Nerkoon ohitustie on edelleen jonossa

Nerkoolaiset ovat odottaneet ohitustietä pian 20 vuotta. Vuosituhannen vaihteessa tehtiin ohikulkutiesuunnitelma, mutta sitä ei ole päivitetty sen koommin eikä se ole lainvoimainen.

– Jos näyttää, että rahoitus saataisiin, suunnitelma pitäisi teettää. Suunnitelmia ei voida tehdä varastoon, koska niiden tekeminen maksaa, Pohjois-Savon ely-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Tommi Huttunen sanoo.

Ely-keskuksilla on käytössään uusiin investointeihin kolmen maakunnan alueella Itä-Suomessa vuosittain noin miljoona euroa.

– Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia toteuttaa tätä yksin. Rahoitus pitää saada valtakunnallisesti tai erillisrahana.

Koska suuria hankkeita ei voida toteuttaa normaalilla tienpidon rahalla, hyvä ja myös ainoa keino on vaikuttaa alueen kansanedustajiin rahoituksen saamiseksi valtion budjettiin.

Seuraava iso kärkihanke on Kuopion ja Leppävirran väli, jota yritetään ajaa koko Itä-Suomen maakuntien voimin hallituksen seuraavien valtakunnallisten kehittämishankkeiden joukkoon.

Sen jälkeen vuorossa Siilinjärven ja Iisalmen väli.

– Siilinjärven ja Pöljän väli on ongelmallinen, koska liittymiä on paljon, mutta Nerkoo on iso ongelmakohta, Huttunen sanoo.

Valtatie 5 kulkee kylän läpi. Koulu on tien varressa, samoin asutusta molemmin puolin tietä.

Ely-keskuksen näkökulmasta Nerkoon kohta on vaarallinen, jos viitostie pitää ylittää.

– Alikulkuja on rakennettu, mutta ne eivät välttämättä palvele kaikissa tilanteissa kevyen liikenteen kulkijoita kuten on toivottu, Huttunen sanoo.