Nelijalkaiset sankarit vetivät Pieksämäen itsenäisyysparaatia

Suomen satavuotisjuhlien vieton kohokohta Pieksämäellä oli vanhojen sotilasajoneuvojen paraati, joka kokosi Keskuskadun varteen sankan joukon kaupunkilaisia.

Paraatia vetivät niin sodan kuin rauhankin ajan kunniakkaat kuljetusvälineet, suomenhevoset. Tänä vuonna vietetään myös tämän vankan hevosrodun 110-vuotisjuhlia.

– Voi sanoa, että kun sotiemme veteraanit ja lotat ovat aikanaan tehneet sen suuren työn, siinä merkittävä osa on ollut yli 70 000 suomenhevosella, jotka pitivät huolta, että taistelujoukot ovat saaneet ruokaa ja ammuksia. Kovillahan ne hevospolot ovat olleet, sanoo Ano Teittinen, Kukkarojotos-tapahtuman johtaja.

Kukkarojotos on Pieksämäellä 20 vuotta sitten ensimmäistä kertaa järjestetty maanpuolustushenkinen koulutustapahtuma, johon tällä kertaa liittyi vanhojen sotilasajoneuvojen kokoontuminen ja itsenäisyyspäivän paraati.

Paraatin vanhin ajoneuvo oli pieksämäkeläisen yrittäjän ja ajoneuvoharrastajan Olavi Nenosen äskettäin Isostakyröstä hankkima Hako-häkäpönttölaitteistolla käyvä Ford-sekakuorma-auto vuodelta 1935.

Paraatissa oli mukana erilaista armeijan käytössä olevaa auto- ja pyöräkalustoa 60-luvun lopulle asti. Tapahtumaan osallistui ylilennollaan myös Fouga Magister -suihkuharjoitushävittäjä, joita on Suomessa lentokunnossa vain kaksi.

Uusimmat

Savo

Aktiivinen reserviläinen saa kärsimyskorvauksia valtiolta, kun väärä merkintä esti pääsyn rauhanturvaajaksi

Ilmavoimien upseerien syytteet käsitellään toukokuussa – Simputuksen uhreissa oli useita everstiluutnantteja ja majureita

Nainen raivostui lääkkeitä vieneelle miehelle – uhria kidutettiin tuntien ajan

Tahallinen tulipalo tukki valtatien – sankka savu tuprusi autopalosta suoraan tielle

Useiden maiden puolustusvoimien iso testaustapahtuma näkyy myös Rissalassa – kevään tapahtumaan ehkä Ranskan Rafalet ja iso ilmatankkauskone

Auto päätyi penkkaan Iisalmen yössä – kuski ja apukuski niin humalassa, ettei ajajaa saatu selville

Senioriliike haluaisi käyttää eläkerahastoja: "Hyöty valuisi isotuloisille eläkeläisille"

Siilinjärvellä huutokaupataan satoja pulpetteja ja muuta koulutavaraa purettavasta koulusta

Siilinjärven uudet vanhat vastasivat kenkäkysymykseen – katso kuvat ja video Siilinjärven lukion tansseista

Näin lukijat kommentoivat kenkäetikettiä: "Omissa vanhoissa moni tanssi verisin jaloin, kun ei ollut varaa korkkareihin. Tennarit olisivat olleet paremmat."

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.