Miljonäärien kunta käynnistää laajan rintaman talouskuurin – Siilinjärven talousvuodesta 2019 tulossa musertavan heikko

Siilinjärven kunnan talousjohtaja Pekka Kauhanen ei kaunistele tilannetta.

– Nyt eivät riitä syvätkään huokaisut, ahdistus tässä vaan kasvaa. Nyt täytyy alkaa tehdä töitä, Kauhanen toteaa.

Siksi talousjohtaja ja kunnanjohtaja Vesa Lötjönen esittävät maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että se käynnistää talouden tasapainottamisohjelman, joka jatkuu vuoteen 2022 asti.

Ohjelman sisältösuunnittelu tehdään syksyn aikana kunnanhallituksen nimeämän ohjausryhmän toimesta. Suunnitteluun osallistuvat niin kunnan luottamushenkilöt, johtavat viranhaltijat kuin henkilöstöjärjestöt.

– Ohjelma tulee hyväksyttäväksi joulukuun budjettikokouksen yhteydessä, Kauhanen kertoo.

 

Siilinjärven viime vuoden tilinpäätös oli 4,5 miljoonaa alijäämäinen. Kuluvan vuoden osalta tilanne on sitäkin heikompi, sillä tuloksesta on tulossa noin 11,2 miljoonaa alijäämäinen.

– Eikä sekään välttämättä riitä tuoreiden tietojen valossa, Pekka Kauhanen sanoo.

Budjetissa alijäämäksi oli arvioitu 5,4 miljoonaa.  Pääsyy alijäämän kasvuun on kunnallisverokertymässä. Verokorttiuudistuksen jälkeen Verohallinto on pidättänyt veroja alkuvuonna huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin ennen.

– Olemme tavallaan nyt pankkina Verohallinnolle. Kunnat ovat tietysti tehneet budjettinsa ennakkolaskelmien perusteella, jotka nyt eivät olekaan pitäneet paikkansa. Tilanne on tällä hetkellä epäselvä, mutta koskee jokaista kuntaa.

Myös kunnanjohtaja Lötjönen haluaa korostaa, että viiden miljoonan lisämiinus tänä vuonna on kunnasta riippumaton juttu.

– Verottaja on solmussa asian kanssa. Olen juuri Kuntamarkkinoilla vieraana, ja pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, että asia täytyy selvittää, Lötjönen toteaa.

 

Toki Siilinjärven kuntatalous ryystää ilman valtakunnallisia verotukseen liittyviä epäselvyyksiä. Investointilista on ollut ja on yhä muhkea, erityisesti koulujen ja päiväkotien korjauksiin ja uudisrakentamiseen liittyen.

– Vaikka syntyvyys meilläkin nyt laskee, alle 17-vuotiaita on kuitenkin niin paljon, että koulurakennuksia tarvitaan ja niiden pitää olla terveitä, Pekka Kauhanen sanoo.

Kuluja kasvattaa myös väestön jatkuva ikääntyminen, sillä palveluja tarvitaan.

Kauhanen kertoo, että tasapainottamisohjelmassa perataan tiheällä kammalla kaikki säästömahdollisuudet. Tuloveroprosentin nosto ei ole kuitenkaan työkalupakissa, sillä valtuustoseminaarissa linjattiin jo kesällä, että sitä ei nosteta.

– Emme ole linjanneet, sisältyykö ohjelmaan henkilöstön irtisanomisia tai lomautuksia. Mutta yt-neuvottelujahan se joka tapauksessa tarkoittaa.

Kauhanen muistelee hiljattain Siilinjärvelle pamahtanutta hurjaa Eurojackpot-voittohuumaa.

– Silloin yksi lehtitoimittaja soitti minulle ja kysyi kunnan taloustilanteesta. Oli pakko sanoa, että tilanne on karmea.

Hän jatkaa, että lottovoittajilta ei ole ainakaan toistaiseksi tullut rahalahjoituksia kunnan talouskassan täytteeksi.

Juttua päivitetty kello 17.50 talousjohtajan ja kunnanjohtajan kommenteilla.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Uusi sovellus paljastaa: Pohjois-Savo on Suomen huono-osaisimpia alueita – pohjalukemien Varkaus hyvä esimerkki ongelmien kampittamisesta

Yle: Juhannuksena karanneita nautoja yhä kateissa Juankoskella – kaksi löytyi sieniretkellä

Auton alle jäänyt kolmevuotias kuoli Kuopiossa – poliisi tutkii asiaa rikoksena, mutta pitää todennäköisenä onnettomuutta

Mikä savolainen nähtävyys tai elämys pitäisi jokaisen kesäkulkijan kokea – Kerro meille vinkkisi, voit voittaa elokuvalippuja

"Tavaraa tähkissä kyllä on, mutta katsotaan nyt millaisia säitä on vielä tulossa" – satokausinäkymät kaksijakoiset

Taidelukion lisämiljoonat läpi Kuopion kaupunginhallituksessa – hankkeen kohtalon ratkaisee valtuusto

Savolaista pähkähulluutta ihmetellään Karibialla – eukonkanto taas kansainvälisissä otsikoissa

Naapureiden neuvokkuus esti uhkaavan rakennuspalon Kuopiossa – tuhkalla täytetty roskis roihahti tuleen Kettulanlahdessa

Kaksi rattijuoppoa jäi poliisin haaviin samana iltapäivänä Kuopiossa – Syvänniemessä päädyttiin ojaan asti

Varkauden murhasta epäilty on tunnustanut aiheuttaneensa uhrin kuoleman

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.