Myrskytuulet saapuvat maanantaina Pohjois-Savoon: lämpötila putoaa rajusti

Tuuli yltyy maanantaina myrskypuuskiksi maan keskivaiheilla sekä länsirannikolla. Puuskat voivat aiheuttaa maa-alueilla tuulivahinkoja. Lisäksi voimakas tuuli lisää metsäpalojen leviämisherkkyyttä.

Vienanmerelle syvenevä matalapaine voimistaa luoteistuulen puuskaiseksi maanantaina suuressa osassa Suomea. Puuskat ovat päivällä Pohjois-Savossa noin 20 metriä sekunnissa.

– Tuuli on hyvinkin voimakasta ja varsinkin puuskaista. Pohjois-Savossa se voi aiheuttaa tuhojakin, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso varoittaa.

Tuulivahinkoja voi tulla yleisesti etenkin maanantai-iltapäivän ja -illan aikana. Myös pitkät sähkökatkot ovat mahdollisia. Tuuli pysyy puuskaisena koko päivän ja heikkenee kunnolla vasta iltayöllä. Pohjois-Savossa voi esiintyä paikoin 15 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia vielä yölläkin. Tiistaina päivällä tuulet ovat maanantaita heikompia, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli on edelleen puuskaista.

 

Viime viikkoina nautittu poikkeuksellisen lämmin sää muuttuu alkavalla viikolla tavanomaista viileämmiksi keleiksi. Alkuviikon kylmin päivä on tiistai, jolloin elohopea jää Pohjois-Savossa yleisesti alle kymmenen asteen.

– Pohjoisesta on virtaamassa kylmää ilmaa, ja sitten ei ole enää helteitä näköpiirissä, Laakso selvittää.

Maanantaina lämpötila laskee maakunnassa jo 12–13 asteen tuntumaan. Maanantain ja tiistain aikana Pohjois-Savon ylitse voi mennä hajanaisia sadekuuroja, mutta metsäpalovaroitus pysyy silti voimassa.

Tiistaina lämpötila putoaa laajalti kymmenen asteen alapuolelle.

– Tiistai voi olla hyvinkin viileä päivä, mutta sen jälkeen lämpenee hieman. Loppuviikolla voidaan päästä lähemmäs 15 astetta, Laakso uskoo.

 

Toukokuu oli Pohjois-Savossa poikkeuksellisen lämmin. Alkuviikon viileät kelit pudottavat elohopean puolestaan selvästi pitkän ajan keskiarvon alapuolelle. Keskiarvojen mukaan vuorokauden ylin lämpötila on Kuopiossa kesäkuun alussa 17 astetta. Ensi viikolla jäädään reilusti sen alapuolelle Jäämereltä tulevan kylmän virtauksen vuoksi.

– Etenkin maanantai tuntuu varmasti todella viileältä kovan tuulen kanssa, Laakso huomauttaa.

Viikonlopun aikana kylmä virtaus heikkenee ja sää lämpenee ainakin hieman.

Uusimmat

Savo

Jo kolmatta epäillään laittomasta kilpa-ajosta – nuorukainen ajoi yli kaksi kertaa yli sallitun rajan

Siilinjärvellä hurja ylinopeus: kuljettaja pyyhälsi yli 190 kilometriä tunnissa

Lapinlahdella sattui nokkakolari, iisalmelainen ajautui vastaantulevien kaistalle

Kaksoset Konsta ja Peppi syntyivät hyväkuntoisina, mutta kromosomimuutos sinetöi kohtalon – Monolan perheen arki ei ole entisellään, kun siskot jäivät ilman veljeä

Kilpa-ajajat päätyivät poliisin pakeille, hurjastelleilta nuorukaisilta kortti pois

Korjaamomurrosta epäilty vangittiin, miehellä poliisin mukaan mittava rikoshistoria

Nainen oli noitana harvinaisuus, luudan sijasta matkustettiin lehmällä

Lääninhallitus huonossa hapessa: Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Kuopion arvopytingin

Piimänkatu on jo yli sadan työpaikka – Iisveden Metsällä ja Finland Laminated Timberillä edelleen kasvuhaluja

Verkossa ilmestyvä pääsiäisen näköislehti on runsas lukupaketti – juhlapyhien lisälehtiä luvassa jatkossakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.