Neuvotteluryhmä esittää kuntaomistajille Savon Voiman ja Kuopion Energia yhdistämistä

Savon Voiman omistava Savon Energiaholding ja Kuopion Energian omistava Kuopion kaupunki ovat kuukausia kestäneiden neuvottelujen jälkeen saavuttaneet neuvottelutuloksen, jossa kuntaomistajille esitetään yhtiöiden yhdistämistä.

Neuvottelutulos menee kuntien päättävien toimielimien käsittelyyn syksyn aikana. Kuopion kaupungin tiedotteen mukaan yhdistyminen kokoaisi alueellisia voimavaroja ja vahvistaisi yhtiöiden kilpailukykyä.

Tiedotteen mukaan yhdistymisellä ei olisi suoraa vaikutusta sähkön tai kaukolämmön hintaan, mutta yhdistyminen hillitsisi tulevia hinnannousupaineita. Yhtiöiden sähkönsiirron ja kaukolämmön hinnoittelussa jatkettaisiin nykyistä verkkokohtaista hinnoittelua verkkoyhtiöiden säilyessä erillisinä.

Savon Voima -konsernin sataprosenttisesti omistavan Savon Energiaholdingin omistaa 20 toimialueen kuntaa, ja sen suurin yksittäinen omistaja on Kuopion kaupunki 18,7 prosentin omistuksella. Kuopion kaupunki omistaa kokonaisuudessaan Kuopion Energia -konsernin.

 

 

Savon Voiman ja Kuopion Energian toimialue ja omistajakunnat. Kuva: Kuopion kaupunki

 

Tiedotteen mukaan Savon Voiman ja Kuopion Energian liittäminen saman konsernin alle toisi merkittäviä synergiaetuja ja kustannussäästöjä, jotka hyödyttäisivät molempien yhtiöiden asiakkaita ja omistajakuntia. Henkilöstö jatkaa järjestelyssä vanhoina työntekijöinä.

Yhdistämisellä omistajien tavoitteena olisi synnyttää Suomen suurimpiin kuuluva energia-alan toimija. Liikevaihdolla mitattuna uusi energiayhtiö olisi Suomen kolmanneksi suurin kuntaomisteinen energiayhtiö.

Tiedotteen mukaan yhdistetyllä energiayhtiöllä olisi erillään toimivia yhtiöitä paremmat mahdollisuudet vastata toimialan muutoksiin, kehittää toiminnan tehokkuutta ja varautua tuleviin investointeihin. 

Kuntien asema yhtiössä varmistettaisiin osakassopimuksella.

– Kuntaomistajien tavoitteena on alusta saakka ollut yrityskoon kasvattaminen yhdistämällä kunnallisia energiayhtiöitä. Siten pystymme kokoamaan voimavaroja yhteen ja vahvistamaan alueen asemaa energiatoimialan muutoksissa, Savon Energiaholdingin hallituksen puheenjohtaja Ossi Martikainen kertoo tiedotteessa.

 

Kuopion Energian Haapaniemen turvevoimala kuvattuna vuonna 2018. Kuva: Tapio Hartikainen

Järjestelyssä Savon Energiaholding suuntaisi Kuopion kaupungille osakeannin, jonka kaupunki maksaisi Kuopion Energian osakkeilla. Kuopion omistusosuus Savon Energiaholdingin osakkeista nousisi tällöin 40 prosenttiin ja loput osakkeista jakaantuisivat muille omistajakunnille.

– Järjestelyllä kokoamme Kuopion kaupungin omistusta. Yhdistämme Savon energiatoimialan entistä vahvemmaksi ja kilpailukykyisemmäksi kokonaisuudeksi, joka parantaa kykyä investoida ja kehittää toimintaa. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös henkilöstölle”, Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen sanoo tiedotteessa.

Esityksen tavoitteena on, että ensi vuoden alussa Savon Energiaholding omistaisi sekä Savon Voima että Kuopion Energia -konsernin kokonaan. Sen jälkeen konsernit yhdistettäisiin. Verkkoyhtiöt Savon Voima Verkko Oy ja Kuopion Sähköverkko Oy jatkaisivat erillisinä tytäryhtiöinä.

Järjestelyn toteutuminen edellyttää omistajien yksimielisyyttä sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää. Tavoitteena on, että kunnanhallitukset ja valtuustot saisivat asian käsiteltyä syys-lokakuun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Savon Energiaholding ja Kuopion kaupunki järjestävät merkittävän tiedotustilaisuuden – Yhdistyvätkö Savon Voima ja Kuopion Energia?