Näkökulma: Vihreä aalto näkyi myös Pohjois-Savossa, samoin perussuomalaisten tappio

Kuntavaaleista tuli yleispoliittiset myös Pohjois-Savossa, sillä vihreiden historiallisen suuri vaalivoitto näkyi maakunnassa ja vain hieman laimeampana kuin koko maassa. Paikalliset erot ovat tosin suuria. Esimerkiksi Siilinjärvellä vihreiden kannatus kasvoi 5,6 prosenttiyksikköä lähes kymmeneen prosenttiin. Kuopiossa nousu oli melkein viisi prosenttiyksikköä. Maakunnan tulosta veti alas se, että yhdeksässä kunnassa vihreillä ei ollut ehdokkaita.

Perussuomalaisten tappio kasvoi aivan valtakunnallisiin mittoihin. Kuopiossa puolueen miinus oli jokseenkin sama kuin koko maakunnassa eli nelisen prosenttiyksikköä. Rumin pudotus tuli Rautavaaralla, missä puolueen miinus oli 9,9 prosenttiyksikköä. Suurten tappioiden paikkakuntia perussuomalaisille olivat myös Kaavi, Tervo ja Vieremä.

Hallituspuolueet hävisivät koko maakunnassa, sillä sekä keskusta että kokoomus kirjasivat lievän miinuksen. Yhteensä hallituspuolueet kärsivät tappiota 6,5 prosenttiyksikköä.

Erikoisuuksiin kuuluu Lapinlahti, missä kristillisdemokraattien kannatus pomppasi peräti 11,6 prosenttiyksikköä. Selitys on yksinkertainen: siellä puolueen puheenjohtaja Sari Essayah oli ehdolla ja oli ylivoimainen äänikuningatar 398 äänellään. Myös tytär Noora Knapp pääsi valtuustoon. Koko maakunnassa kristillisdemokraatit sen sijaan petrasivat vain hieman.

Sosiaalidemokraatit juhlivat Varkaudessa, missä SDP voitti peräti 8,2 prosenttiyksikköä lisää kannatusta, joka nousi 44,5 prosenttiin. Myös Iisalmessa demarit voittivat eniten: 18,4 prosenttia on 5,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Siilinjärvellä demarit sen sijaan hävisivät  kaksi prosenttiyksikköä ja siellä vaalien voittajia olivat vihreät (+5,6 %-yks), kristillisdemokraatit (+3,0 %-yks),  ja keskusta (+1,6 %-yks).

 

Kuopiossa muutoksia kaupunginhallitukseen

 

Kuopion vaalitulos tuo muutoksia kaupunginhallitukseen ja valtuuston puheenjohtajistoon. Kaupunginhallituksesta putoaa ainakin keskustan Hetti Rytsy, joka ei yltänyt valtuustoon. Keskusta ja kokoomus sopivat suurimpina puolueina, kumpi ottaa valtuuston ja kumpi kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden. Isännän ääntä käyttää yli 1500 äänen marginaalilla keskusta.

Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) on johtanut kaupunginvaltuustoa, mutta 361 ääntä ja yhdeksäs sija puolueen sisäisessä vertailussa ei taida enää riittää siihen tehtävään. Selkein ehdokas hänen tilalleen on Antti Kivelä, joka oli 729 äänellään keskustalaisten äänikuningas. Leila Savolainen ja Tapio Tolppanen voivat äänisaaliidensa perusteella jatkaa kaupunginhallituksessa.

Nyt kaupunginhallitusta johtaa Pekka Kantanen (kok.), jonka 530 äänen saalis toi puolueen sisäisessä kilvoittelussa kolmannen sijan. Nelli Berg-Väänänen voitti hänet 49 äänellä ja Marko Kilpi 218 äänellä. Ei liene huono veikkaus, että Kantanen jatkaa. Taisto Toppinen putosi valtuustosta ja joutuu siten jättämään paikkansa myös kaupunginhallituksessa.

Äänisaaliiden perusteella näyttää, että SDP:n valtuutetuista Neeta Röppänen voi säilyttää paikkansa kaupunginhallituksessa. Puolueen sisällä seitsemänneksi yltäneen Jukka Pulkkisen ura voi sen sijaan katketa, sillä puolueen äänikuningattareksi nousseelle ex-kansanedustaja Tuula Väätäiselle pitää löytyä näkyvä paikka.

Pienempien puolueiden osalta vaali oli yllätyksetön, sillä koko kaupungin eniten ääniä sai Minna Reijonen (ps.), Harri Auvinen oli vihreiden ykkönen ja vasemmistoliitossa ex-kansanedustaja Erkki Virtanen sai puolueessaan selkeästi eniten ääniä.

Ensikertalaisista suurimman äänisaaliin sai Tuula Väätäinen, joka on ollut aikaisemmin kuntavaaleissa Siilinjärvellä. Toiselle sijalle ylsi kirjailija ja poliisi Marko Kilpi ja kolmanneksi tuli vihreiden Veera Willman. Keskustan ensikertalaisista ykkönen oli hiltulanlahtelainen Vesa Linnanmäki.

Korjaus 10.4.2017 klo 1.37: Korjattu Tapio Tolppasen nimi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.