Muistatko vielä lohilammikkobuumin?

Ongintalammikoiden määrän kehitystä ei ole kirjattu kansien väliin, mutta selvää on, että kulta-ajat ovat muisto vain. Luonnonvarakeskuksen tutkija Päivi Eskelinen pohtii, että lohilammikot tulivat varmasti aikoinaan tarpeeseen, sillä kävijöitä riitti.

– Lopulta asiakaskuntaa ei ollutkaan tarpeeksi. Lapsiperheille se oli sopivaa toimintaa, mutta monet varmasti ajattelivat, että se on pikkuisen liian helppoa kalastamista.

Eskelinen muistuttaa, että myös kovin sesonki on lyhyt ja moni yrittäjistä teki muitakin hommia samalla.

– Myös matkailuyrittämisen vaatimukset ovat kasvaneet nopeasti. Vaaditaan monipuolisuutta ja palveluita. Aika vain ajoi ongintalammikoiden ohi.

Pohjois-Savon ely-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Timo Takkunen muistelee, että kuumimman ongintalammikkobuumin aikaan 80- ja 90-luvuilla pelkästään Pohjois-Savon alueella oli parikymmentä yritystä, joiden toiminta perustui siihen, että asiakas nosti kalan itse ja saalis käsiteltiin heti mukaan.

– Niitä oli aika paljon teiden varsilla. Jos toimintaa enää on, se on yleensä osa suuremman matkailuyrityksen toimintaa kuten Tervon Lohimaassa.

Pielavedellä toimivan Löytyn lohen lisäksi perinteisiä ongintalammikoita saa hakemalla hakea. Esimerkiksi kaavilainen Osmo Hallikainen luopui toiminnasta viitisen vuotta sitten. Hallikaisen Mäntyjärven Lohi ehti toimia 24 vuotta.

– Sitten rupesi vanhuus tulemaan.

Hallikainen muistelee, että varsinkin alkuaikoina väkeä riitti paljon.

– Se oli sen ajan muoti-ilmiö. Sitten rupesivat tuomaan Norjasta tavaraa niin halvalla, että oma toiminta meni kannattamattomaksi.

Kaavilla toimii vielä toinen lohilammikko, joka on nykyään auki vain tilauksesta.

– Soittamalla pääsee onkimaan, mutta muuten emme pidä enää paikkaa auki, kertoo Matti Tukiainen Vaikon Lohi ja Lomasta.

Vieremän Mykänlammella toiminta päättyi myös muutama vuosi sitten. Kalastusseura Vapailijat ry:n Jukka Piippo kertoo, että pillit pantiin pussiin kun vesi meni huonoksi.

– Leväkukintoja oli liikaa ja vesi rupesi oikein haisemaan. Kyllä siellä kävijöitä olisi riittänyt.

Piippo harmittelee, että myös lähialueen Siltalan Lohi ja Lohiranta ovat lopettaneet.

– Kyllä ihmiset tuntuvat kaipaavan sen tyylisiä paikkoja. Uskon, että siinä olisi vielä bisnesrako jollekin.