Monikulttuurinen Kuopio juhli itsenäisyyttä

Kuopion kaupungin itsenäisyyspäivän juhla täytti Kuopion musiikkikeskuksen. Tunnelma oli paitsi arvokas ja isänmaallinen myös monikulttuurinen. Juhlan musiikista ja tanssista vastasivat eri kansallisuuksia edustavat kuopiolaisen esiintyjäryhmät. Kuopiossahan asuu noin sadan eri kansallisuuden edustajaa.

Intialainen Sudipta Chatterjee-Paukkonen ja nepalilainen Suniva Shrestha ovat asuneet Suomessa vuosia. Molemmat työskentelevät Kuopiossa. He tanssivat taidokkaasti esityksessään Rakkauden juhlaa.

– Olen ollut yhdeksän vuotta Suomessa. Itsenäisyyspäivän juhla on hieno. Linnan juhlia katson Illalla televisiosta, Chatterjee-Paukkonen sanoi.

Juhlapuheen piti Pohjois-Savon Sotaveteraanipiirin kunniapuheenjohtaja Jouni Perälä. Hän korosti, että kansainvälistyminen on arkipäivää koulutuksen, kulttuurin, elinkeinoelämän ja voimistuvassa määrin matkailun saralla.

– Kuopio kansainvälistyy, tästä on esimerkkinä tämänkin juhlan ohjelma. Yrityksemme ovat kansainvälistyneet vahdilla. Kuopion kaupunki on ansiokkaasti rakentanut ystävyyskaupunkisuhteita ja siitä esimerkkinä Shanghai. Lokakuussa siellä vieraili Ritva-Liisa Pohjalaisen lasitaiteen näyttelyn avajaisissa yli kolmekymmentä kaupungin, oppilaitosten, kulttuurin ja elinkeinoelämän edustajaa Kuopiosta, kukin omalla ohjelmallaan, aikataulullaan ja tavoitteillaan, hän sanoi.

– Maamme hyvinvointia, jonka te sotiemme veteraanit ja teidän sukupolvenne olette rakentaneet, on myös tulevaisuudessa kyettävä puolustamaan ja kehittämään. Parhaiten se tapahtuu ihmisten yhteisvastuun ja yhteisöllisyyden parantamisena ja itsenäisen maan tulevaisuuden puolustamisena, hän painotti.

Sotiemme veteraanien keski-ikä on 93 vuotta ja heitä, miehiä ja naisia, on keskuudessamme 14 000.

– Heidän arvonsa olivat ja ovat velvollisuuksien täyttäminen, yhteenkuuluvuus, oikeudenmukaisuus, kiintymys kotiseutuun ja kiintymys isänmaahan. Nämä arvot ovat kuin kivijalka kansakunnalle niitä on syytä ylläpitää myös tulevaisuudessa viedessämme Suomea uudelle itsenäisyytemme vuosisadalle, Perälä korosti.

Juhlan järjesti Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue yhteistyössä Monikulttuurikeskus Kompassin kanssa.