eri puolilla Suomessa – joka liikkeestä laukuttain tavaraa mukaan

Huumeita tilannut mies etsi myynnissä olleita asuntoja, joiden postilaatikoita yritti käyttää salaa tilauksiinsa

Kuinka seurakuntavaaleissa kävi sinun kotipaikkakunnallasi? Katso tästä läpimenneet

Kuopion yhteiseen kirkkovaltuustoon lähes puolet uusia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.