Myrskystä aiheutui 10 000 euron tappiot koiranäyttelylle

– Kaikki tapahtui täysin ennalta arvaamattomasti. Olin juuri lähdössä kotiin, kun salama iski. Kaaos oli hetkessä päällä, kuvailee rakennusmies Heikki Koponen.

Yllättäen torstai-iltapäivänä Kuopion Sorsasalon raviradalle iskenyt voimakas myrsky aiheutti mittavia vahinkoja Sawo Show -koiranäyttelyalueella. Valtava messualue oltiin juuri saatu pystytettyä, kun myräkkä pamahti alueelle.

– Noin 40 telttaa ruttaantui, arvioi rakennuspäällikkö Seppo Soininen.

Yksi henkilö jouduttiin viemään ambulanssilla sairaalaan teltan lennettyä häntä päin. Vakavilta vammoilta kuitenkin vältyttiin.

– Kyseessä on 10 000 euron tappiot, toteaa puheenjohtaja Kari Leppänen tapahtuman järjestävästä Kennelliitosta.

Suurin osa romuttuneista teltoista oli tuomaritelttoja. Aineellisia vahinkoja syntyi myös koiranomistajille ja myyjille.

Aluetta pystytettiin torstaiaamusta alkaen 200 talkoolaisen voimin. Monet rakentajat olivat juuri lähteneet kotiin, kun myrsky saapui. He joutuivat jatkamaan töitä vielä pitkälle iltaan.

– Aamukuudelta korjaustyöt jatkuvat, kertoo Martti Puuma.

Uusia tuomaritelttoja toimitetaan aamuun mennessä kymmenen. Muut hajonneet teltat yritetään saada tilapäisesti kasaan.

– Uutta myrskyä ne ei eivät kestä, pitää toivoa hyvää säätä, Soininen huokaa.

Kolmipäiväiseen näyttelyyn on ilmoitettu yhteensä 9 000 koiraa. Tapahtuman odotetaan tuovan alueelle joka päivä noin 6000 henkeä, mukaan lukien katsojat, koiranomistajat ja talkoolaiset.

– Sähkötolpalliset asuntovainupaikat varattiin loppuun jo kuukausi sitten. Autopaikkoja on kuitenkin tuhansia, joten ne eivät varmasti lopu kesken, lupaa tiedotuspäällikkö Veijo Miettinen.

Sawo Show on tänä vuonna poikkeuksellisen kansainvälinen: kisaan on ilmoitettu ennätysmäärä ulkomaalaisia koiria, tuplasti aiempiin vuosiin verrattuna.

– Runsas kansainvälinen osaanotto vaikuttanee oleellisesti tuloksiin. Pitää olla aika varma koiran pärjäämisestä, että viitsii maksaa matkat ja majoitukset Suomeen, Miettinen huomauttaa.

Venäjältä Kuopioon saapuneella Zaharovin perheellä on näyttelyä kohtaan kovat odotukset. He pystyttivät torstaina yöpymistelttaansa alueelle.

– Voitto on tietysti tavoitteena, julistaa tytär Ksenia Zaharov.

Toinen perheen koirista, Sarasvati on jo napannut kerran Suomen mestaruuden, Lappeenrannassa vuonna 2010. Sen sijaan Sarasvatin kaksoisolentoa muistuttava Galaxy on kisaamassa Suomessa ensimmäistä kertaa.

Alueelle nousi torstaina 58 näyttelykehää ja noin 70 myyntikojua. Mukana on Sawo Show´n kaikkien aikojen suurin myyntiosasto, pientä tavarataloa muistuttava italialainen Taku.

– Tulin tänne Helsingistä veneellä, tämä on vähän kuin lomareissu, kertoo myyntipäällikkö Antonella Cazzaniga. Taku myy koirille erilaisia tarvikkeita ja kosmetiikkaa.

Italiassa asuva Cazzaniga on pitänyt myyntipistettään pari kertaa aiemmin Helsingin koiranäyttelyissä.

– Kuopio vaikuttaa eksoottiselta, Cazzaniga arvio.

Näyttelyt alkavat Sorsasalossa kello 10. Parkkipaikkoja löytyy pääportin takaa sekä tallialueelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Partioleiri jouduttiin evakuoimaan ukkosen takia

Myrsky pani junaliikenteen solmuun - Kestosta ei tietoa

Leirintäalueella ollut: "Kuin sotafilmissä"

Ukkosen kaatamat puut kylväneet tuhoa Savossa

Kesän kovimmat ukkoset iskevät torstaina