Myös psykoterapeutti tunnustaa olevansa Saamari-siivouksen harjoittaja – "Tuskin saisin siivottua ilman sitä"

Savon Sanomissa julkaistu "Saamarista siivoushitti" -artikkeli (SS 24.4.) on lähtenyt leviämään trombin tavoin ympäri Suomen, ja aihepiiristä innostuneet ovat löytäneet aiheesta mehukkaan keskustelunaiheen.

Lue myös: Saamarista siivoushitti
 

Taustaksi: Saamari-metodissa on kysymys siitä, kuinka kehon aggressiotila valjastetaan myönteiseen käyttöön – eli tehokkaaseen siivoukseen.

Konmari Suomi -ryhmässä huusholliensa siivoojat ja järjestelijät yltyivät jopa kehittelemään uutta termistöä metodille.

– Loistava! Raivari olis kaksoismerkityksessään myös osuva termi tälle metodille, ehdottaa Jennika Selina.

Vihainen nainen – Hyvä, paha aggressio (Kirjapaja, 2019) -kirjan kirjoittaja, psykoterapeutti, pariterapeutti ja teologian tohtori Heli Pruuki kertoo ilahtuneensa siitä, että hänelle itselleenkin läheinen siivousmenetelmä on nyt saanut nimen ja brändin.

– Tuskin saisin koskaan siivottua ilman totaalikyllästymistä kodin kaaokseen ja siitä kumpuavaa vimmaa.

Hän pitää kuitenkin tärkeänä, ettei siivoamisella vältellä tai tukahduteta suuttumuksen alkuperää.

– Samalla kun siivoaa, voi ajatella sitä, mikä kiukun, raivon tai loukkaantumisen aiheutti, hän opastaa.

Pohjimmiltaan syy saattaa nimittäin olla ihan muussa kuin itse sotkussa.

– Taustalla voikin olla sitä murhetta, että kokee jäävänsä yksin hommien kanssa. Vihaisuus tulee siitä, että taas tämä jäi minun harteilleni. Homman saa kyllä kiukun voimalla tehtyä, mutta takana voi olla silti paljon surua. Monesti tässä on hyvä keskustelun paikka parisuhteessa. Jakautuvatko työt tasapuolisesti?

 

Psykoterapeutti sanoo, että aggressio itsessään on neutraali tunne. Se ei ole hyvä eikä paha vaan normaali osa ihmisen tunteiden kirjoa. Vasta sen kanavoiminen voi olla luonteeltaan joko rakentavaa tai tuhoavaa

Vaikka siivous sinänsä on rakentavaa toimintaa, se voi muuttua tuhoavaksi, jos kodin siivoustrombi onkin pelottava imurin tai mopin kanssa viuhtoessaan.

– Kun tulee uhkaavaksi toisille, se ei ole enää myönteistä kanavointia. Silloin se on vain yksi aggressiivisen käyttäytymisen muoto.

Savon Sanomien lukijat ja lukijat eri Facebook-ryhmissä ovat tunnistaneet itsensä Saamari-siivouksesta. Erityisesti perheenäidit ovat kokeneet, että aihe tulee lähelle.

Pruuki sanoo, että siivoaminen voi olla myös hyödyllistä oman ajan ottamista, kun kuorma täyttyy lapsiperhearjessa.

– Kun lapset ovat turvassa eikä jätetä heitä yksin, väsymykseen liittyvä turhautuminen on oikein hyvä purkaa siivoukseen. Voi ottaa ja mennä siivoamaan sen ullakon, joka on siivoamatta, hän kannustaa.

– Mutta samalla on tärkeää huolehtia myös muusta omasta ajasta ja levosta. Kuka tahansa tulee vihaiseksi, jos ainoa oma aika on siivoamista, Pruuki toppuuttelee kaikkein sitoutuneimpia metodin käyttäjiä.

Siivous on sikäli hyvää aggression purkua, että siinä on äksöniä.

–  Vaikeat tunteet jäävät kehoon, jos ne jäävät käsittelemättä. On siis hyvä, että niitä käsittelee myös kehollisesti, psykoterapeutti kiittää metodia.

Saamari-siivous ei voi olla pysyvä metodi ammattilaisten keskuudessa, varoittelee Janne Ropponen Kuopion siivouspalvelusta.

– Ehkä se sopii kotisiivoojalle! Mutta kun siivoaa työkseen, niin ihmisiä pitää palvella iloisella ilmeellä. Emme suosittele, hän naurahtaa.

Ropponen tietää, että siivous on omiaan tuottamaan hyvää mieltä.

– Kun saa lattian kiiltämään, vaikka lähtökohta on huono, niin kyllähän siitä hyvä mieli tulee!

Konmari Suomi -ryhmässä ei ole lainkaan paheksuttu sitä, että myös kilpailevaa metodia on tarjolla. Moni "marittaja" näet tunnustaa siekailematta harjoittaneensa myös Saamaria.

Psykoterapeutti Heli Pruuki sanoo seurailevansa myönteisin silmin sitä, että myös suomalaiset ovat alkaneet kyseenalaistaa tavarapaljouden tarvetta. Tämä ilmiö on tuonut mukanaan sen, että erilaisille siivous-, karsinta-, ja järjestelytavoille on kysyntää.

– Tavarat ovat täyttäneet jonkin tärkeän aukon vanhempiemme tai isovanhempiemme elämässä, koska he ovat eläneet pula- ja sota-aikoja.

Tavarat eivät kuitenkaan tee onnelliseksi – paitsi hetken ajan. Sen jälkeen tavaroista tulee taakkoja.

 – Ostaessaan jotakin hoidetaankin usein jotain muuta tarvetta. Kun ostaa kivan vaatteen, se ostetaan turhautumiseen, väsymykseen, suruun tai pettymykseen. Se ei kuitenkaan hoida tarvetta kauan. Tulee hetken ilo, ja kohta tavara on yhdentekevä ja tunne edelleen hoitamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Saamarista siivoushitti

Uusimmat

Savo

Kuopion asemanseudulla alkaa pian kolmannen kerrostalon rakentaminen: Kuopion Porttiin tulee yhteensä yli 200 asuntoa

Hallituksen sote-linjaus jättää Savon jaon auki – näin maakuntajohtajat kommentoivat asiaa

Rattijuoppo kolaroi vaarallisesti Kuopiossa

Varkaudessa kadonnut mies löytyi kuolleena

Vielä ehtii ilmoittaa oman puutarhan kaikille nähtäväksi

Mikä on hyvän hampurilaisen salaisuus?

Maistelija kiljui, juoksi ympäri pöytää ja polvistui kokin eteen. Hän ei voinut käsittää miten hyvää juuri maistoi  – Kuopio on Euroopan herkullisin paikka

Punkkirokotteiden hinnoissa suuret erot – Pohjois-Savossa TBE-rokotetta suositellaan Lapinlahdella

Kuopion Kuntolaakson uusi uimahalli alkaa olla valmis – tältä siellä näyttää!

Puijon Pesis madaltaa kynnystä pesäpalloon: ely-keskukselta rahoitusta hankkeeseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.