Näin itsenäisyyttä juhlistettiin Kuopiossa

Kuopion kaupungin lauantaina Musiikkikeskuksella järjestämä itsenäisyyspäivän juhla keräsi konserttisalin lähes täyteen sotaveteraaneja ja muita juhlavieraita.

– Kaupungin järjestämä itsenäisyysjuhla on meille hyvin tärkeä asia. Olemme pyrkineet osallistumaan tähän aina kuin se on suinkin mahdollista, kuopiolaiset Maija-Leena ja Panu Hakola kertovat.

– Itsenäisyys merkitsee paljon. On erittäin arvokas asia, että Suomi on itsenäinen, olimmehan 700 vuotta Ruotsin ja 100 vuotta Venäjän vallan alla, Panu Hakola huomauttaa.

Tilaisuuden juhlapuhuja, tämän vuoden Kuopio-mitalilla palkittu taiteilija Ritva-Liisa Pohjalainen muisteli puheessaan, ettei hänen isänsä kertonut lapsilleen sodasta koskaan mitään.

– Myöhemmin ymmärsin, että sota oli liian lähellä. Hän halusi meille turvallisen lapsuuden. Joskus saattoi kuulla jotain salaa, kun isän kaveri oli istumassa iltaa meillä ja he keskustelivat sodasta.

– Näin myös äidin usein hierovan isän jalkoja, joissa ei veri oikein kiertänyt. Se johtui kuulemma haavoittumisesta. Isä ei kuitenkaan ikinä valittanut meille lapsille näitä asioita. Sota tuntui kaukaisemmalta kuin se olikaan, Pohjalainen muistaa.

Tämän päivän Suomessa hän on huolissaan etenkin nuorten jaksamisesta.

– Tunnen suurta huolta tämän päivän nuorten puolesta. Siitä huolimatta, että he ovat ahkeria, taitavia ja yrittävät parhaansa, suuri joukko jää vaille työtä. Heidän kysymyksiinsä ei edes vastata, eikä heistä aina välitetä. Ei ehditä.

– Kansa kestää vain, jos se pitää huolta urheista nuoristaan ja niistä, jotka ovat vaarassa jäädä haavoittuneina elämän taistelukentälle, Pohjalainen muistutti.

Katso kuvat: Varkauden jääjuhla oli nuorten tähtihetki