Mikä on koronavirustilanne Savossa? Miten kunnat varautuvat epidemiaan? Lue kaikki täältä

Juttua päivitetty 28.3.: Pohjois-Savon  ja Etelä-Savon uudet tartuntamäärät.

 

Kunnat, sairaanhoitopiirit ja tapahtumajärjestäjät ovat antaneet liudan ohjeistuksia ja kehotuksia, kuinka Pohjois-Savossa varaudutaan ja ehkäistään koronaviruksen leviämistä. Kokoamme tähän juttuun kaiken tähän mennessä saadun tiedon. Tiedot päivitetään uusien ohjeiden myötä. Lisätietoa aiheesta löytyy linkkien takaa.

Tarkemmin koronaviruksen takia peruutetuista tapahtumista tästä.

 

Lue tästä se, mitä jokaisen tulisi tietää koronaviruksesta.

Tartunnat

Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä: Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella 24 ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella 21. Kuolleet: 0. (tilanne 28.3.2020).

Neljästä sairastuneesta kaksi on jo parantunut.

Lue myös: KYS: Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata
 

 

Ohjeistus Kuopiossa

Sairaanhoitopiiri ja KYS

Kuopion yliopistollinen sairaala rajoittaa vierailuja sairaalassa 17. maaliskuuta alkaen. Rajaus perustuu Suomen hallituksen 16. maaliskuuta antamiin linjauksiin, jotka ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

KYSissä voivat vierailla kriittisesti sairaiden ja lasten läheiset, saattohoidossa olevien läheiset ja puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla. Poliklinikkakäynnille tulevan henkilön mukana voi olla tarvittaessa tukihenkilö.

Kaikki muut vierailut KYSiin kielletään.

Vastaanotolle tai vierailulle ei voi tulla, jos henkilöllä on vähäisiäkään tartuntataudin oireita, kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja ja/tai päänsärkyä tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle (COVID-19). Oireilevia henkilöitä pyydetään olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön ajan siirtämiseksi.

Näillä toimenpiteillä KYS haluaa varmistaa potilasturvallisuuden ja pyrkii estämään koronatartuntojen leviämisen.

Lue lisää täältä.

 

Kys keskittyy jatkossa koronavirustestauksessa rajattujen ryhmien näytteidenottoon. KYS kertoo, että hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Jatkossa näytteitä otetaan:

 • Sairaalan päivystyspotilaasta, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.
 • Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijältä, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita. Mikäli oireena on pelkkä nuha, ei näytettä oteta, mutta työntekijä ohjeistetaan pysymään kotonaan, kunnes työntekijä on ollut yhden vuorokauden oireeton.
 • Erikoissairaanhoidon potilaalta ja pitkäaikaishoidon asiakkaalta, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita.
 • Yli 65-vuotiailta ja/tai perussairaat, joilla on hengitystieinfektion oireita.
 • Lisäksi resurssien salliessa näytteitä voidaan ottaa opettajilta ja muilta oppilaitoksen työntekijöiltä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, jos henkilö on oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai jos hän on ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa 14 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Lisää aiheesta täällä.

Terveystalo ilmoitti aloittavansa maanantaina 16.3. testaamaan koronaviruspotilaita myös Kuopiossa. Koronavirustestaukseen pääsee etälääkärin vastaanoton kautta lähetteellä.

Terveystalossa otetaan näytteitä vain THL:n hyväksymien kriteerien mukaan, eli hengitystieinfektio-oireisista terveydenhuollon ammattilaisista ja iäkkäistä henkilöistä, sekä henkilöistä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella.

Mahdollisen altistuksen välttämiseksi testauspiste sijaitsee Terveystalon toimipaikan yhteydessä erillään muusta toiminnasta.

Mehiläinen käynnisti näytteenotot maanantaina 16.3. drive in -testausasemilla Espoossa, Kaarinassa, Nokialla, Oulussa, Lahdessa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Vaasassa.

Pihlajalinnassa koronatestaus alkaa lähiaikoina ja testejä tehdään valtakunnallisia suosituksia noudattaen. Yhtiö julkistaa testauspaikat ja -hinnat testauksen alkaessa.

 

Kuopion kaupungin terveydenhoito

Kuopion kaupungin suun terveydenhuollossa on 23.3. peruttu yli 65-vuotiaiden kiireettömät ajanvaraukset. Alla oleviin STM:n määrittelemiin riskiryhmiin kuuluvia potilaita pyydetään arvioimaan tilanteensa ja tarvittaessa perumaan hammashoitoaikansa:

• Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat

• sekä ne henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista:

- Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)

- Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)

- Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes

- Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta

- Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio

- Tauti, johon henkilö saa vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)

- Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti

- Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)

- Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin

 

Hoitokodeissa asuvat potilaat ja asiakkaat hoidetaan vain, jos se on välttämätöntä. Terveet ja perussairautensa, esimerkiksi astman ja diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu taudin riskiryhmään.

Kuopion kaupungin terveysasemilla ei anneta kiireettömiä vastaanottoaikoja 13. maaliskuuta alkaen. Kiireettömiä aikoja ei anneta toistaiseksi, kunnes epidemiatilanne selviää. Myöskään hoitajien vastaanottoaikoja ei anneta. Jo annetut ajat hoidetaan, ellei tilanne muutu huonommaksi. Kiireettömiä hoitoaikoja on varattu huhtikuun loppuun saakka.

Lisää aiheesta täällä.

Kuopiossa aletaan ensi viikolla diagnosoida koronaviruksen nielunäytteitä. Silloin tulos saadaan jo saman päivän aikana.

Lisää aiheesta täältä.

 

Vanhus- ja vammaispalvelut

Kuopion kaupunki keskeyttää vammaispalveluiden ryhmämuotoisen päivä- ja työtoiminnan vaiheittain maanantaista alkaen. Toiminta keskeytetään Savotalon, Maljapuron ja Kivelän päivätoimintakeskuksia Kuopiossa sekä Maaningalla sijaitsevaa Jukolan keskusta ja Hevoshaan keskusta Juankoskella.

Kaupungin omissa asumisyksiköissä asuvat päivä- ja työtoiminnan asiakkaat jäävät pois toiminnasta maanantaina. Tiistaina palvelu keskeytyy myös muilta asiakkailta.

Kuopion kaupunki kieltää vierailut kaupungin vanhusten ja vammaisten asumispalveluyksiköissä kielletään. Myös Harjulan sairaalan sekä vanhus- ja vammaispalvelujen ympärivuorokautisten yksiköiden vierailut keskeytetään. Kiellot astuvat voimaan 17. maaliskuuta.

Vierailut sallitaan tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomille läheisille, saattohoidossa oleville läheisille sekä puolisolle ja tukihenkilölle synnytysosastolla.

Myös vanhusten päivätoiminta suljetaan ja asiakastilanteet ja tarvittava tuki ratkaistaan yksilöllisesti.

Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmävalmennuksen, tuetun työtoiminnan ja osallisuustoiminnan palvelut keskeytetään 18. maaliskuuta alkaen.

Koulut, päiväkodit, yleiset tilat ja tapahtumat

Hallitus on päättänyt keskeyttää lähiopetuksen oppilaitoksissa kouluista korkeakouluihin keskiviikosta alkaen. Päiväkodit pysyvät toiminnassa kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien työssäkäynti. Koulut pysyvät kiinni 13. huhtikuuta saakka.

Koulujen sulkemisesta huolimatta yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus.

Katso lista kriittisistä aloista tästä.

Kuopio kertoi lauantaina 14.3. uuden listauksen perutuista tapahtumista ja suljettavista paikoista. Kiinni menevät Kuopio-halli, Lippumäen uimahalli ja kuntosali, Niiralan uimahalli ja kuntosali, Niiralan jäähalli, Studentian liikuntahalli, väestönsuojien ja maaseutujen kuntosalit ja liikuntasalit ja Lippumäen ylipainehalli. Myös koulujen salien ilta- ja viikonloppukäyttö lopetetaan.

Myös Kino Kuvakukko ja Nilsiän Kino Manttu suljetaan sunnuntaista alkaen. Kirjastoautot Aulis ja Elina sekä Koillis-Savon kirjastoauto lopettavat ajonsa reiteillään maanantaina 16. maaliskuuta, koska kirjastoautojen tilat ovat pienet ja ihmiset ovat niissä lähekkäin.

Palveluita, joita nyt tehtävät kiritykset koskevat, käyttävät enimmäkseen ikäihmiset, joita kaupunki haluaa suojata mahdolliselta tartunnalta.

Kaupunki listasi jo perjantaina 13.3. useita peruttavia kulttuuritapahtumia. Listaan kuuluvat esimerkiksi Kuopion kaupunginorkesterin kaikki kevätkauden konsertit toukokuun loppuun asti sekä kansalaisopiston tietyt kurssiryhmät.

Suomen hallitus kielsi 18.3. alkaen kaikki yli 10 ihmisen kokoontumiset.

Lue myös: Tapahtumia ja konsertteja perutaan nyt urakalla: katso päivittyvä lista Savon alueen tapahtumista
 

Lue myös: Vankilat peruneet tapaamisia ja poistumislupia koronan leviämisen rajoittamiseksi
 

Myös ylioppilaskirjoitusten reaaliaineiden koepäivä on päätetty aikaistaa viikolla koko Suomessa.

Tiistaille 17.3. suunniteltu Tasavallankadun yrityskaavahankkeen yleisötilaisuus sekä torstaille 19.3. suunniteltu Haapaniementie 3:n asemakaavamuutoksen yleisötilaisuus ovat peruttuja.

Savon murremestaruuskilpailu ja Savon kielen seuran vuosikokous on peruttu 21.3. Uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Valtuustotalo

Valtuustotalon ovet suljetaan käyntiasioinnilta 26.3.2020

Koronavirustilanteen takia asiakkaita palvellaan ensisijaisesti sähköisesti ja puhelimitse aukioloaikojen mukaan. Asiakirjat voi toimittaa A-portaan viereiseen postilaatikkoon.

Kuopion seudun joukkoliikenne              

Vilkku vähentää joukkoliikenteen vuorotarjontaa koulupäivinä (koulp) ajettavien vuorojen osalta ma 23.3.2020 alkaen.

Useat koulut ovat sulkeneet ovensa ja monet työpaikat ovat siirtyneet etätyöskentelyyn koronatoimien seurauksena. Vilkku sopeuttaa joukkoliikenteen vuorotarjontaa lopettamalla koulupäivinä (koulp) ajettavat liikenteet toistaiseksi ma 23.3. alkaen.

 

Pois jäävät yhteydet linjoittain:

 

Paikallisliikenne

 • Linjoja 6X, 14, 19 sekä linjojen 5 ja 23S aamun lisävuoroja ei ajeta
 • Linja 31 lisäauto klo 8:50 Haaparinne-keskusta, linja 35 lisäauto ma-pe klo 8:10 keskusta-Toivala sekä linja 40 ma-pe klo 9:05 Lentoasema-keskusta ei ajeta

 

Maaseutuliikenne

 • Linjat 42-48; Siilinjärven sisäisiä yhteyksiä ei ajeta
 • Linja 61 Kuopio-Nilsiä ajetaan koulp –vuoroja sekä ma-pe 13:55 Nilsiä-Kuopio vuoroa lukuun ottamatta normaalisti
 • Linjat 62-68; Nilsiän sisäisiä yhteyksiä ei ajeta, Nilsiän asiointiliikenteet ajetaan kesäaikatauluin
 • Linjoilla 71-74 Hirvilahti, Kurkimäki ja Puutossalmi koulupäivinä ajettavat ammattiopiston ja Hermannin yhteydet jäävät pois
 • Linja 82 Vehmersalmi-Kuopio ajetaan talviloman mukaisilla ma-pe+++ aikatauluilla, koulp –vuoroja ei ajeta
 • Linjat 83-86; Vehmersalmen sisäisiä linjoja ei ajeta. Vehmersalmen asiointiliikenteet liikennöivät normaalisti

 

Muut joukkoliikenteen vuorot ajetaan toistaiseksi normaalein aikatauluin. Seuraamme matkustajamäärien ja matkustustarpeen kehittymistä ja tiedotamme mahdollisista muutoksista. Pyrimme huomiomaan ja turvaamaan muutoksissa toimivan arjen sekä työssäkäyntimahdollisuudet.

Liikennöitsijät ovat osaltaan tehostaneet jo linja-autojen siivousta ja erityisesti kosketuspintoihin kiinnitetään erityishuomiota. Lisäksi busseihin pyritään tuomaan lähipäivinä käsidesiä matkustajien saataville.

Myös matkustajat voivat omalta osaltaan ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. THL:n ohjeistuksen mukaisesti on hyvä noudattaa hyviä hygieniakäytäntöjä muun muassa pesemällä käsiä normaalia enemmän ja yskimällä hihaan. Voit myös välttää ylimääräistä käteisen käsittelyä hyödyntämällä Vilkun mobiililippusovellusta sekä Waltti -matkakorttia.

 

Yritykset

Kuopion kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 23.3.2020 seuraavista ensivaiheen toimenpiteistä yrityksille:

 

Neuvonta ja ohjaus

Kuopion kaupungin yrityspalvelun koko henkilöstö neuvoo ja ohjaa yrityksiä poikkeustilan aikana.

• Yrityspalvelu auttaa yrityksiä mm. valtion lisärahoituspakettien tukihakemuksissa

• Tiivistä yhteistyötä tehdään mm. Pohjois-Savon liiton, ELY-keskuksen, Finnveran, Business Finlandin ja yrittäjäjärjestöjen kanssa tilanteen parantamiseksi

 

Taloudellinen tuki

Kaupungin oman ja tytäryhtiöiden maksuliikenteen toimintatavat

• Kaupungin laskujen maksamisen jouduttaminen, kuitenkin viimeistään eräpäivänä

• Kaupungin lähettämien laskujen maksuajan pidentäminen.

• Maksuajan korottomuudesta ja perinnästä pidättyminen kriisin aikana.

• Määräaikainen vuokranmaksun lykkäys (hakemuksesta max 3 kk kerrallaan).

• Vuokran alentaminen harkitaan myöhemmin.

• Jos tilojen käyttö on estetty valtion tai kaupungin toimesta -> vuokravapaus esteen ajalle

 

Hankintojen toteuttaminen varhennetussa aikataulussa

• Purku- ja rakennusurakoiden aikaistaminen

• Pienhankintojen kohdentaminen paikallisille yrityksille

• Kuntaliiton ja yrittäjäjärjestöjen suositukset

Ohjeet on tarkoitettu soveltuvin osin myös tytäryhteisöjen käyttöön.

Lue myös: Kuopion kaupunki auttaa yrityksiä vuokranmaksujärjestelyillä ja hankintojen kohdentamisella
 

 

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen tohtoripromootio siirretään koronavirusepidemian vuoksi pidettäväksi 25.-27.9.2020. Promootio oli alun perin määrä järjestää kesäkuussa.

Itä-Suomen yliopisto sulkee kampuksensa ja siirtyy kokonaan etäopiskeluun. Yliopiston tilat suljetaan tiistaina kello 16.

Sulkeminen koskee myös yliopiston kirjastoa sekä kampusravintoloita. Kirjasto jatkaa palveluaan sähköisissä kanavissa. Mahdollisista opiskelijaravintoloiden take away -pisteistä opiskelijoille tiedotetaan erikseen.

Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. 

Henkilöstö siirtyy tekemään etätyötä. Vain tutkimuksen, etäopetuksen ja tukitoimien kannalta kriittiset ja välttämättömät työtehtävät hoidetaan yliopiston tiloissa.

YTHS:n toiminta Joensuun ja Kuopion kampuksen toimitiloissa jatkuu. YTHS tiedottaa mahdollisista poikkeuksista erikseen.

Itä-Suomen yliopiston koronavirustiedottaminen on koottu julkiselle verkkosivulle osoitteeseen www.uef.fi/koronavirus.

Itä-Suomen yliopisto kiristi koronaviruslinjauksiaan jo perjantaina. Perjantaista 13. maaliskuuta lähtien kaikki työhön ja opintoihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä ja myös vapaa-ajan matkustusta suositellaan välttämään. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä kotiin etätyöhön tai -opiskeluun 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan yliopistolle. Mikäli henkilö kiellosta huolimatta matkustaa nyt ulkomaille, ei hänelle makseta tämän 14 vuorokauden varoajan ajalta palkkaa.

Yliopisto ei tällä hetkellä ota vastaan ulkoisia vierailijoita mistään päin maailmaa. Yliopisto kiristää linjaustaan myös kotimaanmatkojen osalta. Kotimaanmatkoja ei suositella, ja matkustamista vaativat tapaamiset tulee mahdollisuuksien mukaan hoitaa etäyhteyksin.

Riskiryhmiin kuuluvien pitää siirtyä tekemään työtä tai opiskelemaan kotoaan käsin. Opetusta siirretään myös yhä enemmän nettiin.

 

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on perunut kaiken lähiopetuksen 16.–18. maaliskuuta ja siirtää kaiken opetuksen verkkoon torstaista 19. maaliskuuta alkaen.

 

Savon ammattiopisto

Savon koulutuskuntayhtymä keskeyttää ammatillisten oppilaitosten lähiopetuksen ja sulkee Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion tilat. Varkauden lukion ylioppilaskirjoitukset toteutetaan ylioppilaslautakunnan ohjeiden mukaisesti.

Oppilaitoksen ovet ovat lukittuina 19.3. alkaen. Sisään pääsee vain henkilökunnan kulunvalvonnan kautta.

 

Ravintolat ja ruoka

Koronavirus on ajanut useat ravintolat ahdinkoon ja yt-neuvotteluihin. Kuopiossa esimerkiksi Ravintolamestarit ja Vararengasravintolat käynnistivät koko henkilöstöä koskevat yt:t eli yhteensä noin 80 henkilöä vajaassa 20 ravintolassa. Viruksen leviämisellä on myös muita vaikutuksia ravintola-alalle, esimerkiksi aukioloaikoja on supistettu.

Monet ravintolat ovat ilmoittaneet myös luopuvansa salaattipöydistä tai tarjoilevansa alkuruuat suoraan keittiöstä pöytään. Osa suosittelee ottamaan ruuat mukaan ennemmin kuin syömään ravintolassa tai tilaamaan kotiinkuljetuksen.

Asukkaat ovat sen sijaan innostuneet ruuan ja wc-paperin hamstrausostoksille, vaikka esimerkiksi työministeri on sanonut, että kaupat toimivat normaalisti eikä hamstraukselle ole tarvetta.

Myös kaupat ovat alkaneet supistaa aukioloaikojaan. Varmimmin tiedon aukiolosta saa tarkistamalla tiedon kaupan tai ravintolan verkkosivuilta.

 

Seurakunnat

Kuopion evankelis-luterilainen seurakunta on perunut konsertit ja leirit sekä palvelutaloissa pidettävät hartaudet ja messut. Jumalanpalvelukset toimitetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Kirkko lähettää osan jumalanpalveluksista netissä Virtuaalikirkko.fi.

Muut

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisiasemilla on muutoksia asiakaspalveluissa:

 • Mikkelin poliisiaseman poliisipäivystys / rikosilmoitusten vastaanotto on suljettu 17.-23.3.2020 välisen ajan. Usein rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti: https://asiointi.poliisi.fi
 • Ilomantsin poliisiaseman lupapalvelu on suljettu ainakin 15.4.2020 saakka. Palvelun avaamisesta ilmoitetaan erikseen mm. poliisin nettisivulla poliisi.fi/ita-suomi. Sivuilta löytyvät myös muiden poliisiasemien aukioloajat. Myös lupa-asioita voi hoitaa sähköisesti https://asiointi.poliisi.fi
 • Juankosken poliisiaseman lupapalvelu on suljettu ainakin 15.4.2020 saakka. Palvelun avaamisesta ilmoitetaan erikseen mm. poliisin nettisivulla poliisi.fi/ita-suomi. Sivuilta löytyvät myös muiden poliisiasemien aukioloajat. Myös lupa-asioita voi hoitaa sähköisesti https://asiointi.poliisi.fi

Tartuntariskin minimoimiseksi Itä-Suomen poliisi suosittelee, että poliisiasemalla käydään vain välttämättömässä tilanteessa.

Ely-keskus ja TE-toimisto toimivat tällä hetkellä sähköisesti. Lue lisää täältä.

 

Siilinjärvi

Siiinjärven kunta on ilmoittanut lähettävänsä reilut 3000 kirjettä maapostina ikääntyneille (yli 70-vuotiaille) kuntalaisilleen. Kirjeessä annetaan koronaan liittyviä toimintaohjeita ja yhteystietoja.

 

Siilinjärven kunta avaa torstaina 19.3.2020 neuvontanumeron ikääntyneille (70 vuotta ja yli). Siilinjärven kunnan neuvontanumeroon voi olla yhteydessä, jos tarvitsee neuvoja esim. arjen kauppa- tai apteekkiasiointiin. Neuvontaa annetaan numerosta p. 044 740 1599 arkisin klo 9–11 ja 12–14.

Hallituksen linjausten mukaisesti Siilinjärvellä ulkopuolisten vierailut terveydenhuollon yksiköissä, hoitolaitoksissa, vanhusten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä  sairaaloissa on kielletty. Mikäli sinulle on tulee asiaa terveydenhuoltoon, tulee sinne olla yhteydessä puhelimitse. Myöskään fysio- ja toimintaterapian tiloihin (toritie 8) ei saa mennä ilman ajanvarausta, vaan yhteyttä otetaan ainoastaan puhelimitse (fysioterapia p. 044 740 2777 ja toimintaterapia p. 044 740 2338).

– Ne vuosiluokkien 1–3 oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla voivat jatkaa lähiopetuksessa. Näin turvataan vanhempien työssäkäynti. Kriittisiä aloja ovat mm. hoito- ja pelastustyö. Nämäkin lapset voivat jäädä kotiin etäopetukseen, mikäli huoltajat niin haluavat. Jokaisella perusopetuksen koululla on valmius antaa näille oppilaille lähiopetusta. Pyydämme huoltajia ilmoittamaan mahdollisimman pikaisesti koulun rehtorille Wilma-viestillä, mikäli lapsi on tulossa kouluun lähiopetukseen. Samassa yhteydessä huoltajia pyydetään ilmoittamaan jatkaako lapsi IP-toiminnassa.
– Ne erityisen tuen oppilaat, jotka eivät voi olla kotona yksinään koko päivää ja vanhemmat eivät pysty järjestämään oppilaan hoitoa kotona voivat tulla kouluun. Pyydämme huoltajia ilmoittamaan mahdollisimman pikaisesti koulun rehtorille Wilma-viestillä, mikäli lapsi on tulossa kouluun lähiopetukseen. Samassa yhteydessä huoltajia pyydetään ilmoittamaan jatkaako lapsi IP-toiminnassa.
– Kunta vastaa lähiopetuksessa olevien oppilaiden koulukuljetuksesta, mikäli oppilaalla on muutoinkin kuljetusetuus. Kuljetusten aikatauluihin voi tulla muutoksia. Tästä informoidaan huoltajia erikseen

Kunta vastaa lähiopetuksessa olevien oppilaiden koulukuljetuksesta, mikäli oppilaalla on muutoinkin kuljetusetuus. Kuljetusten aikatauluihin voi tulla muutoksia. Tästä informoidaan huoltajia erikseen.

Koulut tiedottavat huoltajia etäopetuksen järjestelyistä Wilmalla. Koulut antavat tiedotuksen viimeistään torstaina 19.3.2020.

Koululla järjestetään kouluruokailu vain niille oppilaille, jotka osallistuvat lähiopetukseen (yllä mainitut poikkeusryhmät).

Pyydämme huoltajia huomioimaan valtioneuvoston suosituksen siitä, että kaikkien kansalaisten tulee välttää tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla tai turhia kokoontumisia. Näin ollen lapsien ja nuorien ei tulisi kokoontua yhteen julkisille paikoille, vaan lasten ja nuorten tulisi pysyä kotonaan. Ulkoilu on sallittua, mutta se tulisi tehdä mieluiten yksin tai pienellä porukalla.

Koulujen sulkeminen on voimassa 13.4.2020 asti.

Siilinjärvi ei myöskään toistaiseksi ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja.

Kunta suosittelee työntekijöitään käyttämään etätyön mahdollisuutta tarvittaessa.

16.3. annetut ohjeet:

Sosiaali- ja terveyspalvelut

 • Kiireettömiä ajanvarausvastaanottoja ei anneta.
 • Osa annetuista vastaanottoajoista joudutaan perumaan.
 • Näytteenotto alkaa kuluvan viikon (vko 12) alkupäivinä.
 • Hammaslääkäriajoista osa on jouduttu perumaan.
 • Fysioterapian kuntosali on suljettu ja ryhmätoiminta on keskeytetty.
 • Ikäihmisten lyhytaikaishoidon yksikön sulkemiseen varaudutaan lyhyellä varoitusajalla.
 • Infektiovastaanoton perustamista on valmisteltu.
 • Sote-henkilöstölle ei toistaiseksi myönnetä palkattomia poissaoloja tai vuosilomia

 

Opetustoimi ja varhaiskasvatus

 • Yksittäisiä tapahtumia on peruttu.
 • Uinnit on peruttu.
 • Esikoululaisten vierailut kouluille on peruttu.
 • Koulujen matkat ulkomaille on peruttu.
 • Erilaiset vierailut ja kotimaan matkat vähennetään minimiin kouluissa ja päiväkodeissa.

 

Nuoriso- ja kulttuuritoimi

 • Retkiä ja tilaisuuksia on peruttu.
 • Koulunuorisotyö on tauolla.
 • Seurat ja yhdistykset ovat peruneet harjoitusvuoroja.
 • Riskiryhmien kokoontumiset ja yksittäisiä vuoroja on peruttu.

 

Liikuntatoimi

 • Seurat ovat peruneet harjoitusvuoroja (myös osa harrasteryhmistä).
 • Kaikki turnaukset / tapahtumat on peruttu.
 • Erityisliikuntaryhmät on peruttu.
 • Perheliikuntatoiminta on peruttu.

 

Kirjasto

 • Tapahtumia on peruttu.
 • Kirjallisuusryhmät on peruttu.

 

Kansalaisopisto

 • Riskiryhmien kursseja on peruttu.
 • Matkat ja retket on peruttu samoin kuin konsertit ja tanssiesitykset.

 

Maaseutupalvelut

 • Asiakkaita on ohjattu käyttämään sähköisiä palvelukanavia ja ottamaan yhteyttä puhelimella.
 • Lentokapteenin asiakaspalvelupiste on myös siirtynyt toimimaan ajanvarauksella.

 

Ympäristöterveyspalvelut

 • Joitain terveystarkastuksia on peruttu.
 • Kiireettömiä pieneläinkäyntejä on siirretty.

 

Virkistyskylpylä Fontanella

 • Kylpylä on suljettu 16.3.2020 kello 8:00 alkaen toistaiseksi

 

Siilinjärven Kotipolku Oy ja Siilinjärven Asumisoikeus Oy

 • Asiakaspalvelupiste toimii kokopäiväisesti ajanvarauksella ajalla 17.–31.3.2020.
 • Asiakkaita ohjataan asioimaan verkossa, sähköpostitse tai puhelimitse.

 

Yrityskeskus Innocum

 • Kunto Club -ryhmä on keskeytetty ja joitain tilaisuuksia on peruttu.
 • INNOCUM Yritys Cup -tapahtuma siiretään kesäkuulta myöhempään ajankohtaan.

Iisalmi

Iisalmen kaupunki toimii Valtioneuvoston linjausten mukaisesti ja ottaa käyttöön sen suosituksen mukaiset toimet. Näin ollen myös kaupungintalolla toimintatavat muuttuvat toistaiseksi.

Kaupungintalolla toimivat eri työyksiköt siirtyvät etätöihin 18.3. alkaen, ja osa on jo siirtynyt tänään 17.3. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakasvastaanottoa kaupungintalolla ei tule olemaan tämän poikkeustilanteen aikana. Kaupungintalon käytävien väliset ovet ovat myös lukittuina, kunnes toisin ilmoitetaan.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Tällä turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhempien työssäkäynti. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. 

Koulujen tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1 - 3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Ylioppilastutkinnon koeaikataulua tiivistettiin Ylioppilastutkintolautakunnan ja opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä 13. maaliskuuta. Hallituksen päivitetty suositus ei tuo muutoksia päätökseen.

Ylioppilastutkintolautakunta on ohjeistanut kokeiden järjestämistä siten, että kokelaiden ja valvojien turvallisesta työskentely-ympäristöstä huolehditaan.

Valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 13.4. saakka. Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin.

Leppävirta

Koulut suljetaan keskiviikosta 18.3. alkaen 13.4. asti.

Esiopetuksen ja 1.–3. luokkien lähiopetus niille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla sekä erityisen tuen oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, täsmennetään keskiviikon 18.3. aikana. Toimenpiteistä tiedotetaan vanhemmille ja huoltajia valmistelun edetessä.

Opetuksen osalta on valmistauduttu poikkeustilanteeseen suunnittelemalla erityisjärjestelyjä ja monimuoto-opetukseen siirtymistä.
Se voi tarkoittaa tehtävien tekemistä kotona ja itsenäistä työskentelyä, sähköisten materiaalien käyttöä ja etäopetusta opettajien ohjauksessa. Opetuksen toteutuksesta tiedotetaan vanhemmille ja huoltajille Wilmassa.

Leppävirran kunta on kohottanut johtamisvalmiuttaan koronaviruksen vuoksi. Kunnan johtoryhmä seuraa koronatilannetta ja reagoi mahdollisiin tilanteen tai valtakunnallisiin viranomaisohjeiden muutoksiin. Kunnan palvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti. Palveluissa mahdollisesti tehtävistä muutoksista tiedotetaan kunnan verkkosivulla ja paikallislehdessä.

Hoivapalvelut

Asumispalveluyksiköt Virrankoti, Herrankukkaro, Riihikoti

- vierailut yksiköissä on kielletty
- vanhusten päivätoiminta on suljettu
- intervallijaksot perutaan viikosta 13 lukien
- hygieniaohjeistusta/-tarvikkeita on lisätty
Kotihoito
- pääosin palvelu toimii normaalisti
- hygieniaohjeistusta/-tarvikkeita lisätty
- ikäihmisten palvelutarpeen arviointikäynnit tehdään puhelimitse
- fysioterapiakäynnit on peruttu
- ikäihmisten palvelupiste toimii puhelimitse nrossa 044 790 6012 (palveluaika keskiviikkoisin klo  9-12)
- hyvinvointia edistävät kotikäynnit perutaan
- sairaanhoitajat ottavat verikokeita yli 70-vuotiailta tarvittaessa kotona

Kunnan omana toimintana tuleva muutos: Hoitotarvikkeiden jakelupiste muuttuu
- jakelupiste siirtyy terveysasemalta kunnantalon alakerran liiketilaan (ent. kenkäkauppa)
- käyntiosoite: Kievarinkatu 4
- tarvikkeiden jakelu torstaisin alkaen 19.3., klo 12:00-15:00, puh. 044 7670550
- palvelun tiedot kunnan verkkosivulla tästä.

Vesileppis

Hotelli-ravintola on avoinna supistetuin aukioloajoin. Kylpylä ja monitoimihalli toimivat toistaiseksi normaalisti. Myös Muumijääluola on auki. Jäähalli on suljettu.

Kaikki urheilukilpailut, junioriturnaukset ja -leirit sekä ravintolan esiintyjät on peruttu.

Joroinen

Joroisten kunta noudattaa valtion ohjeistusta ja järjestää varhaiskasvatusta ja esiopetusta hallituksen linjauksen mukaisesti. Palveluiden piirissä olevia asiakkaita tiedotetaan erikseen.

Opetusta on jo nyt järjestetty osin etäopetuksena ja poikkeavat opetusjärjestelyt ovat testattu ja ovat osin jo käytössä. Tämä mahdollistaa oppilaiden siirtymisen sujuvasti etäopetuksen pariin. Palveluiden piirissä olevia asiakkaita tiedotetaan erikseen. - Poikkeusryhmien osalta opetus tullaan turvaamaan valtion edellyttämällä tavalla. Tarpeista poikkeusryhmien opetuksen järjestämiseen tullaan kysymään oppilaiden vanhemmilta pikimmiten Wilman kautta.

Joroisten kunta tulee siirtymään perusopetuksen ja lukion osalta etäopetukseen 18.3.2020 alkaen.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan aiemman määräyksen ja aikataulun mukaisesti. Kunta on tehnyt erityistilajärjestelyjä taatakseen kaikille kirjoittajille sujuvat ja turvalliset ylioppilaskirjoitukset

Joroinen rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Kunta toimii valtion linjauksen mukaisesti ja sulkee vielä avoinna olevat edellisen listauksen mukaiset toiminnot, kuten kirjaston, omatoimikirjaston, kirjastoauton, Casinon kokoontumistilan ja muut kohteet.

Suonenjoki

Koulujen tilat suljetaan 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä. Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus (Lempyyn koulu) sekä perusopetuksen 1 - 3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Vanhuspalveluiden ja Väinölän päivätoiminta on lopetettu määräajaksi.

Liikuntapalveluissa perutaan erityisryhmille suunnatut liikunta-, allas- ja kuntosaliryhmät.

Sisä-Savon kansalaisopisto peruu toistaiseksi lasten opetusryhmät, kohdennetut senioriryhmät ja suuret yleisötapahtumat, kuntien kevätjuhlat, kevätnäyttelyt ja teatteri-ilmaisutaidon ainealueen esitykset.

Kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. Lukioiden osalta etäopetukseen siirrytään tiistaista 17.3.2020 lähtien. Sisä-Savon kansalaisopiston osalta lähiopetus lopetetaan tiistaista 17.3.2020 lähtien.

Kaupungin kirjasto, Kellarikalleria, uimahalli, kuntosali, koulujen liikuntatilat, koulujen käyttö harrastustiloina, vanhana lukion tilat, nuorisotila, päiväkeskuksen tilat, kaupungin muut harrastus- ja kerhotilat, kaupungin hallussa olevat järjestöjen kokoontumistilat suljetaan 17. 3.2020 lähtien 13.4.2020 saakka.

Kielletään vierailut vanhusten asumispalveluyksiköissä Joenrannan kodissa ja Veljeskodissa sekä Väinölässä. Vanhusten päiväkeskuksen ja Väinölän päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 17. 3.2020 lähtien 13.4. saakka.

Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Varkaus

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti.  Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Peruskoulujen, ammattioppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään.

Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Katso lista kriittisistä aloista tästä.

Varkauden palvelupisteitä ja toimintoja suljetaan Suomen hallituksen julistamien poikkeusolojen nojalla vähintään 13.4.2020 saakka.

Poikkeusolojen vaikutuksen piirissä ovat mm. seuraavat

 • Terveydenhoito:
  • Raskaana olevien tutustumiskäynnit KYSin synnytyssaleihin on peruttu 31.5.2020 asti.
 • Hammashoito:
  • Peruthan kiireettömän hammashoitoaikasi, jos sinulla on flunssan oireita tai olet ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneeseen.
 • Rampin ryhmätoiminta keskeytetty
 • Wirtaamon toiminta tauolla
 • Nuorten Talo,  Könönpellon nuorisotila ja Ohjaamo Varkaus suljettu
 • Kaikki Soisalo-opiston järjestämä opetus- ja kurssitoiminta keskeytetty
 • Liikuntapaikat:
  • Varkauden ja Kangaslammin liikuntatalot suljettu
  • Uimahalli suljettu
  • Kisapuiston katsomorakennus sekä pukutilat suljettu
  • Koulujen liikuntasalien ilta- ja viikonloppukäyttö perutaan.
  • Kämäri suljettu
 • Olohuone suljettu
 • Kirjasto suljettu
 • Työpaja suljettu
 • Kuntouttava työtoiminta keskeytetty
 • Ikääntyneiden päivätoiminta peruttu
 • Museot suljettu
 • Varkauden teatteri suljettu
 • Kaupungintalo suljettu, sähköinen ja puhelinasiointi toimii

Pielavesi

Pielavesi peruu kunnan omat yleisötapahtumat toukokuun loppuun asti.

Kunta ei toukokuun loppuun asti ota vastaan kotimaisia tai ulkomaisia vierailijaryhmiä. Kunta varautuu myös etätöiden lisäämiseen.

Peruskoulut sulkevat ovensa ja siirtyvät etäopetukseen 18.3. lähtien ja ovat suljettuina 13.4. saakka. 

Lukiossa opetus järjestetään etäopetuksena 18.3. lähtien. Lukiossa järjestetään ylioppilaskirjoitukset ajalla 16.3. - 20.3.

Lähiopetusta saavat vain esiopetuksessa olevat ja koululuokat 1.–3., jos vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Kriittisiin aloihin luetaan mm. terveydenhuolto, poliisi, puolustusvoimat, varhaiskasvatuksen henkilöstö, vesihuolto, jätehuolto, sosiaalipalvelut, siivouspalvelut, elintarvikeketju ja lämmöntuotanto.

Niille oppilaille, jotka ovat etäopetuksessa, mutta jotka haluavat käydä ruokailemassa, järjestetään oppilasruokailu keskitetysti Rannankylän koululle. Huoltajan tulee ilmoittaa ruokailutarpeesta viipymättä koulun rehtorille tai koulunjohtajalle. Kouluruokailuun ei järjestetä koulukuljetusta.

Ikäihmisille järjestetään vapaaehtoisten sekä kunnan voimin asiointiapua. Asiointiapua koordinoidaan kunnan toimesta. Apua asioimiseen tarvitseva voi soittaa keskiviikosta 18.3. alkaen numeroon 050 4440814 ma-pe klo 8-16 välisenä aikana. Pielaveden eri kyliltä on ilmoittautunut vapaaehtoisia, jotka voivat auttaa asiointien hoitamisessa.
Kunta kannustaa ihmisiä antamaan naapuriapua ja ottamaan ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä ikäihmisiin ja muihin mahdollisiin avuntarvitsijoihin ja tarjoamaan apua yhteisvastuullisesti.

Kelan asiointipistea kirjastolla on suljettu asiakkailta. Kelan palveluita tarvitsevien tulee ottaa yhteyttä Kelan puhelinpalveluun. Palvelukohtaiset puhelinnumerot löytyvät Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/soita-kelaan sekä kirjaston ovesta.

Vierailut vanhusten ja erityispalvelujen asumispalveluyksiköihin ovat kiellettyjä pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset sekä saattohoidossa olevien läheiset. Erityistilanteissa tulee olla yhteydessä vanhuspalvelujen päällikköön p. 040 489 4823, asumispalvelujen lähiesimieheen p. 040 489 4204 tai Ilonakodin sairaanhoitajaan p. 040 661 8316.

Kirjasto ja omatoimikirjasto ovat suljettuna 17.3.-13.4. välisenä aikana. Palautukset voi tehdä ulko-ovessa olevasta palautusluukusta. Rutakko-verkkokirjastosta voi lainata e-aineistoja.

Kokoukset pyritään järjestämään etäyhteyksiä käyttäen. Ei-välttämättömien kokousten järjestämistä tulee välttää.

Kunnaneläinlääkärit jatkavat toimintaansa toistaiseksi. Kiireettömien potilaiden hoito minimoidaan epidemia-aikana omistajien terveyden turvaamiseksi ja henkilökunnan turvaamiseksi tartunnoilta. 

Pielaveden kunnan virastojen ovet ovat suljettuina. Kaikki toimistopalveluissa asiointi pyritään hoitamaan puhelimitse ja/tai etäyhteyden avulla.

Kuntouttava työtoiminta keskeytetään 17.3.-13.4. väliseksi ajaksi.

Kuntosali, virtuaalisali, muut urheilutilat ovat suljettuna 17.3.-13.4. välisen ajan.

Nuorisotilat ja kerhotilat ovat suljettuna 17.3.-13.4. välisen ajan.

Kunnan esimiehet määräävät ne työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Varhaiskasvatuksen yksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Valtioneuvosto on linjannut, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.

Lapinlahti

Lapinlahden kunnan varautumisryhmä kokoontui 17.3. ja linjasi seuraavat toimenpiteet maan hallituksen linjausten mukaisesti: 
Perusopetus 
Koulujen tilat suljetaan 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä. 
Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1 - 3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Tarkemmat ohjeet koteihin tulevat Wilman kautta. 
Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. 

Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.


Varhaiskasvatus 
Varhaiskasvatus pidetään toiminnassa. Tällä turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhempien työssäkäynti. 
Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. 
Mikäli lapsi hoidetaan kotona, varhaiskasvatuksen asiakasmaksua ei peritä poissaoloajalta. 
Tarkemmat ohjeet koteihin tulevat sähköpostitse, puhelimitse tai paperisina tiedotteina. 

Sosiaali- ja terveyspalvelut 18.3.-22.3.2020 
Kiireettömiä ajanvarausvastaanottoja ei anneta. 
Osa annetuista vastaanottoajoista joudutaan perumaan. Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien vuositarkastukset muutetaan lääkärin puhelinajoiksi.


Akuuttivastaanotolla: 
hengitystieinfektio potilaat ohjataan odottamaan päivystyksen aulaan, heille annetaan suojamaski kasvoille. 
Muut potilaat ohjataan tulemaan pääoven kautta ja odottamaan pääaulassa. 
Fysioterapian ryhmätoiminta on keskeytetty. Riskiryhmään kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden terapiat perutaan. 
Hammashuollossa hoidetaan kokonaishoidossa olevat potilaat, leikkaukseen menevät ja kiireellistä hoitoa tarvitsevat. Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien ajat perutaan, ellei ole akuuttia hoidettavaa. Uusia potilaita ei voida ottaa. 

Sosiaali- ja terveyspalvelut 23.3.2020 alkaen 
Akuutti vastaanotto Lapinlahden terveyskeskuksessa jaetaan kahteen osaan: 

1 Hengitystieinfektiota sairastavat 
Aina ensin puhelinsoitto, puh 0172720411 
Nykyisen päivystyksen tiloissa, käynti ensiavun ovesta 
Lieväoireisen ei tule ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, vaan jäädä kotiin parantumaan . Mikäli tauti pahenee eli tulee korkeaa kuumetta ja/tai hengenahdistusta, tulee ottaa puhelimitse yhteyttä. 
2 Muu akuutti vastaanotto 
Puhelinajanvaraus 017 2720 451 
Neuvolan tiloissa, käynti pääovesta 

Ajanvarausvastaanotto 
Kiireettömät vastaanotot siirretään Varpaisjärven terveysasemalle. 
Osa annetuista vastaanottoajoista joudutaan perumaan. 
Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien vuositarkastukset muutetaan lääkärin puhelinajoiksi. 
Älä tule ajanvarausvastaanotolle flunssaisena. 
Neuvolavastaanotot siirtyvät Varpaisjärven terveysasemalle. 
Fysioterapian ryhmätoiminta on keskeytetty. Riskiryhmään kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden terapiat perutaan. 
Hammashuollossa hoidetaan kokonaishoidossa olevat potilaat, leikkaukseen menevät ja kiireellistä hoitoa tarvitsevat. Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien ajat perutaan, ellei ole akuuttia hoidettavaa. Uusia potilaita ei voida ottaa. 

Muut toiminnot 
Suomessa museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot ja kirjastoautot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 18.3.2020 alkaen 13.4. saakka. Näin toimitaan myös Lapinlahdella.  Nuorisotilat, kerhotilat, vanhusten ja vammaisten päivätoiminta ovat suljettuna 31.5.2020 saakka. 
Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin. 

Rautavaara

 • Päiväkodin ja perhepäivähoidon toiminta jatkuu. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.
  • Päiväkodin toimintojen järjestämiseksi päiväkodinjohtaja on pyytänyt huoltajia ilmoittamaan päiväkodinjohtajalle, mikäli lapsi tulee päiväkotiin 18.3. - 9.4. välisenä aikana.
 • Koulun tila suljetaan ja esikoulun, peruskoulun ja lukion lähiopetus keskeytetään 13.4.2020 saakka. Opetus järjestetään etänä, digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. 
 • Poikkeuksena järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1 - 3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. 
  • Koulun toimintojen järjestämiseksi rehtori on pyytänyt esikoululaisten, 1. - 3. luokkien ja erityisopetuksen huol-tajia ilmoittamaan rehtorille joko viestillä tai puhelimitse, mikäli lapsi tulee kouluun 18.3. - 9.4. välisenä aikana.
 • Kansalaisopiston toiminta on keskeytetty toistaiseksi. Lisätietoja: http://kansalaisopisto.kuopio.fi/
 • Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Kunnan järjestämät tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu toistaiseksi. 
 • Monitoimitalo, nuorisotila, kunnanviraston kokoustilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat ja kirjasto (ml. omatoimikirjasto) suljetaan. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä us-konnollisten yhteisöjen toimivan samoin. 
  • Kirjat voi edelleen palauttaa palautusluukkuun ja lainat uusitaan sähköpostin välityksellä (kirjasto@rautavaara.fi) tai verkkokirjastossa (kirjasto@rautavaara.fi). Puhelinpalvelua ei ole.
 • Vanhusten päivätoiminta ja kuntouttava työtoiminta suljetaan. 
 • Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.
 • Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset ja saattohoidossa olevien läheiset.
 • Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pl. kunnalliset luottamushenkilöt.
 • Kunta lisää sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa ja joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.
 • Ulkomailta palaavat ohjataan olemaan kahden viikon karanteenia vastaavissa olosuhteissa.
  • Karanteeniin määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.
 • Kunnan järjestämät peruspalvelut toimivat muutoin normaalisti.

Keitele

Perusopetus

Koulujen tilat suljetaan 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1 - 3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Tarkemmat ohjeet koteihin tulevat Wilman kautta.

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville.

Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona.

Tämä tulee voimaan keskiviikkona 18.3.2020

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus pidetään toiminnassa. Tällä turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhempien työssäkäynti.

Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Tarkemmat ohjeet koteihin tulevat Daisyn kautta.

Muut toiminnot

Suomessa museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot ja kirjastoautot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 18.3.2020 alkaen 13.4. saakka. Näin toimitaan myös Keiteleellä.

Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin.

Kaavi

-    Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt pidetään toiminnassa. Päiväkoti toimii niiden lasten osalta, joiden vanhemmat eivät voi hoitaa lastaan kotona. Varhaiskasvatuksen osalta tiedotetaan ensisijaisesti Daisyn kautta. Lisätietoja päivähoidonohjaaja Mervi Virtanen, puh. 044 753 0269.
-    Nuoristalo on suljettu.
-    Liikuntapaikat on suljettu.
-    Kaavin kirjasto on suljettuna 17.3.-17.4.2020.
-    Kuopion kansalaisopisto toiminta keskeytyi 17.3.2020 alkaen.
- Kaavin kunnan haja-asutusalueen asiointiliikenteen aloitusta siirretään myöhemmäksi koronavirustilanteen vuoksi. Toiminta käynnistyy vasta kun koronatilanne on rauhoittunut.


Hallinto- ja tukipalvelut
-    Kunnan kokoustilat ovat poissa käytöstä toistaiseksi.
-    Keskuskeittiön lounastarjoilu palvelukeskuksen ruokasalissa on suljettu toistaiseksi.
-    Yleisötapahtumat perutaan (mm. kansallisen veteraanipäivän juhla ja kevätmarkkinat)
-    Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
-    Virastotalo on suljettu asiakaspalvelulta toistaiseksi. Asiointi hoidetaan puhelimitse tai sähköpostitse. Paperiset hakemukset ja kirjeet voi jättää ulkopostilaatikkoon, KELA:n osalta tuulikaapin KELA:n postilaatikkoon. Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä.


Sosiaalipalvelut
-    Palvelukeskus on suljettu vierailuilta.
-    Keskuskeittiön lounastarjoilu palvelukeskuksen ruokasalissa on suljettu toistaiseksi.
-    Työtoimintakeskus Kehrä on suljettuna toistaiseksi.
-    Seurakuntatalolla maanantaisin kokoontuvaa vanhusten päiväkeskuskerhoa ei ole toistaiseksi.
-    Toimintakeskuksella keskiviikkoisin kokoontuvaa mielenterveyskuntoutujien toimintakerhoa ei ole toistaiseksi.
-    Työpaja suljetaan ke 18.3.

Pieksämäki

Sosiaali- ja terveyspalvelut:

– Terveyskeskuksen vuodeosasto sekä kaikki palveluasumisen yksiköt on määrätty vierailukieltoon.

– Vastaanoton asiakaspalvelupiste on toistaiseksi suljettu. Ota yhteyttä vastaanotoille puhelimitse p. 015 7884431. Soittoajat terveyskeskukseen ovat: ma, ti ja to klo 8-15, ke, pe ja arkipyhien aattona klo 8-14. Puheluista menee normaali oman operaattorin sopimuksen mukainen puhelumaksu. Virka-ajan ulkopuolella soita päivystysapu 116 117 ennen kiirevastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.

– Sisäänkäynti suunterveydenhuoltoon vain Heinäkadun puolelta.

– Sisäänkäynti neuvolaan vain terveyskeskuksen pääovista Tapparakadun puolelta.

– Jos sinulla on flunssaoireita, peru kaikki varatut aikasi.

Oppilaitokset:

– Kaikki koulut ja lukio suljetaan keskiviikosta 18.3.2020 alkaen. Toivomus on, että lapset, joilla on mahdollisuus jäädä pois koulusta jo tiistaina 17.3., niin tekisivät.

– Erityisen tuen tarpeessa oleville lapsille järjestetään opetus. Toivomus on, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen opetus kotona, menettelevät näi

– Koulussa järjestettävä esiopetus (Jäppilä, Virtasalmi) sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

– Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan nopeutetulla aikataululla.

– Lasten ja nuorten vanhempia lähestytään Wilmassa ja koulujen www-sivuilla.

Päiväkodit:

– Päiväkodit jatkavat toimintaansa normaalisti. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhempia kuitenkin kehotetaan järjestämään lasten hoito kotona, jos se on mahdollista.

-Avoimen varhaiskasvatuksen toiminnot on suljettu.

Kulttuuri- ja vapaa-aika:

– Pieksämäen kaupunki peruu kaikki yleisötapahtumansa 13.4.2020 saakka. Sen jälkeisistä tapahtumista tiedotetaan myöhemmin.

– Liikuntatoimi keskeyttää kaiken ryhmäliikuntatoiminnan.

– Uimahalli ja uimahallin kuntosali on suljettu.

– Seutuopiston kaikki ryhmät on peruttu.

– Nuorisotilat on suljettu.

– Kirjasto on suljettu.

– Kulttuurikeskus Poleeni on suljettu.

– Kirjastoauto on pois toiminnasta.

– Kaupungin omistamat liikuntasalit on pois käytöstä.

Suomen kansalaisten ei pidä matkustaa ulkomaille.

 

Sonkajärvi

 • Terveyskeskus on auki normaalisti. Seuraa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän tiedotteita.
 • Huomioi kuitenkin, että Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimialueen kaikkien hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto keskitetään Iisalmen terveyskeskuksen Enskaan. Muilla oireilla olevat potilaat vastaanotetaan eri tiloissa.
 • Palvelutalot Mosaiikki, Koivula ja Tuulikannel ovat suljettuja ulkopuolisilta.
 • Varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat normaalisti. Ne lapset, joiden perheessä on riskiryhmään kuuluvia, hoidetaan kotona. Sairaita lapsia ei saa tuoda päivähoitoon. Lisätietoja antaa varhais­kasva­tuksen vastaava Hanna Tissari, puh. 040 511 5202
 • Nallelan päiväkoti on suljettu 18.3.2020 alkaen toistaiseksi. Muutoksista tiedotetaan.
 • Kouluissa tapahtuva opetus keskeytetään 18.3.-13.4.2020 väliseksi ajaksi. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa tapahtuva esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhem­pien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Lisätietoja antavat sivistystoimen esimies Merja Väisänen-Räty, puh. 0400 768 623 sekä alakoulun ja Sukevan koulun rehtori Aleksi Kortelainen, puh. 0400 756 1622.
 • Opetus Sonkajärven kansalaisopistossa on keskeytetty 17.3.-13.4.2020 väliseksi ajaksi. Opetusta pyritään jatkamaan 13.4.2020 jälkeen. Joillakin kursseilla on mahdollisuus etäopetukseen. Lisätietoja antaa kansalais­opiston rehtori Eeva Keränen, puh. 040 708 5703.
 • Sonkajärven ja Sukevan kirjastot ja omatoimikirjastot suljetaan 18.3.-13.4.2020 väliseksi ajaksi. Lisätietoja antaa kirjastotoimenjohtaja Eeva Keränen, puh. 040 708 5703.
 • Sukevan asiointipisteen Asiamiesposti ja Matkahuollon pakettipalvelut siirtyvät asiointipisteen viereiseen huoneistoon (osoite Kallentie 2, entinen Pysäkin tila).
 • Harrastustilat ja -paikat, muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntout­tava työtoiminta ja työpajat suljetaan 18.3.-13.4.2020 väliseksi ajaksi. Suljettavat tilat ovat jäähalli, museot, Kangaslammen entinen koulu ja avantouintipaikka, Sonkajärven liikuntahalli ja kuntosali, koulun liikuntasali, Taitotalo, työpajat, Sukevan kyläkeskus ja Puotila. Lisätietoja antavat kunnaninsinööri Jari Sihvonen, puh. 0400 243 136 ja kunnanrakennusmestari Eero Lappalainen, puh. 040 675 0045.
 • Sonkajärven kunnan vuokra-asuntoyhtiö Sonkakoti Oy tiedottaa asukkaita Facebookissa sekä nettisivuil­laan. Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Heikki Korolainen, puh. 0400 747 218 ja toimistonhoitaja Ritva Kuosmanen, puh. 040 148 4310
 • Hiihtolatuja huolletaan lumitilanteen mukaan.
 • Kunnantalo (Lepokankaantie 2) on avoinna normaalisti. Kuntalaisia suositellaan asioimaan ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostitse. Maaseutupalvelut ovat suljettuja 18.3-13.4.2020 välisenä aikana. Maaseutupalvelujen asiointi tapahtuu puhelimitse, sähkö­pos­tilla tai Vipu-palvelun kautta.
 • Toimintaohjeena yli 70-vuotiaita kehotetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Kuntalaisia kehotetaan kantamaan vas­tuuta apua tarvitsevista, kuten iäkkäistä ja yksinasuvista. Mikäli huoli herää lähimmäisestä, tulee ottaa yhteyttä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän asiakasneuvonta Ohjuriin, puh. 040 712 1190.
 • Julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön ja suosituksena on välttää tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
 • Pelastuslaitos hoitaa normaalisti pelastus- ja ensihoitotehtävät Sonkajärven ja Sukevan alueella. Lisätietoja antaa palomestari Antero Oikarinen, puh. 044 718 7191.
 • Sonkajärven kunta on perustanut neuvontapuhelimen ja puhelin on toiminnassa. Palvelupuhelimeen voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä eli jos on mitään huolenaiheita joko oman tai läheisen arjen sujumisessa. Sonkajärven kunnan neuvontapuhelin 040 675 0025 sekä 040 675 0027 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Puhelinnumeroissa on muutos aikaisempaan tiedotukseen. Neuvontapuhelin antaa ohjausta ja neuvontaa muissa kuin terveydellisissä asioissa. Terveydellisissä asioissa toimi Ylä-Savon SOTE:n ohjeiden mukaisesti.
 • Valtakunnallinen yleistä neuvontaa koronaviruksesta tarjoava numero on 0295 535 535, avoinna arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

 

Tervo

Tervon kunnassa on päätetty vähentää kiireellisiä eläinlääkärikäyntejä koronavirustilanteen vuoksi.

Kunnaneläinlääkäreiden kiireettömien potilaiden hoito (rokotukset, kynsienleikkuut, hammaskivenpoistot, takkujen ajelut, ennaltaehkäisevät leikkaukset) minimoidaan ja pyritään näin turvaamaan paitsi omistajien terveyttä, myös henkilökuntaa tartunnoilta.

Osa päivystyksistä hoidetaan niin, että yksi eläinlääkäri päivystää koko yhteistoimialueella (Sisä-Savo, Keitele ja Pielavesi). Järjestely saattaa viivyttää eläinlääkärin paikalle pääsyä ja pieneläinten omistajille pidempää kuljetusmatkaa vastaanotolle.

 

Eläinlääkärit ovat laatineet muutamia toimintaohjeita noudatettavaksi:

1. Lemmikeillä tulee olla vastaanotolle tullessa vain yksi saattaja (minimoidaan kontaktit ahtaissa vastaanottotiloissa). Tulethan vastaanotolle vain terveenä.

2. Emme kättele.

3. Noudatamme hyvää käsi- ja hengitystiehygieniaa.

4. Tilakäynneille toivomme tietoa paitsi karjan tautistatuksesta (ei liity koronaan) myös tuottajien omasta terveydentilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tapahtumia ja konsertteja perutaan nyt urakalla: katso päivittyvä lista Savon alueen tapahtumista

Uusimmat

Savo

Espanjalaisessa sairaalassa tulkkina työskentelevä savolaisnainen: "Suomalaiset jääräpäät eivät usko Espanjassakaan”

Kiuruvesi saa kesäkuussa paitsi uuden kirkkoherran, myös uudet asukkaat – "KiuPan pelejäkin aion seurata heti, kun voi", Kimmo Kivelä sanoo

KYSin lääkäri Tatu Kemppainen jatkoi koomikon biisikäännöstä: tältä kuulostaa uusi koronaversio Maija Vilkkumaan kappaleesta

Yle: Terve, parikymppinen nainen joutunut tehohoitoon koronaviruksen vuoksi Jyväskylässä

Jumalanpalvelukset siirtyivät koronaviruksen takia verkkoon – Katso lista suorista lähetyksistä täältä

Piispa Jolkkoselta selkokielinen viesti seurakuntiin: Koronakriisin aikana väärä hetki irtisanoa tai lomauttaa

Karjalan lennostossa pyyhkii hyvin: Ei yhtään koronatartuntaa tai edes -epäilyä ja flunssaakin on normaalia vähemmän

Poliisi aloittaa viranomaistarkastukset myös Itä-Suomen lentoasemilla: matkustajan on esitettävä perusteltu syy lennolle

Anitan ja Anssin hieno tempaus Kuopiossa: Livemusiikkia vanhusten päivien piristykseksi – Keikalle voi pyytää eikä maksa mitään

Lasten yliopisto kesällä verkossa koronaepidemian takia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.