Miljonäärien kunta käynnistää laajan rintaman talouskuurin – Siilinjärven talousvuodesta 2019 tulossa musertavan heikko

Siilinjärven kunnan talousjohtaja Pekka Kauhanen ei kaunistele tilannetta.

– Nyt eivät riitä syvätkään huokaisut, ahdistus tässä vaan kasvaa. Nyt täytyy alkaa tehdä töitä, Kauhanen toteaa.

Siksi talousjohtaja ja kunnanjohtaja Vesa Lötjönen esittävät maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että se käynnistää talouden tasapainottamisohjelman, joka jatkuu vuoteen 2022 asti.

Ohjelman sisältösuunnittelu tehdään syksyn aikana kunnanhallituksen nimeämän ohjausryhmän toimesta. Suunnitteluun osallistuvat niin kunnan luottamushenkilöt, johtavat viranhaltijat kuin henkilöstöjärjestöt.

– Ohjelma tulee hyväksyttäväksi joulukuun budjettikokouksen yhteydessä, Kauhanen kertoo.

 

Siilinjärven viime vuoden tilinpäätös oli 4,5 miljoonaa alijäämäinen. Kuluvan vuoden osalta tilanne on sitäkin heikompi, sillä tuloksesta on tulossa noin 11,2 miljoonaa alijäämäinen.

– Eikä sekään välttämättä riitä tuoreiden tietojen valossa, Pekka Kauhanen sanoo.

Budjetissa alijäämäksi oli arvioitu 5,4 miljoonaa.  Pääsyy alijäämän kasvuun on kunnallisverokertymässä. Verokorttiuudistuksen jälkeen Verohallinto on pidättänyt veroja alkuvuonna huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin ennen.

– Olemme tavallaan nyt pankkina Verohallinnolle. Kunnat ovat tietysti tehneet budjettinsa ennakkolaskelmien perusteella, jotka nyt eivät olekaan pitäneet paikkansa. Tilanne on tällä hetkellä epäselvä, mutta koskee jokaista kuntaa.

Myös kunnanjohtaja Lötjönen haluaa korostaa, että viiden miljoonan lisämiinus tänä vuonna on kunnasta riippumaton juttu.

– Verottaja on solmussa asian kanssa. Olen juuri Kuntamarkkinoilla vieraana, ja pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, että asia täytyy selvittää, Lötjönen toteaa.

 

Toki Siilinjärven kuntatalous ryystää ilman valtakunnallisia verotukseen liittyviä epäselvyyksiä. Investointilista on ollut ja on yhä muhkea, erityisesti koulujen ja päiväkotien korjauksiin ja uudisrakentamiseen liittyen.

– Vaikka syntyvyys meilläkin nyt laskee, alle 17-vuotiaita on kuitenkin niin paljon, että koulurakennuksia tarvitaan ja niiden pitää olla terveitä, Pekka Kauhanen sanoo.

Kuluja kasvattaa myös väestön jatkuva ikääntyminen, sillä palveluja tarvitaan.

Kauhanen kertoo, että tasapainottamisohjelmassa perataan tiheällä kammalla kaikki säästömahdollisuudet. Tuloveroprosentin nosto ei ole kuitenkaan työkalupakissa, sillä valtuustoseminaarissa linjattiin jo kesällä, että sitä ei nosteta.

– Emme ole linjanneet, sisältyykö ohjelmaan henkilöstön irtisanomisia tai lomautuksia. Mutta yt-neuvottelujahan se joka tapauksessa tarkoittaa.

Kauhanen muistelee hiljattain Siilinjärvelle pamahtanutta hurjaa Eurojackpot-voittohuumaa.

– Silloin yksi lehtitoimittaja soitti minulle ja kysyi kunnan taloustilanteesta. Oli pakko sanoa, että tilanne on karmea.

Hän jatkaa, että lottovoittajilta ei ole ainakaan toistaiseksi tullut rahalahjoituksia kunnan talouskassan täytteeksi.

Juttua päivitetty kello 17.50 talousjohtajan ja kunnanjohtajan kommenteilla.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Pieksämäki aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat koko henkilökuntaa – tavoitteena kahden miljoonan euron säästöt

Ylä-Savon soten hankintalistalla kaksi uutta laitetta röntgeniin

Supersyysloman laaja kattaus kiinnostaa Kuopiossa

Kuopion kouluiskun tutkinta laajeni: tutkitaan myös törkeän rikoksen valmisteluna ja törkeänä vahingontekona

Rattijuoppo kolaroi rajusti moottoritiellä ja heitti U-käännöksen poliisiauton keulaan

Halvat talvirenkaat uhkaavat viedä ojaan

Opintopsykologi: Selvitellään ja arvioidaan, mutta missä se hoito tapahtuu?

Kuopion oppilas- ja opiskelijahuollossa jaetaan niukkuutta ja viivettä – 2021 ammattikorkeakoululaisetkin YTHS:n palvelujen piiriin

Itä-Suomen yliopisto: Keskikokoiset kunnat toimivat pienimmillä kustannuksilla – Pieniä kuntia voisi kannustaa kuntaliitoksiin

Muistatko miltä Matkus näytti, kun Googlen kamera kuvasi aluetta ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten? Savon Sanomat selvitti, miten katukuva Kuopiossa on muuttunut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.