Norovirus toi vierailukieltoja Joroisiin ja Varkauteen

Tavallista rajumpana jylläävä norovirus on pitänyt Joroisten terveyskeskuksen vuodeoston suljettuna vierailta jo lähes viikon.

Vierailukielto jatkuu ainakin tämän viikon ja sen vuoksi lukion vanhojentanssivierailukin on perjantaina peruttu.

– Virus on käynyt läpi lähes kaikki osaston 40 potilasta ja yli puolet henkilökunnastakin sairastui. Pahimmillaan 11 potilasta ripuloi ja oksensi samaan aikaan.

–  Nyt sairastuneita on varmuudella enää kaksi ja olemme aloittaneet huoneiden desinfioinnin. Hoitajat suojautuvat hengityssuojaimilla ja suojaesiliinoilla. Tämä tuntuu selvästi rajummalta tapaukselta kuin ennen, kertoo Joroisten vuodeosaston esimies Ulla Vaskelainen.

Myös Varkauden sairaalan kuntoutusosasto asetettiin viruksen vuoksi vierailukieltoon viime lauantaina.

Puolet osaston 30 potilaasta oirehtii ja yksittäisiä hoitajia on myös sairastunut. Osaston 18 huoneesta vain seitsemän on tällä hetkellä noroviruksesta vapaa.

– Nyt puhutaan valtakunnallisesta supernorosta. Taistelemme tehokkaasti sitä vastaan sairaalahygieenisen keinoin ja tilanne on hallinnassa. Virusta voi torjua paitsi pesemällä kädet saippualla, olla myös kaivamatta nenää ja laittamatta käsiä suuhun, Varkauden terveydenhuollon palvelupäällikkö, infektiolääkäri Eija Ruotsalainen opastaa.

Ruotsalaisen mukaan norovirustapaukset nostavat esiin väistötilojen tarpeen koko maakunnassa.

Norovirus jyllää Kuopiossakin pahimpana 5-8 vuoteen: "Eikä varmasti pahin ole ohi"