Näkökulma: Kyläläisten kansannousu tuotti tulosta

Pieksämäen terveysasemista nuijittiin tervetullut kompromissi.

Pieksämäen perusturvalautakunnan päätös sivuterveysasemien supistuksista osoittaa, että poliittisilla päätöksentekijöillä ja virkajohdolla on sittenkin neuvottelukykyä ja -halua. Aina ei ole siltä näyttänyt.

Ratkaisua edelsi kylien kansannousu, jossa Jäppilän, Virtasalmen ja Naarajärven asukkaat puolustivat sinnikkäästi omia etujaan.

 

Julkista keskustelua on leimannut ehdottomuus. Kyläläisten tukena on häärinyt joukko omaa politiikkaansa tekeviä valtuutettuja, joille kaikenlainen palvelujen karsiminen tuntuu olevan liikaa.

Virkajohto puolestaan yritti runnoa läpi kerralla liian rajua leikkauspakettia. Kaupungin kaikkien sivuterveysasemien sulkeminen näyttää olevan poliittinen mahdottomuus.

Lautakunnan yksimielisessä esityksessä Jäppilässä ja Virtasalmella pääsisi jatkossakin lääkärin vastaanotolle. Naarajärvellä toiminta lopetettaisiin.

Linjaus on järkevä. Harvassa ovat kaupungit, joilla on varaa ylläpitää terveysasemia viiden kilometrin säteellä toisistaan. Aikapäiviä sitten kaadetuille kuntarajoille on turha rakentaa näkymätöntä muuria. Naarajärveltä on lyhyt ajomatka pääterveysasemalle, ja bussit kulkevat.

 

Kompromissin kääntöpuoli on, että säästöpaineet ovat nyt entistä suuremmat muualla sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kuntaliiton tuoreiden tilastojen mukaan Pieksämäen tuottamat sote-palvelut olivat viime vuonna kalleimmat suurten kuntien ja kaupunkien vertailussa. Tänä vuonna perusturvalle budjetoitu kahden miljoonan euron sopeutustarve ei ole kadonnut mihinkään.

Lakisääteisissä palveluissa säästöt syntyvät pienistä puroista. Perusturva on jäämässä vuositasolla noin neljännesmiljoonan siitä vaihtoehdosta, että kaikki sivuterveysasemat suljettaisiin.

Kompromissiratkaisu voikin olla karhunpalvelus esimerkiksi kaupungin vanhus- ja kotihoidon palvelujen työntekijöille, joiden odotetaan kantavan vastuuta kustannussäästöistä. Monin paikoin on nähty, että laitospaikkojen kova karsiminen voi kuormittaa kohtuuttomasti kotihoitoa.

Perusturvan budjettipalapeli ei ole vielä valmis.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lautakunta puoltaa kahta sivuterveysasemaa