Moottorikelkkailijoille sattunut jo onnettomuuksia – Poliisi lupaa tehovalvontaa

Poliisin mukaan Pohjois-Savossa on sattunut jo useita loukkaantumisia moottorikelkkailijoille, vaikka kuolonkolareilta on toistaiseksi vältytty.

Poliisi on saanut myös palautetta luvattomasta kelkkailusta. Moottorikelkkailijat ovat ajaneet alueilla, joissa se ei ole sallittua, kuten etenkin kaduilla.

Itä-Suomen poliisin mukaan poliisi tekee moottorikelkkailukauden alettua nyt maastoliikenteen- ja erävalvontaa ympäri maakuntaa niin, että valvonnassa kiinnitetään erityisesti huomiota kuljettajan ja moottorikelkan kuntoon.

Poliisi tekee myös nopeusvalvontaa jäällä ja kelkkaurilla sekä tarkistaa asiapaperit eli ajokortteja ja kelkkojen rekisteriotteita.

– Hyvä on muistaa, että maastossa tai jäällä saa pienestäkin ajonopeuden ylityksestä rangaistuksena päiväsakon, rikesakkoa maastossa ei tunneta, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista muistuttaa.

– Myös kannattaa muistaa, että maanteillä kelkkailu on kielletty. Valvonnassa puututaan kelkkailuun tiellä.

Kaduilla ajamiseen puuttuvat myös poliisin normaalit autopartiot, eivät vain moottorikelkkapoliisit.

Moottorikelkan kuljettajalla on velvollisuus ottaa itse selvää säännöksistä ennen kelkkailemaan lähtemistä. Siihen ei vedota, ettei tiedä.

– Kuljettajan vastuuseen kuuluu huolehtia siitä, että rekisteriote, ajokortti sekä mahdolliset uraluvat ovat mukana. Myös muiden sääntöjen tunteminen on hyvän moottorikelkkailukulttuurin perusta.

– Erityisen tarkkana on oltava myös siinä, ettei moottorikelkkaa luovuta eikä luovuteta henkilölle, jolla ei ole ajo-oikeutta tai ajokykyä.

– Kun kuski pitää kelkkansa ja itsensä ajon edellyttämässä kunnossa, pienenee riski joutua onnettomuuteen.

Pahkin myös muistuttaa, että luonnossa on luonnon olot. Mutkat, töyssyt ja puut eivät ole yllätys.

– Ei riitä, että kuljettaja seuraa ainoastaan edellä ajavan perävaloa, vaan koko näyttämön tulee olla seurannassa. Ajouralla voi olla este, kuoppa tai oja, jota ennen on saatava kelkka pysähtymään myös huonon näkyvyyden vallitessa.

– Tässä erittäin hyvä muistisääntö: Jos säikähdät vastaantulijaa, ajat liian suurella nopeudella!

Vuosittain Suomessa kuolee 10–20 moottorikelkkailijaa ja loukkaantuu noin 400–500.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.