Nalliainen-veistos palasi Kuopion katukuvaan

Kuopion keskustaan on kaikessa hiljaisuudessa ilmestynyt uusi Nalliainen-veistos. Alkuperäinen, taiteilija Pekka Kauhasen tekemä teos varastettiin viime vuoden elokuussa paikaltaan penkiltä Kauppakadulta Carlsonin ja H-talon väliltä.

– Kyllä näin on. Uusi Nalliainen asennettiin saamaan paikaan viime perjantaina, ja se on siinä nyt niin lujasti kiinni, että tuskin enää viedään. Emme tiedottaneet asiasta tarkoituksella, vaan ajattelimme, että antaa ihmisten ilokseen huomata veistoksen tulo katukuvaan, iloitsee Kuopion taidemuseon intendentti Marianna Huttunen.

Pekka Kauhasen nytkin valmistama uusi teos on samanlainen kuin alkuperäinen, joka ehti olla penkissä kiinni vain vajaan vuoden ennen varkautta.

Nalliainen-veistos on pieni ja valmistettu ruostumattomasta hopeanvärisestä teräksestä. Samaan veistossarjaan kuuluvat Oksapoika ja kuusi muuta pienoisveistosta, jotka julkistettiin syyskuussa 2014.

– Varkaus tehtiin todella ammattimaisesti, eikä mitään vihjeitä ole saatu. Kun palautetta uuden teoksen palauttamisesta tuli niin runsaasti, ja kesä alkoi lähetä, oli teoksen saaminen paikoilleen ajankohtainen. Tämä uusi on hiukan entistä kiiltävämpi, ja myös jalusta on samasta materiaalista valmistettu, eikä sitä ole maalattu, kertoo Huttunen.

Hän ei paljasta veistoksen hintaa. Sitä ei ollut vakuutettu, joten rahat menivät Kuopion kaupungin määrärahabudjetista.

– Mistään hirveästä summasta ei kuitenkaan ole kysymys, Huttunen sanoo.

Veistos varastettiin 12 tunnin sisällä