Mopomiitissä loukkaantuneet olivat nuoria – toiset jatkoivat keulimista vielä kolarin jälkeenkin

Mopomiitissä Kuopiossa loukkaantuneista kaksi oli alaikäisiä. Mopomiitin ulosajossa loukkaantui kaksi 16-vuotiasta ja yksi 18-vuotias katsoja.

Mopomiitin katsojia loukkaantui Kuopion Heinälamminrinteellä myöhään lauantai-iltana, kun kevytmoottoripyörällä temppuilleen alaikäisen jyväskyläläisen pojan ajoneuvo karkasi yleisön joukkoon.

Lue myös: Mopomiitti sai dramaattisen käänteen Kuopiossa – moottoripyörä ajautui yleisön joukkoon

Tällä hetkellä tiedetään, että loukkaantuneista kaksi oli poikia ja yksi tyttö. Heistä kaksi kuljetettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan saamaan hoitoa vammoihinsa.

Loukkaantuneista kaksi on kuopiolaisia ja yksi siilinjärveläinen.

Kellään loukkaantuneella ei ole hengenvaaraa, mutta poliisilla ei muuten ole toistaiseksi tietoa vammojen vakavuudesta.

Yli sata nuorta ja aikuista paikalla

Kuopiossa järjestettiin luvaton mopomiitti lauantaina niin, että tapahtuma veti yli sata ihmistä Kuopion seudulta, mutta osa osallistujista oli Jyväskylästä asti.

Paikalla oli myös useita aikuisia, jotka eivät puuttuneet mitenkään tapahtuman vaarallisiin järjestelyihin ja yleisön riskiin jäädä keulijoiden alle. Aikuisia oli paikalla sekä autoilla että moottoripyörillä.

Sen jälkeen kun onnettomuus tapahtui ja alueelle tulivat poliisit ja ensihoitajat, mopomiitti keskeytyi, mutta se siirtyikin yöllä taas uuteen paikkaan.

Onnettomuudesta huolimatta nuoret jatkoivat mopomiittia yöllä vielä Matkuksen alueella.

Vaihtoivat paikkaa useita kertoja

Jo aiemmin illalla mopoilla keuliminen oli alkanut Neulamäen teollisuusalueella. Kun asukkaat ilmoittivat siitä poliisille, mopomiitti siirtyi Pitkälahteen ja edelleen myöhemmin Heinälamminrinteelle.

Heinälamminrinteellä 17-vuotias poika ajoi kevarilla seisten sen päällä. Hän törmäsi vieressä ajaneeseen toiseen moottoripyörään ja putosi itse alas. Ilman kuljettajaa jäänyt kevari suistui yleisön päälle.

Poliisi epäilee kuljettajaa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta.

– Aiempiin vuosiin verrattuna mopomiitit ovat vähentyneet ja niiden osallistujamäärät pienentyneet Pohjois-Savossa. Ongelma on tapahtumat, joilla ei ole varsinaista järjestäjää, johon saisi kohdennettua vastuun tapahtuman turvajärjestelyistä, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Tapahtuma kutsutaan kokoon suljetuissa ryhmissä netissä. Mopoilla temppuilu vaatisi suljetun paikan, mutta yleensä nuorista ei ole löytynyt tapahtumalle järjestäjää, joka sopisi paikasta ja pelisäännöistä poliisin kanssa.

liikenne poliisi liikennepoliisi liikenneturvallisuus mopovalvonta moporatsia mopo Kuva: Asta Tenhunen
 

– Jos mopomiitti on poliisilla tiedossa, meiltä löytyy väkeä, joka osaa mopojakin valvoa. Ongelma on se, jos tapahtumista tulee ilmoitus yhtäkkiä kesken kesäviikonlopun, jolloin poliiseilla on muutenkin kiirettä.

– Silloin räikeimmät tapaukset jäävät kiinni, mutta muihin asioihin kuten kaikkiin tapahtumassa olleisiin viritettyihin mopoihin poliisi ei ehdi puuttumaan.

Poliisi toivoisi nuorilta itseltään vastuuta mopolla ajamiseen samoin kuin heidän vanhemmiltaan.

– Seuraukset mopolla kolaroinnista voivat olla aika kovat.

Pohjois-Savossa on viime vuosina menehtynyt mopokolareissa yksittäisiä nuoria noin joka toinen vuosi. Mopomiiteissä Kuopiossa on aiemminkin tapahtunut murtumiin johtaneiden törmäilyjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mopomiitti sai dramaattisen käänteen Kuopiossa – moottoripyörä ajautui yleisön joukkoon

Uusimmat

Savo

Tänään on Kuolleiden lasten muistopäivä – kuinka nämä neljä vanhempaa selvisivät pahimmasta mahdollisesta uutisesta, jonka voi saada?

Junaliikenne Pieksämäen ja Jyväskylän välillä – vuoroja korvataan linja-autoilla

Pieksämäellä sanotaan ei ikuiselle mokkapalavuorolle – Kaupungissa yritetään uudistaa vapaaehtoistyötä

"Amiska" palasi maaseudulle – Rautalammilla alkoi lähihoitajien koulutus

Ammatillista koulutusta räätälöidään maaseudulle yritysten todellisiin tarpeisiin

Kuopiolainen Sari Mielonen Itä- ja Pohjois-Suomen Nuorkauppakamareiden johtoon

Kansa kävelee ja hölkkää Kuopiossa – nuoret naiset kehuvat: "Yksin ei aina tule lähdettyä"

13-vuotias mopopoika kaasutti poliisia karkuun Kuopiossa

Nuori tyttö voitti lajittelukisan – Kuopio paransi maailmaa roska kerrallaan: siistein viikko sai paljon kehuja

Uudet kadut vauhdittavat ykköshanketta – Savilahdentien liikennettä haittaavien töiden on määrä olla lokakuun loppuun mennessä ohi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.